Eläinlääkärin vinkit talvisäille: Näin hoidat koiran paleltumia

Nosteleeko koirasi talvisin tassujaan pakkasessa? Myös koira voi saada paleltuman, jollei sitä suojaa oikein. Eläinlääkäri kertoo, milloin koira kärsii vakavasta paleltumisesta, miten paleltumia tulee hoitaa ja miten kylmettymistä voi välttää.

Talvi ja kylmät säät eivät aseta pelkästään ihmisiä koetukselle. Myös koirat voivat saada paleltumia, jollei karvakuonoja suojaa kunnolla. Eläinlääkäri Rosa Mai Espoon Eläinsairaalasta sanoo, että koirien yleisimmät paleltumat tulevat ääreiselimiin kuten korvalehtiin ja hännänpäähän.

– Myös kivesten iho saattaa uroskoirilla paleltua pahimmassa tapauksessa, Mai sanoo.

Main mukaan vakavat, eläinlääkärin hoitoa vaativat paleltumat ovat nykyään hyvin harvinaisia. Kylmissään oleva koira alkaa ensin täristä.

– Koiran ollessa niin kylmettynyt, ettei se enää tärise, ja kun ääreisraajoissa alkaa näkyä punoitusta ja verenkierron muutosta, voidaan puhua paleltumista, jotka vaativat mahdollisesti jopa eläinlääkärin hoitoa, Mai sanoo.

Lieviä paleltumia voi hoitaa lämpökääreillä

Koiran lieviä paleltumia voi hoitaa kotona. Lievän paleltuman tunnistaa punoittavasta ihosta ääreiselimissä. Main mukaan paleltumia ei saisi hoitaa esimerkiksi liian kuumalla vedellä.

– Kaikista helpointa on hoitaa koiraa lämpöisillä kääreillä. Tasainen ja hidas lämmitys on parhain menetelmä. Lämpökääreiden lisäksi voi käyttää esimerkiksi pyyhkeiden väliin laitettavaa lämpöpulloa, jolla voi lämmittää koiran raajoja. Toki tassuja voi käyttää lämpöisessä vedessä, mutta vesi ei saa olla liian kuumaa. Noin 40 asteinen vesi on sopivaa.

Mai vinkkaa yhdeksi vaihtoehdoksi myös koiran laittamisen peiton alle. Peiton alle voi sitten hiustenkuivaajalla hennolla teholla puhaltaa lämmitä ilmaa. Tällöin koira lämpenee tasaisesti ja hitaasti.

– Myöhemmin paleltuneella iholla voi näkyä niin sanottuja kylmäkyhmyjä. Silloin koiran ihoa hoidetaan paikallisesti voiteilla ja mahdollisesti kipulääkityksellä, hän sanoo.

Vaatteet ovat paras suoja paleltumia vastaan

Miten paleltumilta voi suojautua kovilla pakkasilla? Pitääkö välttää pitkiä lenkkejä? Main mukaa kaikista järkevintä on suojata koira pakkasilla lämpimillä vaatteilla. Eläinlääkäri näkee koirien talvivaatetrendin positiivisena asiana, sillä niiden myötä vakavia paleltumia ei eläinlääkäriasemilla ole juuri näkynyt.

– Mitä lyhytkarvaisempi koira, sitä alttiimpi kylmälle se on. Talvisin ulos lähdettäessä koiralle laitetaan takki päälle ja mahdollisesti vielä tossut jalkaan, jotka suojaavat lunta koskettavia tassuja kylmältä, hän neuvoo.

– Tossut ovat viimeisten vuosien aika noussut trendi, ja niitä käytetään ihan yleisesti. Niitä on valtava määrä erivärisiä ja mallisia eri valmistajilta, Mai jatkaa.

Toisena vinkkinä Mai neuvoo ajelemaan pitkäkarvaisilta koirilta karvoja lyhyemmäksi sellaisilta alueilta, joihin lunta voi paakkuuntua. Esimerkiksi tassut ovat alue, jossa karvat kannattaa pitää vähän lyhyempänä, niin lumi ei jää niihin kiinni. Näillä neuvoilla myös koirat voivat nauttia kylmistä, kirkkaista talvisäistä.


Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat