Ekstaasi muuttaa muotoaan: Suosittu bilehuume yhä useammin vaikeasti tunnistettavaa jauhetta

Yleisesti ekstaasin nimellä tunnettua MDMA-huumausainetta myydään entistä useammin tablettien ohella myös muissa olomuodoissa. Suomessakin MDMA:ta tavataan tablettien lisäksi kide- ja jauhemuodossa.

Ekstaasi eli MDMA


Ekstaasia myydään niin jauheina, kiteinä kuin erinäköisinä tabletteinakin. Pillerit nautitaan yleensä nielemällä, mutta kiteitä ja jauheita voidaan myös nuuskata nenän kautta.

Ulkomaalaisten aineanalyysipalveluiden tulosten mukaan kristallimuotoista MDMA:ta jatketaan yhtä monilla muuntohuumeilla kuin tablettejakin.

MDMA nostaa vireystilaa ja mielialaa aiheuttaen myös empatian tunteita. Haittana erityisesti suurilla annoksilla on sekavuus ja tietoisuuden hämärtyminen. Erityinen riski on kehon ylilämpeneminen juhlimisympäristössä, esimerkiksi tanssiessa, jonka riskiä kasvattavat pitkäaikainen rasitus ja nestehukka. Pitkäaikaisen käytön aiheuttamia haittoja pidetään mahdollisina.

Euroopassa viimeisen vuoden aikana ekstaasia on käyttänyt 2,5 miljoona ihmistä, mikä tarkoittaa alle prosenttia väestöstä. Elämänsä aikana käyttäneitä on 3,9 prosenttia, eli noin 13 miljoonaa henkeä. Käyttö on kuitenkin yleisempää nuorilla aikuisilla.

MDMA:n valmistus Euroopassa on mukaan keskittynyt Alankomaihin ja sen lähinaapureihin.

MDMA on erityisesti klubikulttuurissa käytetty piriste, joka vireystilan nousun lisäksi aiheuttaa empatian tunteita sekä mielialan nousua. Euroopan huumevirasto EMCDDA:n mukaan käyttö on kuitenkin leviämässä muuallekin yöelämään.

Suomessa käyttö yleistyy

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksien mukaan käyttö on yleistynyt Suomessa viime vuosina. Noin prosentti suomalaisista on käyttänyt ekstaasia viime vuoden aikana, muta 15–24-vuotiaista osuus on jopa kolme prosenttia.

Viranomaistilastojen perusteella kide- ja jauhemuotoista ainetta havaitaan yhä enemmän, sillä esimerkiksi Tullilaboratorion tutkittavaksi on tullut viime vuosina yhä suurempia MDMA-määriä.

Viime vuonna jauheita ja kiteitä tuli tutkittavaksi peräti 11 kiloa, kun aiempina vuosina luvut olleet enintään joitain kiloja.

Osaa maahantuoduista kiteistä ja jauheista ei kuitenkaan myydä sellaisenaan, vaan niistä valmistetaan Suomessa ekstaasitabletteja. Tämän puolesta puhuvat viranomaisten takavarikoimat tablettikoneet.

Vaikea tunnistaa silmämääräisesti

Projektisuunnittelija Janne Nahkuri A-klinikkasäätiön Muunto-hankkeesta kertoo, että tietoa kide- tai jauhemuotoisesta MDMA:sta tarvittaisiin enemmän.

– Kristalliin törmätään yhä useammin. Aiemmin ekstaasi on mielletty tableteiksi, jotka on helppo tunnistaa ulkonäöltä. Kristallia kohtaava taas ei heti ensimmäisenä osaa päätellä mistä on kyse. Kristallimuoto ei ole ollut päihdetyössä niin tuttua, ja on siksi herättänyt ihmetystä, Nahkuri kertoo.

MDMA kidettä ei useinkaan pysty erottamaan muista kidemuotoisista aineista ilman luotettavia testejä. Yleisesti MDMA-kristalli on kuitenkin vaaleaa: valkoista, kellertävää, vaaleanpunaista tai vaalean ruskeaa.

– Väri riippunee aineen syntetisointitavasta ja synteesissä jääneistä epäpuhtauksista, Nahkuri arvioi.

Annostelussa voi tulla virheitä

Vaikka sekä tablettien ja kiteiden vaikuttava aine on sama, on niissä joitain eroja.

Kumpaakin muotoa käytetään pääasiassa suun kautta, mutta kiteiden ja jauheiden osalta tapahtuu myös hieman useammin nenän kautta nuuskaamista. Tämä aiheuttaa nopeamman mutta lyhyemmän vaikutuksen.

Kidemuoto voi myös aiheuttaa annosteluongelmia. Kiteestä voi olla silmämääräisesti vaikea arvioida käytettyä määrää, mikä voi johtaa liian suuriin annoksiin.

Toisaalta kiteissä MDMA-pitoisuus ei vaihtele yhtä paljon kuin tableteissa, joissa vahvuuserot eri pillereiden välillä voivat olla suuria.

– Tabletti voi olla helpompi annostella, jos voi saada luotettavaa tietoa sen vahvuudesta. Liian vahvat ekstaasitabletit ovat viime aikoina aiheuttaneet yliannostuksia muissa maissa ja muun muassa tähän ongelmaan yritetään vastata mahdollisuudella testauttaa aineensa, Nahkuri toteaa.

Eri vuosina KRP:n rikosteknisessä laboratoriossa tutkittujen MDMA-kiteiden ja -jauheiden keskimääräinen MDMA-pitoisuus on ollut 71–92 prosenttia. Ekstaasitablettien pitoisuuksia viranomainen ei järjestelmällisesti tutki.


Myös kidettä jatketaan muilla aineilla

Oma kysymyksensä ovat jatkeaineet.

MDMA-pillereiden mahdolliset jatkeaineet sekoitetaan valmistusvaiheessa, mutta MDMA-kidettä voi käytännössä jatkaa koko myyntiketjun ajan.

Ulkomaalaisten aineanalyysipalveluiden tulosten mukaan kristallimuotoinen MDMA sisältää yhtä monia jatkeaineita kuin tabletitkin. Käytetyt aineet kuitenkin vaihtelevat maiden välillä paljon.

– Tuloksia on vaikea siis yleistää Suomeen. Siksi käyttäjille tarjottu aineanalyysipalvelu voisi tuoda tästä tarkempaa tietoa, Nahkuri toteaa. Muunto-hanke selvittää tällaisen analyysipalvelun tarjoamista Suomessa.

Juttua korjattu 13. maaliskuuta kello 15.10: Jutusta poistettu tieto, ettei useita kuolemia aiheuttanutta PMMA:ta olisi havaittu kidemuotoisessa ekstaasissa. Tarkemmissa tarkasteluissa Muunto-hanke kuitenkin löysi mainintoja myös kidemuotoisesta PMMA:sta Norjassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja