EK kiirehtii työterveyden ottamista mukaan rokottamiseen – "Asiakaskontaktissa olevat ensin ja etätöissä olevat myöhemmin"

EK haluaa työterveydelle pikaiseseti osavastuun rokottamisesta –"Maksettaisiin verorahoista" 1:35
EK:n Jyri Häkämies, kuka maksaisi lähes 2 miljoonan työntekijän rokottamisen?

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kiirehtii työterveyden ottamista mukaan koronarokotteiden antamiseen, koska hänen mukaansa työterveys tietää kuntia paremmin, missä järjestyksessä työntekijät kannattaa rokottaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan työterveyden ottaminen mukaan rokottamiseen vauhdittaisi koronan runteleman talouden nostamista takaisin jaloilleen. Tällä hetkellä rokotuksesta vastaavat kunnat. EK on arvioinut, että rokottamisen viivyttely tulisi maksamaan miljardeja euroja, kun kesäsesonki jäisi monella alalla väliin. 

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo, ettei EK puutu hallituksen ja THL:n määrittelemään rokotusjärjestykseen, mutta haluaisi työtekijöiden rokottamisen yritysten omiin käsiin sitten, kun on aktiiviväestön rokottamisen vuoro.

– Työterveys pystyy priorisoimaan työntekijöitä yrityksen sisällä. Voisi rokottaa esimerkiksi asiakaskontaktissa olevat ensin ja etätöissä olevat myöhemmin. Tai avaintehtävissä olevia ei rokotettaisi samaan aikaan, ettei heidän tarvitse kaikkien olla jälkioireiden vuoksi yhtä aikaa pois, Häkämies sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Häkämies perusteli kiirehtimistä myös sillä, että joissakin työpaikoissa on työntekijöitä monesta eri kunnasta.

– On työpaikkoja, joissa saattaa olla kymmenen lähikunnan asukkaita töissä. Tämä aiheuttaa turhan viiveen ja riskin. Siksi rokotteet pitäisi antaa suoraan työterveyden käyttöön. 

THL pitää EK:n arviota rokotetahdista optimistisena

Häkämies muistutti, että työterveyden mukaan ottamisesta rokottamiseen on jo periaatepäätös.

– Sosiaali- ja terveysministeriön perusasenne ollut ihan positiivinen, mutta nyt homma pitää viedä maaliin saakka.

Elinkeinoelämän keskusliiton oman selvityksen mukaan suomalaisista jopa 80 prosenttia olisi mahdollista rokottaa koronaa vastaan heinäkuuhun mennessä. 

– Ennuste rokotteiden saamiseksi on positiivinen, jos ei ikäviä takaiskuja tapahdu. Silloin voitaisiin päästä 80 prosentin kattavuuteen kesä-heinäkuun vaihteessa, Häkämies sanoi. 

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo EK:n arvion olevan optimistinen.

– Kyllä se aika optimistinen on tällä hetkellä siihen nähden, kuinka paljon rokotteita odotetaan tulevaksi maahan. Meidän arviomme mukaan kesällä voitaisiin aloittaa terveiden työikäisten rokotukset, Kontio sanoi Viiden jälkeen -ohjelmalle.

Kontion mukaan rokotetahti saattaa kiihtyä kesällä huomattavasti.

– Jos ajateltaisiin, että kesäkuun alussa saataisiin valtavasti rokotetta, voisi tahti olla kunnissa ja sairaanhoitopiireissä 500 000–600 000 rokotetta viikossa. Sitten on kiinni vain siitä, miten rivakasti rokotteita saadaan.

Kontio muistutti myös, että kuntien vastuu rokottamisesta on kirjattu lakiin.

– Se on lakimääritelty vastuu eli sitä ei voi poistaa. Mutta toki jos on tarpeeksi rokotteita, kannattaa rokottamista edistää joka taholla, Kontio sanoi.


EK:n Jyri Häkämies kritisoi voimakkaasti rokottamisnopeutta. Mitä pitäisi tehdä toisin? 9:10
Katso videolta Häkämiehen koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat