EK: 80 prosenttia suomalaisista on mahdollista rokottaa heinäkuun loppuun mennessä – rokotustahdilla jopa miljardien eurojen vaikutus

Elinkeinoelämän keskusliiton Restart-työryhmän parhaimman skenaarion mukaan on mahdollista, että 80 prosenttia suomalaisista on rokotettu jo heinäkuussa.

Pessimistisimmän skenaarion mukaan 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan vasta syyskuun aikana.

EK:n mukaan esimerkiksi kolmen kuukauden ero skenaarioiden välillä tarkoittaisi ainakin kahden miljardin vaikutusta bruttokansantuotteeseeen.

Restart-työryhmän tekemä skenaariotyö ottaa huomioon niin rokotteiden tuotantohaasteet kuin rokotteiden hyväksymisprosessin aikataulumuutokset.

– Talouskasvun uudelleen käynnistäminen onnistuu vain, jos rokottamisessa onnistutaan. Se puolestaan edellyttää rokotusprosessin voimakasta valtakunnallista ohjausta ja työterveyshuollon mukanaoloa, EK:n toimitusjohtaja  Jyri Häkämies sanoo.

Häkämiehen mukaan rokotusprosessin tehostamisen lisäksi nyt pitää jo katsoa aikaan, jolloin rajoituksia päästään purkamaan.

– Jotta voimme olla valmiina ajoissa, rajoitteiden purun ja tarvittavien tukitoimien suunnittelu on aloitettava nyt. ​Rokotuskattavuuden kehittyessä rajoituksia pitää purkaa asteittain, jotta pääsemme kiinni kasvuun.

EK perää STM:ää ja THL:ää varmistamaan rokotteiden jakelun työterveyshuollolle keskitetysti ja yhdenmukaisesti koko Suomeen.

Samalla se patistaa ottamaan mukaan rokottamiseen kaikki rokottamiseen oikeutetut henkilöt ja kiirehtii digitaalisen rokotetodistuksen edistämistä.

Lue myös:

    Uusimmat