Mainos

Eino Grönin tahdissa Porin loma-asuntomessuilla

Loma-asuntomessuilla ovat vuorossa kohtuullisen kokoiset rakennukset. Eino Grön palaa lapsuusmaisemiinsa.


Tänä vuonna loma-asuntomessut järjestetään Porin Reposaaressa, noin 25 kilometrin päässä Porin keskustasta. Sinne rakennetaan 30 erilaista kohdetta. Niistä yhdeksän on omarantaisia huviloita, joiden pinta-ala saa olla enintään 110 neliömetriä ja kahdeksan omarantaisia mökkejä, joiden enimmäispinta-ala on 60 neliötä. Sekä huviloihin että mökkeihin saa lisäksi tilata terassit.

Näiden lisäksi alueelle tulee yksi omakotitalo ja yksi pienkerrostalo.

– Reposaari valittiin messualueeksi varmastikin juuri omaleimaisen identiteettinsä takia, arvioi Porin loma-asuntomessujen projektipäällikkö Kirsi Sainio-Taskinen.

– Se poikkeaa aikaisemmista messupaikoista paljon tiiviin kaavan ja ihmisen kokoisen mittakaavansa ansiosta. Onhan Reposaari miljöineen ja ruutukaavoineen valtakunnallisestikin arvokas puutaloympäristö.

Alue on hyvin merellinen. Jokaisesta messukohteesta aukeaa merinäköala. Merellisyys näkyy myös arkkitehtisuunnittelussa, sillä arkkitehdit ovat ottaneet taloja tontille sijoittaessaan huomioon sen, että tonteille jää tuulisellakin säällä suojaisia paikkoja.

Myös Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Oiva Hildén painottaa messujen sisällön poikkeuksellisuutta:

– Täällä on nyt paljon pienempiä, sekä paikalla rakennettuja että siirrettäviä mökkejä ja mikä parasta, runsaasti erilaisia piharakennuksia, joita ei aikaisemmin ole ollut esillä. Asuntomessujahan on joskus arvosteltu siitä, että esiteltävät kohteet ovat liian suuria ja siksi täällä asetettiin myös suurempien huviloiden ylärajaksi 110 neliömetriä.

Myös rakennusmateriaalien kirjo on tänä vuonna todella laaja. Perinteisen puun lisäksi on käytetty runsaasti muitakin mielenkiintoisia materiaaleja.

Eino Grön rakentaa mökin lapsuusmaisemiinsa

Yksi lomamessujen rakentajista on kaikille tuttu laulaja Eino Grön, joka on jo löytänyt messuilta oman mökkinsä lisäksi monta muutakin mielenkiintoista kohdetta. Yksi näistä on vuonna 1836 hirrestä rakennettu Reposaaren satamakonttori, joka toimi sittemmin myös neuvolana. Se esitellään nyt messuvieraille osin valmiiksi entisöitynä, osin keskeneräisenä, jotta talon historia kävisi parhaiten ilmi. Grönillä on paikasta mitä mieluisimpia muistoja:

– Oman musiikkini alkuajoista liittyy merkittävä osa juuri tähän paikkaan. Eräässä huoneessa oli flyygeli ja siellä me harjoittelimme Teuvo Naarmalan kanssa niin päivän iskelmät kuin koulun yksinlaulut. Vieläkin tässä tulee ohi kulkiessaan hiljennettyä ja katseltua. On onniteltava hienon rakennuksen uusia omistajia!

Monen muunkin suosikiksi tulee varmasti nousemaan Luvata Pori Oy:n kuparihuvila. Kuparia on käytetty runsaasti muuallakin kuin vain perinteisesti katossa: julkisivussa on kuparilaattoja ja myös sisustuksessa se on esillä – esimerkiksi keittiökalusteissa, mikä tekee hyvin erikoisen vaikutelman.

– Olen aina pitänyt kuparista. Se muuttuu joka vuosi eikä sille tarvitse tehdä mitään; kaikkea muuta materiaalia joutuu maalaamaan mutta kupari vain paranee vuosi vuodelta.

Gröniä miellyttää kovasti myös huvila, jossa tiiltä on käytetty paljon ja luovasti. Tiili yhdistää rakennuksen ulkopuolen sekä sisätiloihin että ympäristöön. Jopa saunan lauteiden perusta on tehty tiilestä.

Kolmas laulajan sydäntä lämmittävä kohde on mökki, joka on vuorattu kokonaan siperianlehtikuusella. Sitä ei ole käsitelty mitenkään, joten se harmaantuu kauniisti meri-ilmastossa ja saa sykähdyttävän kauniin, luonnollisen sävyn. Mökin terassit on niin ikään valmistettu lehtikuusesta.

Kelluvat huvilat ovat tulevaisuutta jo tänään

Reposaari on Eino Grönin lapsuudenmaisemaa.

– Nämä rannat olivat hyvin tuttuja paikkoja. Tuossa oli Reposaaren uimalaitos, jossa vietettiin varhaisnuoruus. Ja merellä käytiin kalassa.

Grönin oma mökki pohjautuu Kastellin perusratkaisuun, johon arkkitehti on tehnyt muutoksia. Pinta-alaa on 60 neliötä sekä parvi, joihin mahtuu musiikinkuuntelu- ja ”entertainment"-nurkkauksen lisäksi ruokailutilat, tilava makuuhuone, kylpyhuoneet, erillisvessat sekä tuuletusparveke. Ulkona on upea noin 40 neliön terassi. Grön kehuu arkkitehdin tekemiä pieniä muutoksia, joilla saatiin aikaan suuri ero:

– Esimerkiksi makuuhuoneeseen lisättiin erkkeri, jonka ansiosta näköala lisääntyi paljon. Sijaintihan on loistava, sillä rakennus on käytännössä meren päällä.

Yksi messujen vetonauloista tulee varmasti olemaan kelluvat asunnot. Talot rakennetaan tehtaalla valmiiksi ja tullaan kuljettamaan tilaelementteinä alueelle, jossa ne nostetaan betonista valmistettujen taloponttonien päälle. Ei liene ihme, että tämä asettaa erityisiä vaatimuksia niin taloille kuin taloponttoneillekin. Talot eivät saa olla erityisen painavia – ne painavat noin 20 tonnia – mutta taloponttonista massaa löytyy sitäkin enemmän, peräti 60 tonnia.

– Suurin ero tavanomaiseen rakentamiseen on kuitenkin se, että tässä on otettava huomioon erityisen ankarat olosuhteet. On käytettävä todella korkealaatuisia materiaaleja, sanoo toimitusjohtaja Kimmo Anttalainen (Marina Housing Oy).

Huojuminen estetään vetämällä taloponttoneista kumiköysikaapelit meren pohjaan.

– Jäätkään eivät aiheuta minkäänlaisia ongelmia, Anttalainen vakuuttaa. Reposaaren Marina Villageen tulee lopulta kaikkiaan 16 kelluvaa taloa. Ne rakennetaan vaiheittain ja messuilla on nähtävänä niistä kaksi ensimmäistä.

Lisätietoja:

Porin loma-asuntomessut Reposaaren Reelingissä ovat 13.6.–19.6. ja 23.6–-6.7.2008 ja avoinna klo 10–18, kahtena viimeisenä torstaina (26.6. ja 3.7.) klo 10–19.

Juhannuksena (pe–su) messut on suljettu.

(JKA 30.5.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.