Eikö muka aikaa liikunnalle? Jo 20 minuutin tehotreenillä tuloksia!

Liikunnan vähyys ajan puutteeseen vedoten on usein tekosyy. Tuloksia kun saadaan aikaan myös lyhyillä harjoituksilla. Kaksi kertaa viikossa parikymmentä minuuttia kerralla riittää pitämään yllä hyvää lihaskuntoa.

– Harjoitus, jossa on viidestä kuuteen liikettä ja yhdessä sarjassa 8–15 toistoa, riittää lihaskunnon ylläpitämiseen, UKK-instituutin tutkija Marjo Rinne sanoo.

Lihasharjoittelussa on Rinteen mukaan hyvä treenata reiden etu- ja takaosat sekä pakarat, mutta unohtaa ei kannata myöskään säären ja pohkeen lihaksia, joilla on merkitystä muun muassa nilkan tukemisessa.

Keskivartalon hyväkuntoiset lihakset, selkä, vatsa ja kylki, puolestaan huolehtivat siitä, että ryhti ei kumarru.

Harjoita tasapainoa arjen tilanteissa

Iän myötä monet pelkäävät tasapainon pettämistä ja kaatumista. Pelko on suuri erityisesti silloin, jos on joskus kaatunut.

Inaktiivisuus kuitenkin heikentää tasapainoa entisestään, Rinne huomauttaa ja opastaa, että tasapainoa voi harjoittaa arjen tilanteissa ja pienin ponnistuksin.

– Hyvää tasapainoharjoitusta saa, kun esimerkiksi seisoo busseissa, ratikoissa ja junissa.

Nivelien liikkuvuutta voi harjoittaa tasapainoharjoittelun tapaan muiden toimien ohessa.

– Kun kurkottelee vaikkapa hyllyltä tavaroita, nivelet liikkuvat. Välillä kannattaa myös vaihdella liikeratoja ja tehdä asioita eri tavalla.

Kuntotreenin voi yhdistää myös lastenlasten kanssa puuhasteluun. Suomessa on kehitetty leikkikentän ja kuntoilupuiston yhdistelmä, jossa on leikkitelineiden lisäksi erilaisia kuntoharjoittelutelineitä ja tasapainolautoja.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja