Eikö lapsi halua siivota? Näin jälkikasvuun saa lisäpuhtia!

Miten lapsen saa siivoamaan huoneensa? Tai auttamaan kodin töissä? Nämä kysymykset ovat ongelmia useissa perheissä – näillä vinkeillä saat jälkikasvuun lisäpuhtia!

Lasten, etenkin teini-ikäisten, voi olla vaikea ymmärtää että hekin ovat omalta osaltaan vastuussa kodin arjesta. Osallistumishalujen herättelyyn on kuitenkin monia salakavalia keinoja.

Vaikka lapsi olisi pienikin, kannattaa hänelle antaa jotain yksinkertaisia ja helppoja kotitöitä: Hän voi vaikkapa auttaa pöydän kattamisessa tai pitää äidille seuraa kokatessa. Tärkeintä ei suinkaan ole työn jälki vaan se, että lapsi kokee olevansa apuna ja mukana kotitöissä jo pienestä pitäen.

Miten lapsen saa siivoamaan?

1. Nuoremmille lapsille kotityöt kannatta opettaa leikin kautta. Jakakaa vaikka talo vastuualueisiin ja kokeilkaa, kuka siivoaa vastuualueensa nopeimmin. Myös työn jälki palkitaan erikseen. Voit leipoa kiitokseksi vaikkapa täytekakun, antaa kaikille muutaman euron karkkirahaa tai kehitellä yhteisen peli-illan.

2. Valitkaa yhdessä siivouspäivä ja -aika, jonka kaikki hyväksyvät ja tietävät. Osallistumatta jättämisestä seuraa jokin rangaistus, esimerkiksi viikkorahan menetys - sen tuntuisi nostavan siivoushaluja seuraavalla viikolla.

3. Ikävien askareiden lisäksi tee jälkikasvusi kanssa myös mukavia kotitöitä, kuten leivontaa ja ruoanlaittoa. Suunnitelkaa yhdessä koko illan menu ja pyytäkää vaikka mummo ja pappa syömään. Näin lapset saavat kokea onnistumisen hetkiä ja ylpeyttä tekemästään työstä. Yllytä myös isovanhempia kiittelemään aikaansaannoksia.

4. Palkitseminen on erittäin tehokas keino muutenkin - tee lista lapsillesi sopivista askareista ja lupaa pieni korvaus jokaisesta tehdystä työstä. Näin nuorisosi voi kerätä esimerkiksi viikkorahansa kokoon tai säästää suurempaan asiaan, kuten uuteen puhelimeen.

5. Onko lapsesi huone aina sekaisin? Huolehdi ensisijaisesti säilytystiloista ja hanki mahdollisimman paljon koreja ja pieniä laatikoita irtotavaran hallitsemiseksi. Sijoita myös roskiksia, pyykki- ja lelukoreja useaan eri paikkaan, jolloin tavarat päätyvät niihin useammin.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja