"Ei tyypillistä, ei tosiaankaan" – Ruokavirasto selvittää Mustin ja Mirrin kymmenientuhansien kilojen takaisinvedettävää koiranruokaerää

Koiranomistajat ovat järkyttyneitä SMAAK-takaisinvedosta – "Mikä siinä on voinnut mennä niin pieleen?" 2:46
Koiranomistajat ovat järkyttyneitä SMAAK-takaisinvedosta – "Mikä siinä on voinnut mennä niin pieleen?"

Musti ja Mirri -yhtiö neuvoo koiranomistajia lopettamaan takaisinvedettävien koiranruokatuotteiden käytön ja palauttamaan ne myymälään. Ruokavirasto pitää tärkeänä sitä, että koirille vakavia oireita aiheuttava raaka-aine tai muu syy selvitetään perin pohjin.

Ruokaviraston rehujaoston päällikkö Hanna Laatio kertoo MTV Uutisille, että Ruokavirastolla on epäily siitä, mikä raaka-aine on voinut aiheuttaa koirien oireilua.

Asia ei ole kuitenkaan tässä vaiheessa yksiselitteinen.

– Ei voida sanoa, että jokin raaka-aine olisi hasardi raaka-aine eikä sitä pitäisi käyttää. Asia liittyy enemmänkin siihen, mitä missäkin raaka-aineessa voi olla ja mitä raaka-aineista kannattaa tutkia. Myös tuotantoprosessi tulee ottaa huomioon.

Tapauksen selvittämiseksi Ruokavirasto tekee yhteistyötä muun muassa valmistavan laitoksen kanssa.

– Tältä pohjalta otetaan viranomaisnäytteitä ja niistä analysoidaan kaikenlaista. Analysoinnissa valitettavasti kestää, eikä tässä tule valmista hetkessä. Tuloksissa voi mennä muutama viikkokin.

Kyse on 33 000 kilon ruokaerästä. Laatio kertoo, että määrää on haastavaa verrata tyypilliseen takaisinvetomäärään, sillä ruokatyypit ja -määrät vaihtelevat paljon, mutta kuvailee SMAAK-koiranruokatuotteen takaisinvetomäärää kuitenkin ”aika isoksi”.

– Tämän mittakaavan tapaus ei ole mitenkään tyypillistä, ei tosiaankaan.

– Yleensä reklamaatiot ja yhteydenotot vastaavissa tapauksissa ovat yksittäisiä, mutta tässä on eri luokkaa.

Kuluttajalla yhteys aina rehun valmistajaan

Ruokavirasto muistuttaa, että kuluttajan tulee ensisijaisesti ottaa yhteys rehun valmistajaan. Vastuu rehun turvallisuudesta ja vaatimustenmukaisuudesta on rehualan toimijalla. Valmistajalla on lakisääteinen vastuu reagoida, mikäli tuotteessa ilmenee ongelmaa.

– Valmistaja on myös velvollinen olemaan yhteydessä Ruokavirastoon, jos ongelmia ilmenee, ja tässä tapauksessa valmistaja onkin ollut yhteydessä Ruokavirastoon.

Laatio painottaa, että kuluttajan tulee olla luottavainen siitä, että kaupasta uskaltaa jatkossakin ostaa turvallista koiranruokaa.

– Näin on pakko ajatella ja koirat tulee ruokkia. Ehdottomasti kirkkaasti suurin osa koiranruoasta kaupan hyllyillä on turvallista ja hyvälaatuista.

Lue myös:

    Uusimmat