Eläinlääkärit kertovat näkemyksensä Musti ja Mirri -koiranruokien aiheuttamista oireista: "Viittaavat toksiineihin"

Koiranomistajat ovat järkyttyneitä SMAAK-takaisinvedosta – "Mikä siinä on voinnut mennä niin pieleen?" 2:46
Koiranomistajat ovat järkyttyneitä SMAAK-takaisinvedosta – "Mikä siinä on voinnut mennä niin pieleen?"

MTV Uutisten tavoittamat eläinlääkärit epäilevät oireiden viittaavan toksiineihin – esimerkiksi mykotoksiiniin ja solaniiniin. 

Eläintarvike- ja eläinkauppa Musti ja Mirri tiedotti viikonloppuna saaneensa useita reklamaatioita koskien SMAAK Herkkä kala viljaton -tuotteita. 

Koiranomistajat kertovat muun muassa yrityksen Facebook-sivulla lemmikkiensä saaneen rajuja oireita syötyään kyseistä tuotetta. 

Musti ja Mirri ilmoitti vetävänsä tiettyä erää koskevat SMAAK-koiranruokatuotteet pois myynnistä myymälöistään ja verkkokaupasta. 

Oireet viittaavat toksiineihin

Omistajat kuvailevat koirien saaneen esimerkiksi halvausoireita. 

MTV Uutisten haastattelema eläinlääkäri Suvi Heinola pitää tapauksia poikkeuksellisena.

– En muista tällaista tapahtuneen tässä mittakaavassa Suomessa, Heinola sanoo. 

Heinola kertoo jakaneensa ajatuksia oireiden syystä kollegoidensa kanssa. Osa on ehdottanut aiheuttajaksi salmonellan tai botuliinin, mutta Heinola ei itse tähän usko. 

– Koira ei ole erityisen herkkä salmonellalle tai botuliinille, Heinola summaa. 

Sen sijaan Heinola on tutkinut, että mitkä ainesosat kyseisessä koiranruokavalmisteessa voisivat aiheuttaa kuvailtuja oireita. 

Olen selvittänyt muun muassa perunan toksiineja. Esimerkiksi solaniini ja solaniinisukuiset glykoalkaloidit ovat erittäin myrkyllisiä. Ne aiheuttavat esimerkiksi nivelkipuja, kuumetta ja halvausoireita. Lisäksi koira on todella herkkä hometoksiineille, Heinola arvioi. 

Toinenkin eläinlääkäri vahvisti MTV Uutisille, että oireet viittaavat myrkkyihin. Kyseinen tapauksia kommentoinut eläinlääkäri haluaa pysyä nimettömänä.

Hänen tietoonsa tulleissa SMAAK-ruokiin liittyviin tapauksiin on yhdistetty korkeita maksa- ja tulehdusarvoja, sekä niin ikään halvausoireita. Korkeat maksa-arvot ja halvausoireet voivat eläinlääkärin mukaan viitata mykotoksiiniin. 

– Oireet viittaavat sienimyrkkyyn eli mykotoksiiniin, eläinlääkäri arvioi. 

Eläinlääkärin mukaan sienimyrkkyjä on voinut muodostua koiranruokapakkauksiin, mikäli ne on esimerkiksi säilötty väärällä tavalla. 

– Voi olla, että koiranruoka ei itsessään ole ongelma, vaan pakkaus ja säilöntä, eläinlääkäri jatkaa. 

Myös Heinola tukee ajatusta siitä, ettei koiranruoka itsessään ole välttämättä ollut pilaantunutta tai huonolaatuista.

– Jossain vaiheessa säilytysolosuhteet ovat voineet mahdollistaa toksiinien synnyn, Heinola sanoo.  

Hometoksiini-epäilystä kirjoittaa Facebookissa myös Lahden eläinlääkäriasema

– Eläinlääkäreiden tietoon on tullut useita tapauksia joissa on ollut oireena moniniveltulehdus/tulehdusarvojen nousu/neurologiset oireet ja kyseiset koirat ovat syöneet tiedotteessa mainittujen erien ruokaa. Asiaa selvitetään parhaillaan eikä syy-yhteys ole vielä varma. Mahdollinen aiheuttaja tällaisille oireille voisi olla esim. hometoksiini, Lahden eläinlääkäriasema kertoo. 

Halvausoireita

Musti ja Mirri -Facebook-sivuilla monet lemmikinomistajat kirjoittavat koirien saaneen halvausoireita myynnistä vedettyjä SMAAK-koiranruokia syötyään. Yksi heistä on koiranomistaja Eeva Keith

Keith kertoo hänen oman koiransa oireiden alkaneen keskiviikkoiltana. Heidän kotonaan oli sunnuntaina avattu myynnistä vedetyn erän SMAAK-koiranruokapakkaus, jota koira oli syönyt. 

– Koira ei ripuloinut tai oksentanut, joten en osannut epäillä, että oireet johtuisivat koiranruuasta. Oireet olivat neurologisia. Koira oli aivan flegmaattinen, ei päässyt kunnolla ylös ja takapää oli veltto, Keith sanoo. 

Eläinlääkärissä Keithin koiralla todettiin korkeat tulehdusarvot. Koiranruokayhteyden tultua ilmi eläinlääkäri määräsi Keithin koiralle lääkehiiltä. Lisäksi Keithiä kehotettiin jatkamaan antibioottien ja tulehduskipulääkkeiden antamista, kuten eläinlääkäri oli jo aiemmin ohjeistanut.

Koira on nyt jo hieman virkeämpi, mutta ei vieläkään oma itsensä. 

Eniten huolestuttaa, että jääkö koiraan pysyviä oireita. Toivon, että koira toipuu täysin. Olisi todella tärkeä tietää, että mistä tämä johtuu, Keith toivoo. 

MTV uutisoi myös lauantaina tapauksesta, jossa SMAAK-koiranruokaa syönyt Clara-koira sai halvausoireita

Mykotoksiini eli sienimyrkyt ja solaniini

Ruokaviraston mukaan homesienet ja homemyrkyt, eli mykotoksiinit, ovat terveydelle haitallisia myrkkyjä. Myrkkyjä tuottavat tietyt homelajit, mikäli olosuhteet ovat sopivat. Esimerkiksi varastointitilan lämpötila ja kosteus vaikuttavat myrkkyjen muodostumiseen. 

Solaniini sen sijaan on sama myrkky, jota muodostuu myös perunan alkaessa vihertää. Sitä on Ruokaviraston mukaan suhteellisen paljon varhaisperunoissa. Solaniini voi aiheuttaa myrkytysoireita kuten vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita. 

Musti ja Mirri saanut satoja viestejä

Mustin ja Mirrin operatiivinen johtaja Pamela Nelimarkka kertoo yrityksen saaneen satoja viestejä aiheesta. Nelimarkka ei kuitenkaan osaa sanoa tarkasti, että kuinka monta tapausta on. 

– Olemme saaneet viikonlopun aikana useampi sata huolestunutta sähköpostia ja someviestiä. Käymme viestejä parhaillaan läpi ja selvitämme, kuinka moni niistä koskee sairastunutta koiraa, Nelimarkka kertoo MTV Uutisille.

Nelimarkka kertoo yrityksen tekevän yhteistyötä Ruokaviraston, kuluttajaviranomaisten, eläinlääkärien ja raaka-ainetoimittajien kanssa. Tässä vaiheessa hän ei pysty arvioimaan, että missä kaikkialla Suomessa tapauksia on havaittu. 

Tiedossa ei vielä myöskään ole, että kuinka paljon kyseistä tuotetta on myyty.

Meillä ei ole vielä antaa tähän tarkkaa lukumäärää, mutta valtaosa on pysäytetty varastoihin ja myymälöihin. 

Mistä on kyse? 

Eläintarvike- ja eläinkauppa Musti ja Mirri tiedotti viikonloppuna vetävänsä myynnistä koiranruokatuote SMAAK Herkkä kala viljaton -tuotteita varotoimenpiteenä sen jälkeen, kun tuotteesta tuli reklamaatioilmoituksia tuotetta ostaneilta.

Reklamaatioissa on yhtiön mukaan kuvailtu oireita, jotka vaihtelevat lemmikin pahoinvoinnista raajojen tilapäiseen heikkouteen ja väsymykseen.

Yhtiön mukaan SMAAK Herkkä kala viljaton -nimisessä koiranruokatuotteessa epäillään laatuvirhettä.

Poisveto koskee tiettyjä tuote-eriä:

154775 SMAAK Adult GF Fish 10 kg with BBD 4.4.2025

154775 SMAAK Adult GF Fish 10 kg with BBD 3.4.2025

154774 SMAAK Adult GF Fish 2 kg with BBD 4.4.2025

154774 SMAAK Adult GF Fish 2 kg with BBD 3.4.2025

Juttua muokattu 5.11.2023 kello 23.04. Toisin kuin jutussa alun perin kirjoitettiin, Eeva Keithin koira sai eläinlääkäriltä kipulääkemääräyksen jo ennen koiranruokakohua.

Lue myös:

    Uusimmat