Mainos

Ei mitään nörttien pikkupuuhastelua: Suomen kovimmat tietokonepelaajat takovat satojen tuhansien ansioita

Eilen julkaistujen verotietojen perusteella on selvää, että viime vuoden ylivoimaiset tulokuninkaat löytyvät pelialalta – kolme suurimpiin ansiotuloihin yltäneistä ovat kaikki mobiilipelejä kehittävän Supercellin palkkalistoilla. Suomessa taidetaan pelien kehittämisen lisäksi kuitenkin myös niiden pelaaminen.

E-urheilusta, eli videopelien kilpailullisesta pelaamisesta on kasvanut viime vuosina valtava bisnes. Maailman taitavimmista pelaajista koostuvat joukkueet ottavat yhteen turnauksissa, joiden palkintopotit kohoavat parhaimmillaan miljooniin euroihin.

Vaikkia ilmiö ei ole noussut Suomessa vielä yhtä suureksi kuin muualla, muhkeisiin palkintorahoihin kiinni päässeitä löytyy kuitenkin myös täältä.

Kaksi nuorta suomalaista Dota 2 -lupausta, Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen ja Jesse ”JerAx” Vainikka ovat kummatkin kuitanneet turnausvoittoja kuluvan vuoden aikana yli 300 000 euron edestä.

Muutamasta tonnista satoihin tuhansiin

Kilpapelaajien turnausvoittoja seuraavan E-sports Earnings -sivuston mukaan Urpalainen on voittanut tänä vuonna noin 314 000 euroa Dota 2 -peliä pelaamalla. Vainikka on puolestaan voittanut turnauksista noin 318 000 euroa kuluvan vuoden aikana.

Vainikan ja Urpalaisen pelaamassa Dota 2 -strategiapelissä kaksi viiden hengen joukkuetta ottaa yhteen virtuaalisella taisteluareenalla ja pyrkii tuhoamaan toisen joukkueen tukikohdan. 

Kyseessä on niin sanottu MOBA-peli (lyhenne tulee englannin kielen sanoista multiplayer online battle arena), eli taisteluareenamoninpeli.

Kaiken kaikkiaan Vainikka on E-sports Earnings -sivuston mukaan ansainnut pelaamalla miltei lähes 370 000 euroa. Urpalaisen ansiot ovat yhteensä noin 350 000 euroa.

Miesten urat ovat häikäisevän nousujohteisia. Sivusto kertoo, että Urpalainen tienasi vielä vuonna 2014 pelaamalla vain noin 3350 euroa. Vainikalla on samalta vuodelta voittoja noin 6500 euron edestä.

Urpalainen pelaa tällä hetkellä kansainvälisen Team Liquidin riveissä. Aiemmin Urpalaisen kanssa samaan joukkueeseen kuulunut Vainikka on edustanut syyskuusta lähtien OG-nimisessä joukkueessa.

CS-ammattilaisella yli 100 000 euron tulot

Dota 2:n lisäksi kansainvälisillä areenoilla pelataan muun muassa Counter-Strike: Global Offensivea (CS:GO), joka on taktinen ensimmäisestä persoonasta kuvattu ammuskelupeli.

CS:GO-maailmassa mahdollisesti tunnetuin suomalainen on vuonna 1992 syntynyt Aleksi "allu" Jalli. 

Jalli pelaa peliä päivätyökseen yhdysvaltalaisen FaZe-peliorganisaation leivissä. Hän on edustanut aiemmin muun muassa suomalaista ENCE eSportsia sekä runsaasti menestystä niittänyttä ruotsalaista Ninjas in Pyjamas -organisaatiota.

Miehen Suomessa verotettavat ansiotulot olivat vuoden 2015 verotietojen mukaan viime vuonna hieman yli 108 000 euroa. 

Jalli kommentoi tienestejään vaatimattomasti Helsingin Sanomien Nyt-liitteen haastattelussa viime vuoden heinäkuussa. Vaikka hänen tulonsa ovat reilusti suomalaisen keskitulojen yläpuolella, ammatikseen videopelaava mies ei tee työtä rahan vuoksi.

– Mulla on aina ollut elämässä tavoitteena se, että pystyn elättämään itseni tekemällä sitä mitä rakastan. Se on ideaalitilanne jokaiselle ihmiselle. Se on nyt saavutettu ja eihän siitä voi olla kuin iloinen, mies kertoi lehdelle.

MTV Uutiset tutustui myös usean muun videopelejä kilpailullisesti pelaavan suomalaisen verotietoihin. Heidän viime vuonna Suomessa verotetut tulonsa jäivät kuitenkin vaatimattomiksi Jalliin verrattuna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.