Ei metalliteriä, korkokenkiä tai cd-koteloa – vältä älyttömyyksiä skrabatessasi

Ikkunalasit jäässä, eikä skrabaa missään. Mikä avuksi?

Autoliiton Teppo Vesalainen kertoo, minkälaisia mokia skrabatessa voi tehdä.

Saako vaikkapa ikkunalasien maalinputsaukseen tarkoitettua terää hyödyntää skrabauksessa?

– Ei missään tapauksessa. Skrabaamiseen tulee käyttää vain siihen tarkoitukseen tehtyä skrabaa. Metalliesineillä tai vastaavilla aiheuttaa helposti naarmuja laseihin. Nykyautojen lasit eivät ole enää yhtä karkaistuja kuin ennen, joten ne naarmuuntuvat herkästi.

Entäpä muita metallisia esineitä, jotka potentiaalisesti olisivat hyviä skrabaukseen?

– Kuten jo tuli todettua, skrabata pitäisi vain skraballa. En käyttäisi edes metallista skrapaa. Vaikka sillä jää irtoaakin suhteellisen hyvin, saattaa sen lipsahtaminen rikkoa lasin ympärillä olevia tiivisteitä huomattavasti muoviskrapaa herkemmin.

Mikä on älyttömintä, mitä olet kuullut käytetyn skrabaamiseen?

– Esimerkiksi CD-kotelo, korkokenkä, erilaiset terät.

Paljonko naarmujen korjaaminen tuulilasista maksaa? 

– Naarmuuntuneeseen tuulilasiin voi teettää pinnoitekäsittelyn. Yleensä pinnoite häivyttää naarmuja, mutta ei kuitenkaan poista niitä kokonaan. Pinnoitteiden kestoissa on isoja eroja ja myös niiden hinnat vaihtelevat paljon. Kaikki pinnoitteet kuitenkin kuluvat pois vähitellen eli missään tapauksessa niillä ei päästä lähellekään yhtä hyvään ja pitkäaikaiseen lopputulokseen kuin tuulilasin vaihdolla. Kannattaa kysellä tarjouksia tuulilasin pinnoituksista eri autofiksareilta ja punnita, kannattaako pinnoittaminen vai onko järkevämpää vaihtaa lasi.

Miten tulee toimia, jos ei ole skrabaa mukana ja ikkunat ovat umpijäässä?

– Tuo on tilanne, mikä on vältettävissä hyvällä ennakoinnilla. Autossa olisi aina syytä säilyttää skrabaa. Mikäli syystä tai toisesta skrabaa ei ole, sellaisen saa hankittua huoltoasemalta tai vaikka lainattua joltain. Millään muulla kuin skraballa ei ikkunoita saa raaputtaa.

Lue myös:

    Uusimmat