Ei enää hikisiä ja unettomia öitä – näin valmistelet makuuhuoneen kesään

Lisääntyvä valo ja lämpö karistavat unihiekat monen silmistä, joten nyt on hyvä aika valmistella kodin tai mökin makuuhuone kesäaikaan. Näillä nikseillä varmistat makeat unet myös helteillä ja yöttömässä yössä.

Ilmojen lämmetessä on aika vaihtaa sänkyyn keveämpi peite ja kiinnittää huomiota vuodevaatteiden hengittävyyteen – etenkin, jos hikoilee helposti.

Vaikka kesäisessä pohjolassa on haastavaa saada makuuhuonetta pilkkopimeäksi, laadukas pimennysverho auttaa. Pimeä huone huijaa elimistön omaa melatoniinin tasoa nousemaan ja uni tulee nopeammin.

– Valoherkkien onneksi pimennysverhojen valikoima on laajentunut; perinteisten pimennysrullaverhojen rinnalle on tullut sekä sivuverho- että laskosverhomalleja. Uusinta uutta on mahdollisuus ostaa erikseen pimentävä vuoriverho, jonka saa kiinnitettyä sivuverhoon. Näin omista suosikkiverhoistakin voi taikoa pimennysverhon, Riikka Leskinen JYSKistä kertoo.

Näiden vällyjen välissä nukuttaa – kesän viileimmät materiaalit

Peitto vaihtoon! Kesää kohden kevennetään peitettä. Hyvä vaihtoehto on ohut puuvillapäällysteinen peitto, jonka hengittävä luonnonkuitupäällinen ei ole lämpimällä säällä niin hiostava kuin kokonaan tekokuidusta tehty peitto.

Mikä täyte? Untuva- tai höyhentäyte on hengittävä vaihtoehto. Luonnonmateriaalit eivät käy kaikille, joten myös tekokuitutäyte on hyvä valinta, kunhan peiton päällyste ei ole kokonaan tekokuitua. Untuva- ja höyhentäytteet pysyvät muodossaan, kun peittoja ja tyynyjä muistaa ravistella päivittäin.

Muista myös lakanat. Lakanoissa kannattaa suosia puuvillaa tai puuvillasatiinia, jotta vuode pysyy mukavan viileänä kesäkuumallakin. Myös rouhea pellava on kasvattanut viime aikoina suosiotaan niin pussilakanoissa kuin tyynyliinoissakin.

Myös kesämökillä panostetaan unen laatuun

Kesällä makuuhuone tulisi tuulettaa päivittäin, ja myös päiväpeiton levittämisen kanssa tulisi malttaa pari tuntia. Näin hiki ja kosteus ehtivät haihtua vuoteesta ja petivaatteet pysyvät ilmavina ja raikkaina.

Hyvät yöunet maistuvat myös mökillä, joten sielläkin laadukkaisiin petivaatemateriaaleihin on hyvä kiinnittää huomiota.

– Parhaat mökkivuodevaatteet ovat keveitä ja ilmavia, ja ne mahtuvat hyvin säilöön. Mökeissä on usein välillä liian lämmin ja välillä liian viileä, joten hyvä vaihtoehto on esimerkiksi kevyt ja ohut untuva- tai höyhenpeitto. Höyhentäytteinen peitto on lämmin, mutta niin hengittävä, ettei sen alla tule hiki edes helteellä, Leskinen vinkkaa.

Lähde: JYSKLue myös:

    Uusimmat