Ei aina kerro nälästä! Tästä syystä vatsasi murisee – ja näin hiljennät sen

Vatsan kurnimista ei aina tarvitse hiljentää isolla aterialla. Joskus pelkkä veden juominenkin saattaa riittää. 

Tämä on tapahtunut joskus kaikille. Työpaikalla, kokouksessa, koetilanteessa tai missä tahansa hiljaisuutta huokuvassa tilanteessa vatsasi alkaa kurnia. Ja yleensä näissä tilanteissa vatsasi tuntuu metelöivän kovemmin kuin koskaan aikaisemmin. 

Kaikesta epämiellyttävyydestään huolimatta Princetonin yliopiston lääketieteellisen gastroenterologian johtaja Anish Shethin mukaan vatsan kurniminen on täysin normaali fysiologinen prosessi, jonka tarkoituksena on valmistaa suolistoamme seuraavaa ateriaa varten.

– Kun emme ole syöneet hetkeen, suolemme aktivoivat päälle ”taloudenhoitaja” -toiminnon, joka pyyhkii suoleen jääneet rippeet, Sheth kertoo.

Pienikin välipala hiljentää "taloudenhoitajan"

Vaikka liitämme usein vatsan kurnimisen nälkään, kurniminen ei aina kerro nälästä, vaan käynnissä olevasta puhdistusprosessista. Usein tämä puhdistusprosessi sattuu juuri iltapäivään, kun edellisestä ateriasta on jo kulunut hieman aikaa, mutta seuraava ateriakaan ei aivan vielä ole nenän edessä. 

Jos haluat päästä eroon tästä ikävästä vatsa kurnimisesta, Sheth suosittelee pienen välipalan nauttimista. Pienikin määrä ruokaa estää tätä sisäistä ”taloudenhoitajaa” toimimasta ja saa näin ollen vatsasi hiljentymään. Vesi tai muu neste voi myös hiljentää vatsan, mutta ei tee sitä yhtä nopeasti kuin kiinteä ruoka.

Se mitä ei kannata tehdä, on hengityksen pidättäminen. Vaikka vaistosi saattaakin yrittää peittää vatsan ääntelyn hengityksen säätelyn avulla, tämä voi itse asiassa pahentaa tilannetta entisestään, sillä hengityksen pidättäminen pakottaa ilmaa alaspäin.

Lähde: Men'sHealth 

***

0:36

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja