Eeva Lehtimäen kommentti: Teuvo ja Bengt valitsivat joukkueensa – numero kasilla vahva ote vaalien siirtomarkkinoista

Valitsijayhdistyksen Pekka Haaviston presidenttitie alkaa näyttää kiviseltä, kun vaalien kiriviikko on käynnistynyt. Haaviston on saatava liikkeelle erityisesti naiset ja epävarmat äänestäjät, jos hän mielii tavoittaa Alexander Stubbin, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Tänään julkitulleet kaksi mittausta näyttävät huonolta Haaviston (ehdokasnumero 10) kannalta. Kokoomuksen Alexander Stubbin (ehdokasnumero 8) etumatka näyttää niin reippaalta, että hän on matkalla presidenttikisan voittajaksi. Vähintäänkin hän on tässä vaiheessa vaalia selvä ennakkosuosikki. 

Åbo Akademin MTV:lle tekemän laajan kyselyn mukaan Stubb voittaisi toisen kierroksen lukemin 56,9 vastaan 43,1 prosenttia.

Tammikuu-helmikuussa tehdyn Kansalalaismielipide-tutkimukseen (29.1. – 4.2.) osallistui 4 157 vastaajaa, joista 3 042 nimesi ehdokkaansa. Virhemarginaali oli 2,4 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Äänestämistä ja suosikkia kysyttiin myös toisella tavalla. Stubbia tukisi 54 prosenttia ja Haavistoa 40,9 prosenttia, jos mukana ovat ne, jotka aikovat äänestää, mutta eivät ole vielä valinneet omaa suosikkiaan. Pähkäilijöiden osuus on 5,1 prosenttia. 

Tämäkään joukko ei riittäisi siivittämään Haavistoa ykköseksi, vaikka kaikki päätyisivät piirtämään kympin äänestyskopissa.

Helsingin Sanomien tuoreessa kyselyssä Stubbia kannattaa 54 prosenttia ja Haavistoa 46 prosenttia. Ero on kaventunut, mutta on edelleen kahdeksan prosenttiyksikköä.

Åbo Akademin aineistosta paljastuu kiinnostavia tietoja. Vaalit sukupuolistuvat. Stubb on miesten ja Haavisto naisten suosikki. Haavisto on alle 40-vuotiaiden ja Stubb sitä vanhempien valinta.

Äänestysprosentilla on väliä 

Haavisto ja Stubb taistelevat Jussi Halla-ahoa tukeneiden, mutta erityisesti Olli Rehniä äänestäneiden sieluista. MTV:n tilaaman tutkimuksen mukaan 32 prosenttia Halla-ahoa äänestäneistä ei ole vielä päättänyt ketä tukee. Rehnin tukijoukoissa empivien osuus on 29 prosenttia. Stubb on kahmimassa tällä hetkellä leijonanosan Halla-ahon ja Rehnin äänestäjistä, paljastuu tutkimuksesta. 

Äänestysprosentilla on siis väliä. Ketkä lähtevät liikkeelle ja ketkä jäävät kotiin? 

Vaalien ratkaisu käydään siis miellyttämällä, voisi sanoa jopa mielistelemällä, Halla-ahon ja Rehnin tukijoukkoja. 

Vahvan johtajan kaipuu

Venäjä, sotaretoriikka, ydinaseet ja ylipäällikkyys rinta rottingilla ovat nousseet esiin toisen kierroksen tenteissä ja ulostuloissa. Kokeneen politiikan vaikuttajan mukaan ilmassa on ollut jopa yliuhoilua.

Suomalaiset kaipaavat epävarmoina aikoina vahvaa johtajaa. Kekkosen haamuko sieltä kurkkii höystettynä Mannerheimilla?

Stubb on korostanut erityisesti presidentin roolia ylipäällikkönä. Haaviston leirissä puolestaan haetaan eroa sillä, että naisäänestäjät saattavat vierastaa liian intoilevaa Nato-puhetta, erityisesti ydinaseista. Tosin myös Haavisto on löytänyt kovanaaman itsestään, muun muassa itärajan sulun kanssa. 

Maalaispoika oon...

Turpoäijäilyn rinnalla molemmat helsinkiläissyntyiset ehdokkaat ovat löytäneet syvän suhteensa maaseutuun. Maakuntien Suomessa on tarjolla valtaisa määrä ääniä ensimmäisen kierroksen jäljiltä.

Kysymys kuuluukin, miten ymmärtää puolen Suomen murheita ilman imelyyttä ja liiallista kosiskelua.

Politiikan siirtomarkkinat

Hiukan humoristista on myös kisa viime hetken tukijoista. Olo on kuin liigajoukkueiden siirtomarkkinoilla. Haaviston kanssa kaveerannut europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (ps.) iski Stubbin pipon päähän viikonloppuna. 

Ulkoministeriön virkamiehet ovat jakaantuneet kahteen leiriin ja tuenilmauksia satelee julkisuuteen. Stubb ja Haavisto ovat molemmat toimineet ulkoministereinä. Heidät ja tapansa siis tunnetaan. 

Häviäjän leirissä saattaa olla edessä jännittävät ”kehityskeskustelut” kevään kuluessa, kun uusi presidentti ottaa paikkansa. 

Viikonloppuna myös kovansarjan taloustieteilijät valitsivat puolensa. Sixten Korkman tukee Haavistoa ja nobelisti Bengt Holmström Stubbia. 

Kuka muuten tunnustaa, että ehdokkaan nimekkäät tukijat vaikuttavat omaan äänestyspäätökseen? 

Kaksintaistelu keskiviikkona

Vaalien viimeistä viikkoa leimaavat medioiden tentit. Niissä on onnistuttava. Stubb varmistelee ja pyrkii välttelemään virheitä. Haavisto joutuu laittamaan kaiken peliin eli haastamaan mittausten ykköstä eri keinoin. 

MTV Uutisten sähköinen Kaksintaistelu on luvassa keskiviikkona kello 20 alkaen Jan Anderssonin johdolla. 

Sunnuntaina leiriintyminen on ohi ja maalla seuraava tasavallan presidentti maaliskuun ensimmäinen päivä. 

Lue myös:

    Uusimmat