Mainos

Eeva Lehtimäen kommentti: Antti Rinne tarrasi pääministerin paikkaan kiinni – perussuomalaisten kannatus Jussi Halla-ahon kauden huippua

Tänään ei ole hyvä aamu Kokoomuksen Petteri Orpolle ja Keskustan Juha Sipilälle. Ylen tuoreen mielipidemittauksen tuoreet luvut ovat karua luettavaa, karua luettavaa, kuten konkariedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) sanoisi, toimittaja ja kolumnisti Eeva Lehtimäki kirjoittaa kommentissaan.

Sote kuolonkorisee eduskunnassa ja samaan aikaan eduskuntavaalien loppusuora häämöttää. Ennakkoäänestys alkaa 3.4. ja vaalit ovat jo reilun kuukauden päässä.

SDP mittauttaa itselleen jo reilun kaulan Kokoomukseen. SDP:tä kannattaa nyt 21,3 prosenttia, kun samaan aikaan Kokoomuksen luvut jäävät 16,2 prosenttiin. Näillä lukemilla luvassa on myös reilusti lisää paikkoja eduskuntaan.

Pääministerin paikka häämöttää

Jos SDP ja Antti Rinne eivät töppää isoissa vaalitenteissä tai kaadu ylimielisyyteen, pääministerin paikka alkaa häämöttää. Kiinnostavaa tosin Ylen mittauksessa oli se, että SDP sai huonoimmat luvut itselleen niinä päivinä, kun Rinne oli alkuviikosta palannut takaisin töihin vakavan sairauden jälkeen.

Vanhusten hoito-olot ja sote pysyvät vaaleissa kuumina aiheina ja näissä Rinne myös omakohtaisen kokemuksen kautta on vahvoilla.

Kokoomuksen kannatus on taas tippunut. Keskustan (14,1%) jälkeen kannoilla ovat jo Vihreät (13,7%) ja Perussuomalaiset (13,3%). Perussuomalaiset jatkaa nousuaan ja saa nyt korkeimmat lukemat Jussi Halla-ahon puheenjohtajuuskaudella.

Puolue on valinnut kaksi teemaa. Maahanmuuton ja ilmastonmuutoksen vastaiset kannat. Oulun tapahtumat pysyvät uutisissa ja ne hyödyttävät puoluetta. Nyt vain odotetaan, miten pitkälle nousu jatkuu. Hallitukseen puolueella on tuskin asiaa nykylinjallaan.

Luottamuksen apilasta puuttuvat lehdet

Kokoomus haluaisi tehdä vaaleista pääministerivaalit ja kaksinkamppailun Orpon ja Rinteen välille. Kokoomuksen kampanjointi nojaa puolueen mielestä pääministerin näköiseen Orpoon. Puolue kantaa edelleen leimaa epäonnistuneista vanhustenhoitopuheista.

Samaan aikaan autoilumainonnalla pyritään puhuttelemaan maakuntien konservatiivisempaa äänestäjäkuntaa. Varo, punavihreät tulevat ja vievät autosi!

Vielä synkemmin mielin voi katsoa Kesärannan ikkunasta valkenevaa aamua pääministeri Juha Sipilä. Tiputusta on tullut edellisestä mittauksesta taas puolitoista prosenttiyksikköä ja mittari pysähtyy 14,1 prosenttiin.

Taloustutkimuksen tausta-aineiston mukaan Keskustan paatti vuotaa nyt kilpaileville puolueille: kannattajia valuu Vihreisiin, perussuomalaisiin, Kokoomukseen ja SDP:hen. Neljä vuotta on syönyt pääministeri Juha Sipilän eväät ja pääoman. Luottamuksen apilasta on nyt lehdet revitty.

Keskustan epätoivon on voinut nähdä viime päivien ulostuloissa, kun Sipilä on lyönyt päätään, ei Karjalan, vaan ihan kotimaiseen mäntyyn. Sipilä väitti virheellisesti punavihreiden kieltävän kokonaan metsien käytön. Puhe oli tietysti suunnattu omille kannattajille ja suurelle joukolle metsänomistajia.

Eduskuntavaalitaistelun loppusuora siis häämöttää. Ja hullumaksi menee, kun puolueet yrittävät herätellä nukkuvia äänestäjiään tai pitää edes omat peruskannattajansa mukana pelissä.

Näillä asetelmilla edessä voivat olla myös kimurantit ja yllättävät hallitusneuvottelut. Demarit voi kilpailuttaa muita, kun sumpussa sen takana on neljä keskisuurta puoluetta. 

Vaalit. Ihmisen parasta aikaa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja