Mainos

Tämän vuoksi aamun gallup-tulos on merkittävä: Enteilee jopa SDP:n vaalivoittoa – "Ei saa silti sortua ylimielisyyteen"

2:49
Eeva Lehtimäki kommentoi aamun Huomenta Suomen uutisissa tuoretta kannatusmittausta.

Noin kuukausi ennen ennakkoäänestyksen alkua julkaistu Ylen tuore kannatusmittaus on merkittävä, arvioi toimittaja ja viestintäyrittäjä Eeva Lehtimäki Huomenta Suomen uutisissa.

Tuoreen puoluekannatusmittauksen mukaan SDP on nyt suosituin puolue ja entistä tiukemmin kiinni pääministerin paikassa. SDP:n kannatus on gallupin mukaan 21,3 prosenttia.

Ero kakkospaikkaa pitävään kokoomukseen on jopa viisi prosenttia, sillä puoluetta kannattaa nyt arviolta 16,2 prosenttia äänestäjistä.

– Tämä on merkittävä gallupmittaus tässä kohtaa vaaleja. Ensin ajateltiin, että tässä lähdetään hakemaan pääministerivaalia Orpon ja Rinteen välille, mutta nyt SDP otti vahvan kiinnityksen pääministeripaikkaan. Ei saa silti sortua ylimielisyyteen, vaan tentit on vedettävä kunnialla läpi. On todennäköistä, että SDP voittaa vaalit, Lehtimäki analysoi lukuja.

Orpon vaalikampanja vaisua

Merkittävää mittauksessa on myös kokoomuksen prosenttiyksikön pudotus yhden kuukauden sisällä. Lehtimäen mukaan puheenjohtaja Orpon on terävöidyttävä vaalikampanjoinnissaan, mikäli puolue mielii kohottaa kannatustaan.

– Ihmettelen Orpon kampanjointinäkyvyyden vaisuutta tässä vaiheessa. Kokoomuksen laskua selittää vanhustenhoiva, joka pysyy yhä otsikoissa ja jonka viestinnässä kokoomus epäonnistui.

Myös keskustan kannatus jatkaa laskuaan. Lehtimäen mukaan pääministeri Juha Sipilän puolue kärsii nyt hallituksen päätöksistä.

– Epäluottamus hallituksen politiikkaan ja jopa Sipilän persoonaan näkyy kannatusluvuissa. Taksiuudistus on yksi, jonka keskusta löytää edestään maakunnissa kuin jätevesiasetuksen aikanaan.

Perussuomalaiset haastajana

Perussuomalaisten kannatus on nyt korkeimmillaan Jussi Halla-ahon puheenjohtajuuden aikana. Lehtimäki arvioi, että puolueen kannatus voi vielä nousta tämänhetkisestä 13,3 prosenttiyksiköstä.

– Maahanmuutto pysyy otsikoissa ja ilmastonmuutokseen he ovat ottaneet vastustavan kannan, jossa puolustetaan autoilua ja lihansyöntiä. Tuloksesta tulee hyvä, mutta se, miten hyvä, sitä en osaa vielä sanoa. Hallitukseen he tuskin ovat menossa. 

Kannatusmittauksessa vihreät ja Perussuomalaiset ovat hyvin lähellä toisiaan. Arviolta 13,7 prosenttia äänestäisi nyt vihreitä. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja