Eero Aarnio - Pallo ja Kupla tuolit

Pallo ja Kupla, pyöreät nelikymppisethuonekalut jotka mullistivat koko huonekaluteollisuuden. Muovi oli tullut. Ihmeellinen kiiltävä ja värikäs materiaali - jotain aivan uutta ja ihmeellistä, jota ei voitu edes kuvitella!

Pallo on muotona täydellinen, siihen ei ole mitään lisättävää, ja kun se on tarpeeksi suuri ja ontto sisältä, sinne voi hautautua turvaan ja rauhaan muulta maailmalta varsin tyylikkäästi.

Elämä pallossa on hyvin yksityistä, pehmeät verhoilumateriaalit ja istujaa suojaava muoto pitää ulkomaailman loitolla. Pallossa on hyvä puhua puhelimessa tai lukea kirjaa kaikessa rauhassa. Kirjan lukemisessa vain ongelmana on valo, jota ei voi kytkeä pallon sisälle. Lukutoukan kannattaakin ehkä valita kupla, joka päästää valon läpi. Muitakin eroja pallossa ja kuplassa on kuin väri. Pallossa on jalka ja Kupla roikkuu katosta. Eero Aarnio on sanonut, että kaikki tavat toteuttaa jalka akryylistä ovat rumia, joten ketjuripustus on ainoa vaihtoehto. Ja kyllähän kuplan kuplamaisuus ja saippuakuplamainen keveys korostuvat, kun istuin on irti maasta.

Eero Aarnio suunnitteli Pallon vuonna 1963 Kupla syntyi1968. Näistä kahdesta Kupla on suurempi, sen korkeus on 120 senttiä ja halkaisija 120 syvyyttä on 98 senttiä. Näiden numeroiden valossa on hämmästyttävää, että Kuplan samoin kuin tietysti Pallon, saa sisälle normaalista ovesta.

Merkillepantavaa on se, että jos suomessa kysytään hyvää esimerkkiä suomalaisesta muotoilusta, on vastaus useimmiten joku Aallon koivukalusteista. Eero Aarnion design on kansainvälistä huippuluokkaa, usein muovia, aina oivaltavaa, miksi se ei tule ensimmäisenä mieleen?


Toimittaja Hanna Sumari

Tuolit on kuvattu Helsingin Taidehallin Eero Aarnio -näyttelyssä kesällä 2003. Ohjelmassa esitetty Eero Aarnion haastattelu on ote Helsingin Taidehallin tuottamasta Eero Aarnio näyttelyvideosta.


(t.i.l.a. osa 27, 26.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja