Mainos

Eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen – Pakkoruotsi jatkuu

Eduskunta on hylännyt kansalaisaloitteen ruotsin opiskelun valinnaistamisesta 134-48.

Eduskunta hyväksyi uitenkin täpärästi ponnen, jolla valtioneuvostoa kehotetaan selvittämään mahdollisuudet alueellisiin kokeiluihin kielten valinnaisuuden lisäämiseksi. Kokoomuksen Pauli Kiurun esittämä ponsi hyväksyttiin äänin 93-89. 

Kiurun pontta tukivat kaikki paikalla olleet keskustan ja perussuomalaisten edustajat sekä enemmistö kokoomuslaisista. Sitä tuki myös kaksi vihreiden edustajaa ja yksi SDP:n edustaja. 

Itse kansalaisaloitetta tukivat Muutos 2011:n James Hirvisaaren vastaesityksen pohjalta perussuomalaiset, seitsemän keskustan ja kolme SDP:n edustajaa sekä kokoomuksesta, vihreistä ja vasemmistoliitosta yksi edustaja kustakin. Keskustan Mikko Alatalo äänesti tyhjää.  

Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi, että hyväksytty lausuma voidaan tulkita kahdella tavalla, joko selvityksenä kokeilusta, jossa esimerkiksi Itä-Suomessa säilyisi pakko opiskella jotain kieltä eli tässä tapauksessa lähinnä venäjää. 

– Toinen vaihtoehto on ymmärtää tämä lausuma niin, että tehdään selvitys siitä, että kokonaan vapautettaisiin toinen alkava kieli siitä, mikä kieli se olisi. 

Kiuru sanoi, ettei osaa sanoa, kumpaa tulkintaa lausuman tekijät ovat tarkoittaneet.  

– Kyse ei ole tietääkseni siitä, että lausuma olisi niin velvoittava, että kokeilut aloitetaan, vaan siitä että selvitetään, minkälaiseen kokeiluun Suomessa olisi halukkuutta. 

Kiurun mukaan eduskunnan tahtotila otetaan joka tapauksessa vakavasti ja asia selvitetään. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja