Duuman puhemies vaatii Puolaa luovuttamaan alueitaan Venäjälle – taustalla erikoinen historiantulkinta

Venäjän propagandassa kolme historiaan kytkeytyvää kärkeä 2:03
Katso myös: Venäjän propagandassa on kolme historiaan kytkeytyvää kärkeä.

Venäjän duuman puhemies Vjatsheslav Volodin esitti erikoista historiantulkintaa Telegramissa eilen. Kanavalla hän vaati Puolaa muun muassa luovuttamaan maa-alueita Venäjälle ja maksamaan maalle korvauksia neuvostoaikaisesta maan kehitystyöstä.

Viestissään hän kirjoittaa Puolan unohtaneen historiansa ja Neuvostoliiton työn maan kehittämiseksi. Hän väittää, että Puola on olemassa vain Neuvostoliiton ja sitä kautta sen seuraajan Venäjän ansiosta.

Esittää puolalaisrekkojen kieltoa

Viestissä hän myös syyttää puolalaisia neuvostomuistomerkkien poistamisesta, venäjän kielen aseman heikentämisestä ja muusta "moukkamaisuudesta".

Tämän takia Volodinin mielestä Puolan tulisi korvauksena "palauttaa toisen maailmansodan seurauksena saamansa alueet ja korvata maamme sodan ja sodan jälkeisten vuosien aikana siihen käytetyt varat".

Viesti päättyy kannanottoon, jonka mukaan puolalaisten rekkojen kulku Venäjälle pitäisi kieltää ja kuljetukset tulisi hoitaa venäläisin voimin. Volodin sanoo viestissä, että päätös tietäisi vaikeita aikoja ja jopa konkursseja puolalaisille kuljetusyrityksille kuljettajineen.

– Asiaa käsitellään duuman neuvostossa maanantaina, hän kirjoittaa.

Molotov–Ribbentropia ei mainittu

Venäjällä on ollut viime vuosina vallalla omintakeiseksikin luonnehdittava historiantulkinta, jossa maan omia toimia siistitään virallisessa historiankerronnassa.

Viestissään Volodin ei esimerkiksi mainitse Saksan ja Neuvostoliiton välistä Molotov–Ribbentrop-sopimusta, tai sen salaista lisäpöytäkirjaa, jolla natsi-Saksa jakoi Itä-Euroopan puoliksi Neuvostoliiton kanssa. Sopimuksessa Puola jaettiin puoliksi osapuolten kesken etupiireihin. Sopimuksen solmimisen jälkeen Saksa hyökkäsi Puolaan, toinen maailmansota alkoi ja myös Neuvostoliitto aloitti etupiirinsä valloitustoimet.

Puheet muistuttavat Venäjän presidentti Vladimir Putinin puheita, joissa hänen mukaansa Venäjä joutui ryövätyksi, kun Neuvostoliitto romahti. Putin on puhunut tästä useamman kerran ja esimerkiksi kutsunut Neuvostoliiton romahtamista geopoliittiseksi katastrofiksi.

Asiasta uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Putin liittää Ukrainan alueita Venäjään 9:43
Putinin puheessa oli tuttuun tapaan hyvin kyseenalaisia historiantulkintoja myös viime syyskuussa, joilla Putin yritti perustella Ukrainan kuuluvan Venäjälle. Näin Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki perkasi puhetta.

Lue myös:

    Uusimmat