Putinin puhe rönsyili erikoisista historiaviittauksista syytöksiin lännen satanismista – tilaisuus päättyi hurmioon, johon yhtyi koko Kremlin sali

2:11
Video: Putinin puhe ja alueiden liittämisseremonia päättyi mahtipontiseen hurmioon.

Venäjän presidentti Vladimir Putin liitti laittomasti Zaporizhzhjan, Hersonin, Donetskin ja Luhanskin miehitetyt alueet Venäjään. Linjapuheessaan presidentti esitti lukuisia valheellisia, kyseenalaisia ja suorastaan eriskummallisia väitteitä.

Putin piti Kremlissä perjantaina pitkähkön linjapuheen, minkä jälkeen hän ja miehitettyjen nukkehallintojen johtajat allekirjoittivat alueiden liittymissopimukset. Liittämisen taustalla ovat lavastetut kansanäänestykset, jotka päättyivät tiistaina.

Puheessaan Putin toisti uhkauksen siitä, että Venäjä tulee "puolustamaan maitaan kaikin keinoin".

Pitkä osuus puheesta keskittyi lännen syyllistämiseen muun muassa "pyrkimyksistä heikentää Venäjää" Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien, sekä väitettiin lännen vihaavan Venäjää, koska se ei suostunut sen siirtomaaksi.

Putin mainitsi puheessaan myös Nord Stream -kaasuputkien vuodot, joiden räjäyttämisestä hän syytti länttä, tarkemmin sanoen "anglosakseja". Kaasuputkien sabotointien syyllistä ei ole pystytty vahvistamaan, mutta monen valtion johdon ja asiantuntijoiden syyttävä sormi on osoittanut Venäjän suuntaan.

MTV Uutisten Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäen mukaan puheessa yritettiin perustella Venäjän omia tekoja, mutta kaikesta syytettiin länttä.

– Hyvin vahvasti kehystettiin länsi syylliseksi kaikkeen, Kivimäki toteaa.

Putinin puheessa oli tuttuun tapaan hyvin kyseenalaisia historiantulkintoja, joilla hän yritti perustella alueiden kuuluvan Venäjälle.

– Se on seurausta historiallisesta yhtenäisyydestä sodassa, jonka voitti meidän esi-isiemme sukupolvi. He jotka muinaisen Venäjän alkulähteiltä asti ovat vuosisatojen ajan luoneet ja puolustaneet Venäjää, Putin sanoi.

Putin pyrki selvästi korostamaan vastakkainasettelua Venäjän ja lännen välillä, ja samalla maalaili omilleen ruusuisia kuvia.

Syytti länttä satanismista

Puhe myös rönsyili monilla muillakin tavoilla erikoisille teille.

Putin ylisti perinteisiä arvoja ja hyökkäsi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä vastaan. Hän kutsui lännen arvoja perversseiksi ja "suorastaan satanistisiksi".

Myöhemmin tänään Moskovan Punaisella torilla järjestetään ”kansanjuhla” alueiden liittämisen kunniaksi. Näin tehtiin myös vuonna 2014, kun Krim miehitettiin laittomasti Venäjän toimesta.

– Nythän tilanne on aivan toinen. Eihän siellä alueilla mitään juhlita, päinvastoin, Kivimäki sanoo viitaten aamulla Venäjän tekemiin ohjusiskuihin muun muassa Zaporizhzhjassa.

Sopimusten allekirjoittamisen jälkeen tilaisuudessa nähtiin hyvin hurmiollinen hetki, kun nukkehallintojen johtajat ja Putin yhdistivät kätensä, ja alkoivat presidentin johdolla hokemaan "Venäjä, Venäjä, Venäjä!".

Hurmioon yhtyi lopulta koko Kremlin sali, joka hurrasi mukana seisten. Voit katsoa tilanteen videolta artikkelin alusta.

9:43
Mitä Putinin puheen rivien välistä voidaan lukea? Katso Mirja Kivimäen analyysi kokonaisuudessaan.

Liitetyt alueet edustavat yhdessä noin 20:tä prosenttia Ukrainan alueesta. Kansainvälinen yhteisö on hyvin yksimielisesti tuominnut valekansanäänestykset ja alueliitokset laittomiksi, eikä aio tunnustaa uusia alueita.

Yhdysvallat on viestittänyt, että seuraamuksia laittomista alueliitoksista tulee.

– [Presidentti Joe Biden] ei ole kuitenkaan tarkentanut, mitä nämä seuraukset ihan konkreettisesti olisivat. Pakotteita, lisää aseapua Ukrainalle, mahdollisesti jotain muuta? Kivimäki luettelee.

On hyvin vaikea arvioida, mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Tämä sota on pyyhkäissyt suomut silmiltä aika monessakin mielessä. Monet sellaiset asiat, jotka tähän asti ovat olleet mahdottomia, ovat muuttuneet mahdollisiksi.

– Sellaiset estot, joita aiemmin on ollut – esimerkiksi puheet ydinaseiden käytöstä – ovat löyhentyneet merkittävästi. Ei tällaista tilannetta olisi kymmenen vuotta sitten voitu kuvitellakaan.

Kats myös: Presidentti Niinistöltä suorat sanat Putinin teosta: "Pahinta laatua, ilkeyksiinkin hyvä varautua"

1:31

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja