UM vahvistaa: Dubaissa kadonnut Tiina on matkalla Suomeen – Järjestö: "Saatettu pitää vankilamaisissa olosuhteissa"

1:01

Ulkoministeriö ja poliisi ovat vahvistaneet, että Dubaissa kadonneeksi ilmoitettu Suomen kansalainen on löytynyt. Viranomaiset saivat asiasta vahvistuksen tänään iltapäivällä.

Viranomaiset ovat keskustelleet kateissa olleen Tiina Jauhiaisen, 41, kanssa. Hän on ollut yhteydessä myös läheisiinsä, kertoo ulkoministeriö tiedotteessaan.

Aiemmin tänään myös brittiläisen kansalaisjärjestön Detained in Dubai johtaja kertoi MTV Uutisille, että Dubaissa kadonnut Jauhiainen olisi löytynyt ja matkalla kohti Suomea. 

Kansalaisjärjestön johtaja Radha Stirlingin mukaan tieto Jauhiaisen matkasta kohti kotia tuli järjestön tietoon naisen lähipiirin kautta. 

– Hän tekstasi hyvälle ystävälleen, että hän on nousemaisillaan lentokoneeseen, Stirling kertoo. 

Stirlingin mukaan Jauhiainen matkustaa välilaskullisella lennolla kohti Suomea. Stirlingin tietojen mukaan Jauhiaisen lento olisi lähtenyt Dubaista. 

Kahden muun kohtalo yhä auki

Jauhiaisen tapauksesta tietoja julkisuuteen tuonut Detained in Dubai -järjestö on keskittynyt tarjoamaan apua Arabiemiraateissa epäoikeudenmukaisesti kohdelluille ihmisille.

Järjestö tutkii muun muassa ihmisoikeusrikkomuksia maassa. Britanniasta käsin toimiva järjestö kertoo asiasta nettisivuillaan. 

Jauhiaisen lisäksi kateissa on ollut myös Dubain prinsessaksi esittäytyvä Sheikha Latifa ja ranskalais-amerikkalainen Herve Jauber

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että Jauber oli ollut yhteydessä lyhyesti puhelimitse yhteydessä vaimoonsa, ja vakuuttanut tulevansa pian kotiin. 

Kansainvälinen paine taustalla?

Stirling arvioi, että Yhdistyneiden Arabiemiraattien oli pakko päästää Jauhiainen ja Jauber vapaiksi. Heidän mahdollisesta vangitsemissyystään järjestöllä ei ole tietoa.

Myöskään Dubain prinsessaksi esittäytyvästä Sheikha Latifsta kansalaisjärjestöllä ei ole uutta tietoa. Prinsessa on aihemmin julkaissut muun muassa Youtubessa maan johtoa kritisoivia videoita.

Silti vieraan valtion lipun alla purjehtivan jahdin sieppaaminen olisi raju toimi.

– Yhdysvaltain lipun alle rekisteröidyn jahdin ottaminen haltuun on kuin suora hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan, Stirling arvioi paljon kansainvälistä huomiota saanutta tilannetta. 

Stirling kertoo, että Yhdysvaltoihin rekisteröity Nostromo-huvijahti oli ollut aiemmin Fujairahissa sijaitsevassa sotilastukikohdassa Arabiemiraateissa.

Terveydentilasta ei tietoa

Detained in Dubai -kansalaisjärjestön johtaja Radha Stirlingin ääni muuttuu entistä huolestuneemmaksi, kun häneltä kysytään, onko hänellä tietoa matkustajien terveydentilasta. 

– On hyvin mahdollista, että heidän perusihmisoikeuksiaan olisi rikottu sinä aikana kun he olivat vankeudessa. 

Stirling muistuttaa, että tapaus herätti mediahuomion vasta useiden päivien kuluttua. Hän arvioi, että kolmikkoa on hyvinkin saatettu pitää vankilamaisissa oloissa.

Stirling arvioi, että jahdilla olleita on saatettu painostaa, jotta he eivät kertoisi tapauksesta mitään julkisuuteen. 

MTV Uutisten tavoittama Jauhiaisen veli ei halunnut tänään kommentoida siskonsa paluuta Suomeen millään tavalla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja