Mainos

Kirja-arvio: Donnerin Suomessa aika moni asia on huonosti

Jörn Donner: SuomiFinland (Otava 2017)

Jörn Donner tehtailee pohdiskelukirjoja melkeinpä vuosittain. Tämänkertaisen nimi on SuomiFinland itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Donnerin pohdiskelut ovat tuttuja jo aiemmista kirjoista, joista ainakin minulle on selvinnyt, että nykyisin asiat ovat aika huonosti.

Donnerin mukaan poliitikoiksi ei valikoidu keskimäärin kovinkaan pätevää väkeä. Ehkä ainoa nykypoliitikko, joka saa häneltä jonkinlaisia kehuja, on presidentti Niinistö. Sen sijaan nykyinen hallitus vaikuttaa Donnerista melkoisen epäonnistuneelta.

"Ei voi parhaalla tahdollakaan väittää, että ne kolme ukkoa, yksi pitkä, yksi laiha ja yksi leveä, jotka muodostavat hallituksemme ytimen, olisivat sivistyneitä", Donner heittää vaikka myöntääkin, että he ovat kouluja käyneitä ja jopa selviävät yksinkertaisista lausunnoista maan toisella kielellä.

Maastakarkoituspolitiikka halveksittavaa

Donnerilla on lukuisia kritiikin kohteita mutta yksi ylitse muiden on Suomen maahanmuuttopolitiikka tai paremminkin maastakarkoituspolitiikka, kuten Donner sanoo. Tuo hallituksen politiikka heittää tänne tulleita ihmisiä takaisin surman suuhun.

Donner myöntää, että ehkä jokin promille pakolaisista on väkivallantekijöitä. Tästä huolimatta hän sanoo halveksivansa hallituksen nykypolitiikkaa, jota toteutetaan perussuomalaisten tuella mutta kahden muun hallituspuolueen suostumuksella.

Entäpä se juhlavuosi? Donner pohdiskelee, että miksi me sitä oikein juhlimme ja vastaa, että ajatus juhlimisesta on peräisin joltakulta hallituksen edustajalta, koska kenenkään ammattihistorioitsijan voi tuskin olettaa valinneen juuri tätä päivämäärää (6.12.) juhlapäiväksi.

19 miljoonan euron juhlabudjetista käytetään jokunen miljoona Donnerin mukaan täysin tarpeettomaan Tuntemattoman sotilaan uudelleenfilmatisointiin, "ikään kuin tarina hävitystä sodasta olisi pääasia". Vieläpä liputammekin Donnerin mukaan liikaa.

Donner listaa uudistuksia

Kun kriitikko kritisoi kovasti, on tapana kysyä, että mitä sitten pitäisi tehdä, jotta asiat olisivat paremmin. Donner listaa hieman poliitikkomaisesti uudistusehdotuksia, "joista koskaan ei tule mitään" mutta hyvä kuitenkin, että listaa. Ehdotukset vaikuttavat varsin punavihreiltä:

Kirjassaan Donner kertoaa haluavansa sian- ja naudanlihan tuotannon laskemista alle puoleen, kotimaisen kalan suosimista, pakollista siirtymistä led-lamppuihin, sokeriveron käyttöönottoa, sähköautojen suosimista, yritystuista luopumista, vuosittaisen 40 000 maahanmuuttajan kiintiön perustamista, maanviljelijöille maksettavaa vuosikorvausta jotta hinnoittelu vapautuisi, kansalaispalkkaa, vanhustenhoidon ja lastenhoidon palauttamista yhteiskunnalle, gallupien kieltämistä kahdeksi kuukaudeksi ennen vaaleja, kansanedustajien määrän puolittamista sekä diktatuureihin suuntautuvan aseviennin lakkauttamista.

Pertti Nyberg

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.