Mainos

Dieseliä bensa-autoon ja toisinpäin – brittiohjelma testasi mitä autolle tapahtuu

Brittiläinen Fifth Gear -ohjelma testasi miten käy, kun diesel-autoon tankkaa bensiiniä tai toisinpäin. Tankkausmokan jälkeen suositellaan yleensä uusimaan koko polttoainejärjestelmä, mutta kallis operaatio ei aina ole välttämätön.

Väärin tankkaaminen aiheuttaa brittiautoilijoille vuosittain miljoonien puntien kustannukset, sillä väärän polttoaineen jäljiltä autoon täytyy usein vaihtaa koko polttoainejärjestelmä bensatankkia myöten. 

Joka seitsemäs britti on sortunut tähän tankkausmokaan. Miehet sekoilevat bensapumppujen kanssa jopa kaksi kertaa useammin kuin naiset.

Vakuutuskaan ei aina korvaa tätä noloa mokaa, joten tankatessa kannattaa olla tarkkana.

Dieseliä bensatankkiin

FIfth Gear -ohjelmassa kokeiltiin mitä tapahtuu, kun bensalla kulkevan Ford Escortin tyhjään tankkiin kaadetaan viisi litraa dieseliä.

Dieselin tankkaaminen bensatankkiin ei onnistu ilman pientä vaivannäköä, sillä dieselpumput ovat bensapumppuja suurempia, eivätkä ne mahdu kovin helposti kapeaan bensa-aukkoon.

Tankkauksen jälkeen auto käynnistyy ja lähtee liikkeelle vaikeuksitta. Ongelmat alkavat vasta muutaman minuutin ajon jälkeen, kun auto alkaa nykiä.

Kun väärin täytettyyn tankkiin kaadetaan oikeaa bensiiniä, auto käynnistyy uudelleen ja ajaminen sujuu normaaliin tapaan. Auto läpäisee jopa päästötestin.

Testin perusteella dieselin joutuminen bensatankkiin ei aiheuta välttämättä peruuttamattomia vahinkoja.

Bensiiniä dieseltankkiin

Mutta miten käy, kun diesel-autoon tankataan bensiiniä? Tämä on paljon yleisempi ongelma, sillä bensiinin tankkaaminen leveään diesel-aukkoon on helppoa.

Bensalla tankattu diesel-auto käynnistyy ongelmitta ja ajaminen sujuu normaaliin tapaan. Puolen tunnin ajon jälkeen Opel Astrassa väärän polttoaineen paljastaa ainoastaan pieni kipinöinti pakoputken juurella.

Päästötesti paljastaa kuitenkin, että kaikki ei ole kunnossa. Siitä huolimatta auto käynnistyy jälleen, kun tankki täytetään oikealla dieselillä. Moottori ei kuitenkaan pysy käynnissä kauaa.

Muutaman käynnistysyrityksen jälkeen auto saadaan yllättäen taas käyntiin, eikä ajamisessa ilmene ongelmia seuraavinakaan päivinä.

Ohjelman juontaja Jon Bentley toteaa, että bensatankkia ei välttämättä ole syytä vaihtaa vaikka sinne joutuisi väärää polttoainetta. Sen sijaan hän suosittelee, että ammattilainen tyhjentäisi tankin ennen uudelleentäyttöä.

Lähde: Fifth Gear

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.