Mainos

D-vitamiinin puutos on suuri terveysriski

Riittävä D-vitamiinin saanti on monella tapaa tarpeen terveydelle. Nyt sen on osoitettu mahdollisesti ehkäisevän dementiaa ja sitä lievempää mielentoimintojen heikkenemistä.

Arvostetussa Neurology-lehdessä julkaistiin kolme aihetta käsittelevää tutkimusta, joihin yhteensä osallistui vajaat kolmetuhatta iäkästä miestä ja naista.

Tutkimukset vaihtelivat asetelmiltaan ja yksityiskohdiltaan, mutta kahdessa niistä vähäinen veren D-vitamiinipitoisuus liitettiin suurempaan dementian todennäköisyyteen. Myös aivohalvaukset olivat yleisempiä liian vähän D-vitamiinia saaneilla henkilöillä.

Kolmannen tutkimuksen havainnot olivat epäselvempiä, ja sen tehneet tutkijat löysivät vain vähänlaisesti todisteita siitä, että D-vitamiinipitoisuudet vaikuttaisivat mielentoimintojen heikkenemiseen.

Saannin lisääminen ei välttämättä ehkäise dementiaa

Tutkimuksia kommentoiva tohtori Joshua W. Miller huomauttaa, ettei D-vitamiinipitoisuuden ja dementian yhteys vielä tarkoita, että D-vitamiinin riittävyys tai sen saannin lisääminen ehkäisee dementiaa.

On myös mahdollista, että alkanut mielentoimintojen heikkeneminen heijastuu ihmisen käytökseen ja elintapoihin, mikä johtaa myös D-vitamiinin saannin vähenemiseen.

Suomessa lievä D-vitamiinin puutos on talvisaikaan arviolta seitsemällä kymmenestä kasvuikäisestä ja puolella keski-ikäisistä.

Kala ja maito hyviä lähteitä

Hyviä D-vitamiinin lähteitä ravinnossa ovat kala ja kalaöljyt, maitovalmisteet, kananmuna sekä metsäsienet. Suomessa lisätään D-vitamiinia kaikkiin tavallisiin maito- ja piimälaatuihin 0,5 mikrogramma desilitraa kohti.

Nykyisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisten tulisi saada D-vitamiinia 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa. Alle 2-vuotiaiden lasten, yli 60-vuotiaiden ja raskaana olevien naisten D-vitamiinin saantisuositus on suurempi kuin muulle väestölle (10 mikrog/vrk).

Vuonna 2012 valmistuviin uusiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin D-vitamiinin suositusmäärää suurennetaan nykyisestä. Suositusten laatijoiden pulmana on, ettei tiedetä, mikä olisi optimi elimistön D-vitamiinitaso kuin luuston hyvinvoinnin kannalta.

Näistä saat D-vitamiinia:

Kalaöljystä
Kalasta (lohi, silakka, muikku)
Maitovalmisteista
Kananmunasta ja sienistä

Lähde: Ruokatieto

Kuvat: Lehtikuva ja Maito ja Terveys

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.