Riittävä D-vitamiinin saanti on monella tapaa tarpeen terveydelle. Nyt sen on osoitettu mahdollisesti ehkäisevän dementiaa ja sitä lievempää mielentoimintojen heikkenemistä.
Arvostetussa Neurology-lehdessä julkaistiin kolme aihetta käsittelevää tutkimusta, joihin yhteensä osallistui vajaat kolmetuhatta iäkästä miestä ja naista.
Tutkimukset vaihtelivat asetelmiltaan ja yksityiskohdiltaan, mutta kahdessa niistä vähäinen veren D-vitamiinipitoisuus liitettiin suurempaan dementian todennäköisyyteen. Myös aivohalvaukset olivat yleisempiä liian vähän D-vitamiinia saaneilla henkilöillä.
Kolmannen tutkimuksen havainnot olivat epäselvempiä, ja sen tehneet tutkijat löysivät vain vähänlaisesti todisteita siitä, että D-vitamiinipitoisuudet vaikuttaisivat mielentoimintojen heikkenemiseen.
Saannin lisääminen ei välttämättä ehkäise dementiaa
Tutkimuksia kommentoiva tohtori Joshua W. Miller huomauttaa, ettei D-vitamiinipitoisuuden ja dementian yhteys vielä tarkoita, että D-vitamiinin riittävyys tai sen saannin lisääminen ehkäisee dementiaa.
On myös mahdollista, että alkanut mielentoimintojen heikkeneminen heijastuu ihmisen käytökseen ja elintapoihin, mikä johtaa myös D-vitamiinin saannin vähenemiseen.
Suomessa lievä D-vitamiinin puutos on talvisaikaan arviolta seitsemällä kymmenestä kasvuikäisestä ja puolella keski-ikäisistä.
Kala ja maito hyviä lähteitä
Hyviä D-vitamiinin lähteitä ravinnossa ovat kala ja kalaöljyt, maitovalmisteet, kananmuna sekä metsäsienet. Suomessa lisätään D-vitamiinia kaikkiin tavallisiin maito- ja piimälaatuihin 0,5 mikrogramma desilitraa kohti.
Nykyisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisten tulisi saada D-vitamiinia 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa. Alle 2-vuotiaiden lasten, yli 60-vuotiaiden ja raskaana olevien naisten D-vitamiinin saantisuositus on suurempi kuin muulle väestölle (10 mikrog/vrk).
Vuonna 2012 valmistuviin uusiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin D-vitamiinin suositusmäärää suurennetaan nykyisestä. Suositusten laatijoiden pulmana on, ettei tiedetä, mikä olisi optimi elimistön D-vitamiinitaso kuin luuston hyvinvoinnin kannalta.
Näistä saat D-vitamiinia:
Kalaöljystä
Kalasta (lohi, silakka, muikku)
Maitovalmisteista
Kananmunasta ja sienistä
Saatko tarpeeksi D-vitamiinia?
Lähde: Ruokatieto
Kuvat: Lehtikuva ja Maito ja Terveys