Mainos

Ceausescun teloituspaikka valjastettiin turismin edistämiseen

Romania avaa syyskuun alussa kommunistidiktaattori Nicolae Ceausescun oikeudenkäynti- ja teloituspaikan yleisölle. Museosta toivotaan uutta vetonaulaa maan historiasta kiinnostuneille turisteille.

– Monet romanialaiset ja ulkomaalaiset kertoivat, että he haluavat nähdä seinän, jota vastaan Ceausescu ja hänen vaimonsa ammuttiin, museon johtaja Ovidiu Carstina perusteli.

Targovisten kasarmi, jossa Ceausescu ja hänen vaimonsa teloitettiin joulukuussa 1989, on pysynyt liki 24 vuotta lähes muuttumattomana.

Ceausescujen ankeat vuoteet ovat yhä paikallaan. Entisen diktaattorin näytösoikeudenkäyntiä varten kasattu syytetyn aitaus rakennetaan uudelleen ja rakennukseen tuodaan mustavalkotelevisio, jossa näytetään televisiokuvaa oikeudenkäynnistä ja teloituksesta. Ulkoseinässä luodinreiät kertovat, missä diktaattori puolisoineen koki loppunsa.

– Pyrimme kertomaan tapahtumista kommentoimatta oikeudenkäyntiä, Ceausescun elämää tai henkilökulttia, Carstina sanoi.

– Emme halua herättää polemiikkia vaan kertoa Romanian historian käännekohdasta.

Diktaattorikierroksia uteliaille

Ceausescua on kiittäminen myös Romanian suosituimmasta turistinähtävyydestä, pääkaupungissa Bukarestissa kohoavasta parlamenttitalosta. Ylellisiä materiaaleja pursuavan palatsin rakentaminen aloitettiin 1980-luvun alussa, kun suurin osa romanialaisista kärsi ruokapulasta ja sähkökatkoista.

Maailman suurimpiin rakennuksiin kuuluvassa palatsissa toimivat nykyään presidentti, parlamentti, hallitus ja korkein oikeus. Viime vuonna sen suureellisuutta ihmetteli yli 144 000 turistia, joista suurin osa ulkomaalaisia.

Uutiskanava al-Jazeeran mukaan Romanian hallitus suunnittelisi myös erityisiä kiertomatkoja, jotka keskittyisivät Ceausescun elämään.

Kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita siitä, että entisen diktaattorin valjastaminen turismin edistämiseen on hyvä ajatus.

– Miksi rohkaista häntä (Ceausescua) surevia? Romaniassa on muutakin nähtävää, ihmettelee Lucia Morariu paikallisesta matkanjärjestäjien yhdistyksestä.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.