Caster Semenyaa ei nähdä Tokiossa – päälajeistaan pannattu juoksija teki kaikkensa, viimeinen yritys paljastui turhaksi

Eteläafrikkalainen Caster Semenya ei pääse kilpailemaan Tokion olympialaisissa. Juoksija yritti tulosrajan alittavaa aikaa 5 000 metrillä vielä keskiviikkona, mutta ei onnistunut siinä.

Etelä-Afrikan yleisurheiluliitto kertoi myöhemmin, että yritys oli sinällään turha, sillä olympiarankingissa hyväksyttävien tulosten tekemiseen annettu aikaikkuna sulkeutui jo tiistaina.

– Tuplatarkistimme asian Kansainväliseltä yleisurheiluliitolta, ja aikaraja oli kiveen hakattu. Casterin kohdalla ei olisi saatu poikkeusmenettelyä, Etelä-Afrikan yleisurheiluliiton tiedottaja Sifiso Cele kertoi Reutersille.

Semenya joutui hakemaan paikkaa olympialaisista päämatkojensa ulkopuolelta, sillä hänen hormoniarvonsa ovat sääntöjen mukaan liian korkeat kilpailemaan 400–1500 metrillä. Jotta hän voisi kilpailla edellä mainituilla matkoilla, hänen pitäisi alentaa testosteroniarvojaan lääkityksellä.

Semenya on ilmoittanut, ettei halua ottaa lääkitystä valtavirrasta poikkeaviin hormoniarvoihinsa.

Kaksi olympiakultaa 800 metrillä juossut 30-vuotias Semenya juoksi keskiviikkona 5 000 metrillä ajan 15.50,12. Olympialaisten tulosraja oli 15.10.

Viime vuonna Semenya koitti onneaan 200 metrillä ja sai ennätyksensä painettua aikaan 23,49, mutta tulosraja kisoihin oli 22,80. Pikamatkasta luopuminen johtui juoksijan mukaan loukkaantumishuolesta.

Semenya on valittanut kohtelustaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, mutta tapauksen käsittelyn odotetaan kestävän vielä kuukausia.

Lue myös:

    Uusimmat