C

Café au lait: Maitokahvi jossa 1/3 kuumaa maitoa ja 2/3 kahvia.

Café de Paris-kastike: Maustevoi, jossa paljon erilaisia mausteita.

Cajunmauste: Seosmauste jossa on paprikaa, valkosipulia, sipulia, musta-, valko- ja cayennepippuria, timjamia ja oreganoa.

Calvados: Omenasiideristä tislattu ranskalainen viina.

Camembert: Camembert on alun perin kotoisin Normandiasta. Se on brien muunnelmasta kehitetty valkohomejuusto, sen maku on mieto ja täyteläinen. Alunperin juusto oli sinihomeen peittämä ja vasta 1910 valkohomeesta tuli camembertin tyypillinen tunnus. Camembert de Normandie on ollut suojattu tuotemerkki vuodesta 1983.

Canapé: Pieniä koristeltuja voileipiä

Cannelloni: Pastatyyppi. Pikku putkia, jotka täytetään kastikemassalla ja pinotaan vuokaan uunikypsennystä varten. Usein munapastaa. Ohuempi versio on canneroni. Ohuin versio on nimeltään cannerozzetti.

Carpaccio: Raa'asta, mureasta naudanfileestä leikattuja paperinohuita viipaleita, jotka tarjotaan maustetun kastikkeen kanssa.

Carpacciota tapaa ruokalistoilla myös kalasta valmistettuna.

Cassoulet: Ranskalainen papu-lihapata.

Cava: Esp. kuohuviini. Merkintä tarkoittaa, että viini on valmistettu ns. shamppanjamenetelmällä.

Cavatappi: Pastatyyppi. Korkkiruuvin näköisiä onttoja putkenpätkiä.

Ceviche: tai seviche Tyypillinen latinalaisamerikkalainen alkupala. Raakaa sitrusmarinoitua (yleensä lime-mehu) kalaa. Marinadissa voi olla myös sipulia, tomaattia, vihreää paprikaa tai chiliä.

Chantilly: Vaniljalla maustettua kermavaahtoa. Termin Á la chantilly mukaan ruokaan on lisätty kermavaahtoa.

Charlotte: Kääretorttuviipaleilla vuoratussa vuoassa hyydytetty ja tarjoiluun kumottu vaniljavanukas

Chateaubriand: Noin 2-4 sentin paksuinen viipale naudan sisäfileen keskiosasta. Tarjoillaan pariloituna tai paistettuna.

Chicorée frisée: Friseesalaatti on endiivisalaatin sukulainen.Kapeat ja rapeat lehdet, joissa kitkerähkö maku.

Chili con carne: Meksikolainenchilipippurilla tuliseksi maustettu lihapata jossa jauhetun lihan lisäksi papuja, sipulia ja tomaatteja.

Chipotle: Savustetusta jalapeño - chilistä valmistettua tahnaa.

Chipotle-pippuri: Chipotle-pippuri on savustettua ja säilöttyä jalopenoa.

Chips, pommes chips: Ohuita friteerattuja perunalastuja.

Chop suey: Kiinalainen sianliharuoka

Choronkastike: Béarnaisekastike, joka on maustettu tomaattisoseella.

Chutney: Mausteista ja hedelmistä valmistettu voimakas intialainen kastike tai säilyke.

Cilantro: Tunnetaan myös nimellä korianteri. Yrtti, jota käytetään sekä tuoreena, että jauhettuna. Myös siemeniä käytetään mausteena. Englannin kielisissä ohjeissa käytetään sanaa korianteri (corriander) yleensä silloin, kun viitataan siemeniin tai kuivattuun jauheeseen. Kun ohjeessa lukee cilantro, niin silloin kyseessä on tuore yrtti. Käytetään Lähi-Idän keittiössä sekä intialaisessa, espanjalaisessa ja karibialaisessa keittiössä.

clafoutis: Ranskan Limousinen alueelta peräisin oleva jälkiruoka, joka alkuperäisen reseptin mukaan valmistetaan tummista kirsikoista ja paksuhkosta taikinasta. Kirsikat laitetaan voideltuun vuokaan ja päälle kaadetaan clafoutis-taikina. Jälkiruoka paistetaan uunissa pinnaltaan kauniin ruskeaksi ja tarjotaan haaleana tomusokerilla koristeltuna. Reseptistä löytyy lukuisia variaatioita eri hedelmillä ja marjoilla (mm. raparperi, aprikoosi, luumu, karviaismarja jne.).

Clam chowder: Amerikkalainen simpukkaperunakeitto.

Coeur de filet: Naudan sisäfileen keskikohta.

confit: Valmistustapa, jossa tuote (yleensä liha) kypsennetään omassa rasvassaan. Ranskassa tällä valmistustavalla valmistetaan perinteisesti ankkaa.

Consommé: Kirkas lihaliemi.

Coq au vin, viinikukko: Ranskalainen pataruoka, broilerinpaloja ja herkkusieniä maustetussa punaviinissä.

Cordon bleu: Eli "Sininen nauha". Nimitystä käytetään huippuluokan ruoasta ja sen valmistajista Marthe Distel perusti vuonna 1880 Pariisiin keittokoulun nimeltään L'École deCordon bleu, jonka monet suomalaisetkin keittiömestarit ovat käyneet

Cornetti: Pastatyyppi. Putkimaisia pieniä torvia.

Cottage cheese: (engl.) raejuusto

Couer de filet provencal: Kokonaisena paistettu härän sisäfileen keskiosa raakana paistettujen valkosipuliperinoiden kanssa.

Coulibiac: Iso, umpinainen lohipiirakka.

Coupe: Annosvuoka tai pieni kulho.

Courgette: Kesäkurpitsa tai kurpitsa, ranskaksi.

Couscous, kuskus: Tarkoittaa karkeita vehnäsuurimoita, joita usein käytetään keitettynä tai höyryettynä ruokien lisäkkeenä. Couscous voi tarkoittaa myös pohjoisafrikkalaista ruokalajia, missä ko. suurimoita tarjoillaan eri kastikkeiden kera.

Créme: Tarkoittaa sekä kermaa että runsaalla kermamäärällä suurustettu keittoa.

Creme brulee: Paahtovanukas. Paahtovanukkailla on monia eri nimiä ja niitä kutsutaan eri maissa hiukan eri nimillä. Englannissa esim. burnt cream.

Creme caramel: Paahtovanukas.

Cremé fraiche, ranskankerma: Miedon hapan, paksu kerma.

Crêpes Suzette: Liekitetyt krepit appelsiinikastikkeessa.

Crêpes, krepit: Hienot ohukaiset. Usein täytettäviä, joskus kuorrutettavia ohuita lettuja.

Croissant, kroissantti, voisarvi: Lehtevä runsasrasvaisesta vehnätaikinasta paistettu leivonnainen.

Croque-monsieur: Juustolla ja kinkulla täytetyt kaksinkertaiset paistetut leivät.

Cup: 2,8dl, englantilaisittain ja 2,4dl amerikkalaisittain.

Curry, karri: Alunperin intialainen keltainen mausteseos, jonka koostumus saattaa vaihdella.

Lue myös:

    Uusimmat