Buttigieg ja Sanders käytännössä tasoissa Iowan kaaosvaaleissa, kun lähes kaikki äänet on laskettu – Biden ei aio luovuttaa

Yhdysvalloissa presidentinvaalien esivaalikamppailu on alkanut kaaosmaisesti – kirjeenvaihtaja Mari Karppinen paikalla Iowassa 2:10
Yhdysvalloissa presidentinvaalien esivaalikamppailu on alkanut kaaosmaisesti – kirjeenvaihtaja Mari Karppinen paikalla Iowassa.

Demokraattien esivaalien kärki on lähes tasoissa, kun ääntenlaskenta Iowassa lähenee loppuaan, CNN uutisoi.

Varhain aamulla Suomeen aikaa johdossa oli 38-vuotias entinen pormestari Pete Buttigieg. Hän oli saanut 26,2 prosenttia delegaateista taakseen, kun äänistä oli laskettu 97 prosenttia. Toisena oli senaattori Bernie Sanders 26,1 prosentilla.

Kolmantena oli senaattori Elizabeth Warren 18,2 prosentilla ja vasta neljäntenä entinen varapresidentti Joe Biden 15,8 prosentilla.

Viidentenä oli senaattori Amy Klobuchar 12,2 prosentilla.

Iowan demokraattien puheenjohtaja Troy Price ilmoitti puoleen jäsenille, että lopullisten tulosten odotetaan valmistuvan torstaina iltapäivästä Suomen aikaa.

Sovelluksesta pannukakku

Alun perin vaalikokousten tulosten piti olla selvillä jo varhain tiistaina Suomen aikaa. Ongelmat liittyivät etenkin uuteen sovellukseen, jolla eri vaalipiirien oli tarkoitus raportoida tuloksia Iowan demokraattipuolueelle. Sovellus ei toiminut odotetusti, ja tuloksia jouduttiin raportoimaan manuaalisesti, mikä teki vaali-illasta pannukakun.

Ehdokkaat olivat lentäneet jo seuraavaan esivaaliosavaltioon New Hampshireen, kun Iowassa vielä yritetään saada äänestystuloksia viimeisteltyä.

Biden vannoo jatkavansa kilpaa

Entinen varapresidentti Biden on ollut käytännössä ehdokkuutensa ilmoittamisesta lähtien valtakunnallisten mielipidemittausten kärjessä, mutta Iowassa hän näyttää jäävän kärkinelikon hännille.

–  En aio kaunistella tätä mitenkään. Tämä ei ole ensimmäinen kerta elämässäni, kun olen kumossa, Biden totesi BBC:n mukaan.

Lisäksi Biden kommentoi sijoitustaan Iowan vaalikokouksessa New Hampshiressä "iskuksi palleaan".

–  En ole lähdössä vielä mihinkään, Biden sanoi.

Iowaa pidettiin ennakkoon haastavana osavaltiona Bidenille, mutta neljänneksi jääminen ei ainakaan tuo lisäpontta hänen kampanjalleen.


Lue myös:

    Uusimmat