Kommentti: Demokraatit osoittivat Yhdysvaltojen itsensä olevan suurin uhka vaaliturvallisuudelle – maanantaiyön farssilla voi olla kauaskantoisia seurauksia

4:24
MTV Uutiset Live selittää, mistä syystä Iowan tulosten saamisessa kestää.

Tekikö erikoissyyttäjä Robert Mueller virheen tutkiessaan vain Venäjän vaalivaikuttamisyrityksiä? Iowan esivaalifarssia seuratessa tuli mieleen, että amerikkalaiset osaavat sotkea vaalinsa ihan itse, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen.

Viime yönä Iowan demokraateilla oli käytössään ensi kertaa sovellus, johon vaalikokousten tulokset syötettiin sähköisesti. Sovelluksen pettäessä yli 1 700 paikkakuntaa joutui kirjaamaan tuloksensa puhelinsoiton välityksellä. Linjat olivat tukossa, ja vaalivirkailijat saivat tuloksia kirjattua tuntikausien odottelun jälkeen. Ei ihme, että tulosten saaminen kestää.

Periaatteessa on helpottavaa, että Iowan vaalifarssi tapahtui jo nyt esivaaleissa eikä esimerkiksi syksyn presidentinvaaleissa. Lukuisissa yhdysvaltalaisissa osavaltioissa äänestetään kynän ja paperin sijaan sähköisillä äänestyskoneilla. Suomalainen Harri Hursti on vuosia varoitellut laitteiden huonosta tietoturvasta. Ehkä niihin nyt kiinnitetään enemmän huomiota kuin aiemmin.

Iowa voi taantua pieneksi osavaltioksi

Vaalisekoilu syö vakavasti Iowan osavaltion merkitystä näissä esivaaleissa. Vaikka Iowasta saa vain 41 valitsijamiestä 3 979:stä jaossa olevasta delegaatista, sen painoarvo ensimmäisenä esivaalipaikkana on tehnyt Iowasta kokoaan suuremman osavaltion.

Esimerkiksi presidentti Jimmy Carter nousi vuonna 1976 Iowan voitollaan tuntemattomuudesta presidentiksi asti. Iowan luomaa nostetta painotetaan useissa uskottavissa vaaliennustusmalleissa. Muun muassa Fivethirtyeight-sivuston gallup-guru Nate Silver antaa mallissaan Iowan tulokselle painoarvoa, joka vastaa satoja delegaatteja.

Tänä vuonna näyttää selvältä, että Iowan painoarvo pienenee. Kuka tahansa ääntenlaskennassa voittaakaan, hänen menestyksensä peittyy ensi yönä Donald Trumpin pitämän kansakunnan tila -puheen ja keskiviikkoisen virkarikosäänestyksen alle. Samalla sekoilu antaa Iowassa häviäville ehdokkaille hyvän tekosyyn vähätellä tulosta.

New Hampshire on uusi Iowa

Mutta ei hätää! Ensi viikon tiistaina 11. helmikuuta äänestetään jälleen New Hampshiressa. Siellä ei äänestetä Iowan tapaan monimutkaisissa vaalikokouksissa, vaan Suomestakin tutulla lippuäänestyksellä. Numero lippuun, lippu uurnaan ja tulostenlaskuun.

Nyt kun Iowan maine on näiden esivaalien osalta mennyt, voi New Hampshiren esivaali saada aiempaa suuremman merkityksen. Koillisessa sijaitseva New Hampshire on toki vielä valkoisempi ja sitä kautta vähemmän Yhdysvaltojen väestöä edustava kuin Iowa.

Mutta mitäs siitä, kunhan kaapelikanavien tarkkaan laskelmoidut koreografiat eivät mene täysin uusiksi, kuten viime yönä kävi. Puolue, kansa ja mediakin saavat yksiselitteisen voittajan, jonka luokse ryhmittäytyä.

Selvää on, että Iowan tapaus ei saa enää toistua.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja