Brittitutkijat kehittävät vasta-ainelääkettä, joka suojaisi koronavirukselle altistuneita – näin se toimii

2:07
Näille kolmelle ryhmälle koronarokote annetaan ensimmäisenä Suomessa – THL:n ylilääkäri: Rokotetta on luultavasti koko Suomen väestön tarpeisiin

Brittitutkijat kehittävät koronavirusrokotteen tueksi lääkettä, jonka tarkoituksena on estää viruksen aiheuttama tauti altistuneilla henkilöillä. Jos lääke saa viranomaisten hyväksynnän, sitä voisi olla saatavilla maalis-huhtikuun aikana.

The Guardian -lehden mukaan uudella lääkkeellä pyritään ehkäisemään Covid-19-taudin kehittymistä ihmisillä, jotka ovat altistuneet virukselle. Asiantuntijoiden mukaan lääke säästäisi ihmishenkiä.

Kyseessä on vasta-ainehoito, jonka tarkoitus on antaa välitön immuniteetti virusta vastaan. Lääkettä voitaisiin antaa esimerkiksi sairaalahoidossa ja hoitokodeissa oleville asukkaille, jotta tautipesäkkeitä ei pääsisi muodostumaan. 

Lääkettä voitaisiin antaa myös samoissa kotitalouksissa asuville ihmisille, joissa joku on saanut tartunnan. Lääke varmistaisi, etteivät muut asukkaat sairastu. The Guardianin mukaan ennaltaehkäisevä lääke palvelisi myös esimerkiksi opiskelijayhteisöjä, joissa ihmiset viettävät tiiviisti aikaa keskenään.

Tarkoitus on siis suojata altistuneita ihmisiä, jotka eivät ole vielä saaneet rokotetta. 

Suojaa 6–12 kuukautta

University College London Hospitalsin (UCLH) virologi Catherine Houlihan sanoo The Guardianin haastattelussa, että lääke olisi toimivaksi osoitettaessa “jännittävä lisä kauhistuttavan viruksen torjunta-asearsenaalissa”.

Lehden mukaan lääketutkimuksen nimi on Storm Chaser, suomeksi myrskyjahtaaja. Lääkettä kehittävät yhteistyössä UCLH ja lääkeyhtiö AstraZeneca. Tutkijatiimin toiveissa on, että lääkkeen vasta-aineseos suojaisi ihmistä koronavirusta vastaan 6–12 kuukautta. 

Kokeeseen osallistujat saavat kaksi lääkeannosta peräkkäin. Jos tulokset hyväksytään, lääkettä annetaan seuraavaksi henkilöille, jotka ovat altistuneet koronavirukselle viimeisen kahdeksan päivän aikana. 

Myyntiin ehkä kevättalvella

The Guardianin mukaan lääke voisi olla saatavilla maalis–huhtikuussa, jos tutkimustulokset johtavat lääkeviranomaisen hyväksyntään.

Tutkimuksessa on mukana UCHL:n ja Astra Zenacan lisäksi useita eri tahoja, kuten useita brittisairaaloita. University College -sairaala rekrytoi tässä kuussa potilaita satunnaistettuun kontrollikokeeseen, jossa osalle testihenkilöitä annettiin vaikutuksetonta placebo-lääkettä. 

Lääkkeen antamalla välittömällä vasta-ainesuojauksella arvioidaan olevan tärkeä rooli viruksen vaikutusten vähentämisessä – maailmalla jo käynnistettyjen rokotusohjelmien lisäksi. 

Erillisessä tutkimuksessa tarkastellaan, voisiko lääje suojella myös henkilöitä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt esimerkiksi syöpähoitojen tai pitkäaikaissairauksien vuoksi. 

Ennen myyntilupaa lääkkeen pitää käydä hyväksytysti läpi kolme eri tutkimusvaihetta. Brittitutkijoiden lääke on nyt kolmosvaiheessa. Myyntiluvan saamisen jälkeen on vielä neljäs tutkimusvaihe.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja