Päihittääkö pätkäpaasto tavallisen laihduttamisen? Tutkijat selvittivät

Tuoreen tutkimuksen mukaan syömisen rajoittaminen tiettyyn aikaikkunaan ei laihduta sen tehokkaammin kuin pelkkä ruoasta saadun energiamäärän vähentäminen.

Pätkäpaasto on nostanut viime vuosina suosiotaan laihduttajien keskuudessa. Syömisen rajoittamisen tiettyyn aikaikkunaan on väitetty muun muassa vilkastuttavan aineenvaihduntaa, lisäävän energisyyttä, polttavan rasvaa sekä tehostavan laihtumista.

Lääketieteellisessä New England Journal of Medicine -lehdessä ilmestynyt tutkimus ei tue tätä näkemystä. Kiinalaistutkijat havaitsivat, ettei pätkäpaasto laihduttanut lihavia osallistujia pitkällä tähtäimellä sen enempää kuin tavanomaisempi keino eli päivittäisten kaloreiden saannin vähentäminen.

Pätkäpaasto ei myöskään vaikuttanut yhtään sen suotuisammin osallistujien kehon rasvapitoisuuteen, painoindeksiin, vyötärönympärykseen tai aineenvaihdunnallisiin riskitekijöihin, kuten verensokerin ja verenpaineeseen.

Tiesitkö, että jokaisella ihmisellä on oma yksilöllinen ihannepaino? Videolla kerrotaan, miten sen voi löytää. Juttu jatkuu videon alla.

Miten oman ihannepainonsa voi löytää? 1:30
KATSO VIDEO: Ravitsemusterapeutti kertoo, miten oman luontaisen ihannepainonsa voi löytää.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimukseen osallistui 139 lihavaa henkilöä, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Toisessa osallistujat noudattivat vähäkalorista dieettiä pätkäpaastomaisesti syöden vain kello 8–16 välillä. Toisessa ryhmässä osallistujat söivät saman verran kaloreita, mutta ilman aikarajoitteita.

Dieetin noudattamisen säntillisyyttä seuratakseen tutkijat pyysivät osallistujia pitämään ruokapäiväkirjaa ja kuvaamaan kaiken syömänsä ruoan.

Vuoden seurannan aikana kaikki osallistujat laihtuivat, mutta ero karistettujen kilojen määrässä tai muissa terveysmittareissa ei merkittävästi eronnut eri ryhmien välillä.

Samanlaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Vuonna 2017 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, ettei pätkäpaasto ollut sen tehokkaampi tai suurempia terveyshyötyjä tuova laihdutusmenetelmä kuin kaloreiden saannin rajoittaminen. Myös tässä tutkimuksessa lihavia aikuisia osallistujia seurattiin vuoden ajan.

Vyötärönympärys paljastaa riskin sairastua vakavasti. Videolla esitellään helppo kikka, joka paljastaa, koskeeko vaara sinua. Juttu jatkuu videon alla.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
KATSO VIDEO: Narukikka on lihavuusasiantuntijan mukaan myös painoindeksiä parempi indikaattori lihavuudesta.

Tärkeintä on, että elämäntapamuutos pitää

Näyttääkin siltä, että painon pudotuksessa tärkeämpää on rajoittaa syömisajan sijaan saadun energian määrää. Elämäntapoihin ja ravitsemukseen erikoistunut amerikkalaislääkäri David Katz sanoo uutiskanava CNN:lle, etteivät tulokset häntä yllätä.

– Ajan rajoittaminen kaloreiden sijaan ei edistä taianomaisesti aineenvaihduntaa. Se on pikemminkin tapa harjoittaa itsekuria ja auttaa hallitsemaan kaloreiden määrää, Katz sanoo.

Hän suosittelee ensisijaisesti keskittymään ruoan laatuun, jolloin syötyjen kaloreiden määrä vähenee kuin itsestään. Kylläisyyttä ylläpitävien ruokien, kuten täysjyvän ja kasvisten, runsas nauttiminen vähentää napostelun kautta saatavaa energiaa ja auttaa laihtumaan.

Ihmiset ovat yksilöitä, joista jokaisen elämään sopii oma tapa laihduttaa. Painonhallinnan kannalta tärkeintä on löytää terveellinen elämäntapa, jota jaksaa noudattaa pitkällä tähtäimellä.

Lue myös:

    Uusimmat