Akateemisessa Endocrine Reviews -lehdessä julkaistu katsaus vahvistaa käsityksiä pätkäpaastoamisen hyödyistä. Tutkijoiden mukaan päivän aterioiden syöminen alle 12 tunnin sisällä on hyväksi terveydelle ja hyvinvoinnille.
Pätkäpaastoaminen on yksi viime vuosina pinnalle nousseista trendidieeteistä. Ideana on, että syömisen rajoittaminen tietyn aikaikkunan sisälle auttaa painonhallinnassa ilman kaloreiden laskemista.
Aikaisempia tutkimuksia yhteen vetävä tuore katsaus esittää, että pätkäpaasto on tehokas keino ehkäistä pitkäaikaissairauksia, kuten sydäntauteja, diabetesta ja maksasairauksia, ja mahdollisesti pidentää elinikää. Tavaksi kannattaisi ottaa päivän aterioiden syöminen 8–12 tunnin sisällä.
– Pätkäpaastoaminen voi parantaa unta ja elämänlaatua sekä pienentää lihavuuden, diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä, tutkija Satchidananda Panda yhdysvaltalaisesta Salk Institute for Biological Studies -tutkimuslaitoksesta sanoo tiedotteessa.
Lisää kliinistä ja mekanistista tutkimusta aiheesta kuitenkin tarvitaan, sillä moni katsauksessa hyödynnetyistä olemassa olevista tutkimuksista on tehty hiirillä.
