Mainos

Brittimies kehottaa kutsumaan lihavia lihaviksi päin naamaa: "Olin itsekin pullero, joka kielsi asian"

Steve Miller kertoo heränneensä todellisuuteen vasta kolmekymppisenä, kun hänen ystävänsä kutsui häntä ylipainoiseksi.

Velvollisuutesi on kertoa ystävällesi, jos hän on lihava. Näin uskoo painonpudotusvalmentajaksi tituleerattu Steve Miller.

Miehen mukaan nykyaikana sanan ”lihava” käyttäminen leimaa ihmisen hirviömäiseksi. Daily Mailin artikkelissa Miller kertoo heränneensä itse todellisuuteen kolmekymppisenä, kun hänen ystävänsä kutsui häntä ylipainoiseksi.

Miller on jopa vaatinut kansallisen terveyspalveluviraston ylipainoisille työntekijöille rintamerkkejä, joissa lukee ”olen lihava”. Mies on pettynyt siihen, että esimerkiksi sairaanhoitajat tekivät pilaa hänen ideastaan käyttämällä kotitekoisia rintamerkkejä, joissa lukee esimerkiksi ”olen lihava enkä välitä”.

– Tämä vastine surettaa minua, mutta se paljastaa myös paljon kieroutuneesta asenteestamme ylipainoa kohtaan – kuin ihminen, joka sanoo sinun olevan lihava, on vihollinen, ei ylipaino itse.

Miller muistuttaa, että ylipaino lyhentää elämää, ja se liittyy myös useisiin sairauksiin. Miehen mukaan häpäisemistä voidaan käyttää niin hyvään kuin pahaankin, ja lihavan ”häpäiseminen” voisikin olla välittämisen todellinen osoitus.

– Puhun kokemuksesta, sillä olin itsekin pullero, joka kielsi asian. 12 vuotta sitten, kun olin kolmekymppinen, lihoin 25 kiloa. Putosin ikiaikaiseen ansaan, jossa oloni pitkäaikaisessa suhteessa oli niin mukava, että menetin kaiken motivaation liikkua tai tarkkailla, mitä syön, Miller kertoo.

Kumppani rakasti Milleriä kiloista huolimatta, mutta miehen vanha ystävä halusi ”kertoa totuuden.”.

 – Hän ei piilotellut shokin ilmettä kasvoillaan, kun tapasimme ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, ja sanoi ”luoja, Steve, sinusta on tullut niin lihava. Menetät ulkonäkösi”. Se oli kamala shokki, totta kai. Mutta se oli myös kiltein asia, jonka hän saattoi sanoa. Hän halasi minua ja kehotti tekemään jotakin asialle.

Seuraavana päivänä Miller lakkasi syömästä roskaruokaa ja alkoi kävellä. Kahdeksassa kuukaudessa paino putosi takaisin terveen rajoihin. 

"Miten voi olla OK kannustaa jotakuta tuntemaan olonsa ylpeäksi ylipainon vuoksi?"

Painonhallintavalmentajaksi ryhtynyt Miller muistaa edelleen sen hetken, kun kertoi asiakkaalleen päin naamaa, että tämä on lihava: vaatekokoa 48 käyttävä nainen valitti, ettei kokonsa vuoksi löydä rakkautta, ja Miller ilmoitti hänen olevan oikeassa.

– Hän säpsähti, mutta kun kerroin, että työskentelisimme yhdessä löytääksemme upean, hoikan naisen, joka hän ansaitsi olla, hän hymyili. Sitten hän kiitti minua siitä, että olin ensimmäinen ihminen, joka oli sanonut hänen olevan lihava. Vuotta myöhemmin hän oli kokoa 40 ja suhteessa.

Osa asiakkaista nauraa, osa itkee kuullessaan lihavuudestaan. Kukaan ei kuitenkaan ole lähtenyt Millerin puheilta.

– Hiiviskelemme aiheen ympärillä peläten liikaa sanoa, miten asiat ovat. Mikä pahempaa, toimimme päinvastoin: yllytämme kiireesti toisiamme rakastamaan kehojamme, miten lihavina tahansa, ja asiaan liittyvät riskit jätetään huomiotta, Miller lataa.

Mies suomii lauseita  kuten ”iso on kaunista” eikä pidä siitä, että kauppoja vaaditaan tuomaan markkinoille pluskokoisia mallistoja. Miller muistuttaa, ettei kyse ole vain terveydestä, vaan myös ulkonäöstä. 

– Miten voi olla OK kannustaa jotakuta tuntemaan olonsa ylpeäksi ylipainon vuoksi, ja silti kammoksua kaltaisiani ihmisiä, jos sanomme, että lihavat tuppaavat kuolemaan aiemmin?

***

0:36


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.