Mainos

Brittilehti avaa juttusarjassaan "suomalaisten ihmeitä" – kylmät talvet, sisu ja koulutus mainittu!

Brittilehti Guardianin hyvien uutisten juttusarja puhuu suomalaisesta ihmeestä ja siitä, kuinka köyhä ja nälänhätää kärsinyt maa nousi yhdeksi maailman edistyneimmistä maista.

Suomalaisen yhteiskunnan nopea kehittyminen kuulostaa varsinaiselta ihmeeltä, mikäli on brittilehti Guardiania uskominen. Lehti nostaa esiin, kuinka 150 vuotta sitten 10 prosenttia suomalaisista kuoli nälkään. Nyt 100-vuotias Suomi tunnetaan maailman turvallisimpana, vakaimpana ja parhaimmin hallittuna maana.

– Jos katsomme sitä, mistä olemme tulleet ja missä olemme nyt, voidaan todella puhua suomalaisesta ihmeestä, helsinkiläissyntyinen Nobel-ekonomisti Bengt Holmström luonnehtii Guardianille.

Lehti nostaa esiin, kuinka Suomi on maailman kolmanneksi vaurain, kolmanneksi vähiten korruptoitunut ja toiseksi sosiaalisesti edistynein ja kolmanneksi oikeudenmukaisin. Suomessa lapset tuntevat olonsa turvalliseksi, vauvat ovat vähiten alipainoisia ja teinit suoriutuvat hyvin koulussa.

Suomalaiset luottavat poliisiin

Suomen oikeuslaitoksen kerrotaan olevan maailman itsenäisin ja kansalaisten luottavan poliisin toimintaan. Suomalaisen yhteiskunnan meriittien listaamisen lisäksi lehti pohtii syitä maan menestyksen taustalla.

Lehden mukaan presidentti Tarja Halonen on luonnehtinut suomalaisen menestyksen yhdeksi salaisuudeksi kylmää ilmastoa, joka saa maan asukkaat pitämään huolen toisistaan.

– Kylmässä ja ankarissa olosuhteissa jokaisen täytyy tehdä paljon töitä selvitäkseen. Eikä se riitä, vaan meidän on autettava naapureitamme, lehti siteeraa.

Suomalaisten kerrotaan itse vetoavan sisuun. Lehti kääntää sisun sinnikkyydeksi ja seuraamuksista huolimatta periksiantamattomaksi rohkeudeksi. Guardianin mukaan sisua tarvittiin talvisodassa, kun maa taisteli Neuvostoliittoa vastaan. 

Tasa-arvo ja tuloerot – ja verot

Maan eduksi luetaan myös sija kolmanneksi tasa-arvoisimpana ja maan tuloerojen maailman viidenneksi pienimpinä. Suomen ilmainen koulutus listataan tasaisin väliajoin maailman parhaimmaksi.

– Sosiaaliluokkien välinen rako on Suomessa tavallista pienempi. Koulutus on avaintekijä maan kehityksessä, sosiologi Riitta Jallinoja luonnehtii.

Lehti mainitsee, että Suomessa maksetaan paljon veroja, mutta lisäksi maan suurituloisimmat henkilöt ovat vuosittain julkistettua ja haluttua tietoa. Lehti luonnehtii verotietojen julkistuspäivää leikkisästi ”kansalliseksi kateuspäiväksi”.

Barack Obaman suurlähettilään, Bruce Oreckin sanojen mukaan yksilön tulotaso ei näy päällepäin. Vierestäsi saattaa astella Helsingin rikkain henkilö täysin tietämättäsi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.