Britannian täyssulku jätti suomalaislapset jumiin maahan – ulkoministeriö kertoo, miten lapset aiotaan saada Suomeen lentokiellosta huolimatta

Suomalaislapsia on jäänyt jumiin Britanniaan lentokiellon takia. Viranomaiset neuvottelevat iltapäivällä mahdollisuudesta saada heitä takaisin jo ennen lentokiellon loppumista.

Britanniaan on jäänyt alaikäisiä lapsia jumiin lentokiellon takia. Matkustajalennot Britanniasta Suomeen on keskeytetty sunnuntaihin 11. tammikuuta asti. Britannia kiristi maansa sulkua eilen koronamuunnoksen leviämisen hillitsemiseksi.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen ei tiedä tarkalleen, kuinka monta lasta Britanniassa on odottamassa paluuta Suomeen. Viranomaiset etsivät keinoja tuoda heitä takaisin mahdollisimman pian.

– Meillä ei ole tietoa, kuinka monesta lapsesta tarkalleen on kysymys, mutta siellä on alaikäisiä, jotka eivät ole päässeet Suomeen, koska heillä ei ole ollut saattajaa tai huoltajaa, joka olisi heitä tuonut Suomeen. Suorien lentojen puuttuessa lentoyhtiöiden saattotoiminta ei näytä olevan mahdollista, Tuominen sanoo MTV Uutisille.

Hänen mukaansa kymmeniä aikuisia on palannut Britanniasta Suomeen, kun heidän suorat lentonsa on reititetty uudelleen. Jumiin jääneiden lasten osalta viranomaiset neuvottelevat mahdollisuudesta saada heitä sittenkin Suomeen suorilla lennoilla jo ennen kuin lentokielto Britanniasta Suomeen päättyy.

– Suomesta menee Britanniaan matkustajalento päivittäin ja koneet palaavat tyhjinä tai rahtikoneina. Tällaisille lennoille voisi myydä lippuja.

Lentokiellon on määrännyt Traficom. Tuominen kertoo viranomaisten pohtivan tänään muun muassa terveysturvallisuuden varmistamista lasten paluun osalta.

– Asiasta neuvottelevat kaikki toimivaltaiset viranomaiset, joita tarvitaan päätöksentekoon ja mahdollisiin turvallisuustoimiin lentokentillä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom keskeytti matkustajalennot Britanniasta Suomeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnon perusteella. Keskeytyksen piti alun perin loppua tämän viikon maanantaina, mutta THL:n mukaan keskeytystä täytyi jatkaa, koska Britanniassa havaitun uuden koronavirusmuunnoksen epidemiologiaa, leviämisen laajuutta ja tarvittavia torjuntatoimenpiteitä ei vielä tunneta riittävästi.

Asiasta uutisoivat aiemmin muun muassa Ilta-Sanomat ja Turun Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat