Britannian Kuninkaallisen laivaston sota-alus on Helsingissä – kapteeni kertoo, mitä Suomi tuo mukanaan Natoon

0:46
Katso videolta, miltä brittiläinen sota-alus näyttää!

Britannian Kuninkaalliseen laivastoon kuuluva HMS Mersey vierailee parhaillaan Helsingissä osana kahden kuukauden komennustaan Itämerelle.

HMS Merseyn kapteeni James Mitchell on tottunut toisenlaisiin olosuhteisiin. Keskiviikkona aluksen saapuessa Helsingin satamaan 17 vuotta brittilaivastossa palvellut Mitchell joutui ensi kertaa kipparoimaan aluksensa satamaan läpi jään, mikä teki ohjaamisesta tavallista haastavampaa.

– Viime viikolla meillä satoi kyllä vähän lunta, Mitchell vertailee sääolosuhteita kotimaahansa.

Suomen-vierailu sisältää muun muassa käynnin Merisotakoululla ja harjoituksen yhdessä miinalaiva Uusimaan kanssa.

Oppia arktisuudesta

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä HMS Mersey on Itämerellä saamassa oppia Suomen kaltaisista olosuhteista ja saaristossa liikkumisesta. Siihen vajaa 80-metrinen ja 30 miehistön jäsenen partioalus on varsin näppärä.

Suomen merivoimien kanssa alus harjoittelee osana JEF-yhteistyötä (Joint Expedirionary Force). Suomi liittyi kymmenen maan puolustusyhteistyöhön yhdessä Ruotsin kanssa vuonna 2017.

Nyt Suomen ja Ruotsin puolustuksen osalta eletään jälleen mielenkiintoisia aikoja. Horisontissa siintää liittyminen puolustusliitto Natoon.

Mitchellin mukaan Britannia toivottaa Suomen ilolla tervetulleeksi osaksi puolustusliittoa.

– Suomi on erikoistunut arktisissa olosuhteissa, saaristossa ja rannikolla toimimiseen. Ei ainoastaan Britannialla, vaan kaikilla Nato-mailla on opittavaa siitä, kuinka operoitte näillä alueilla, Mitchell kehaisee.

Arsenalin miehiä

HMS Merseyn miehistöön kuuluu yhteensä 45 jäsentä, eli kolme 15 hengen tiimiä. Tavallisesti he ovat laivalla neljä viikkoa putkeen ja kaksi vapaalla.

– Se on vaimolleni mukavaa, kun olen pari viikkoa kotona. Siellä odottaa pitkä lista kotitöitä, Mitchell vitsailee.

Esitellessään miehistön oleskelutilaa, messiä, Mitchell kertoo olevansa jalkapallomiehiä ja vannoutunut Arsenalin kannattaja. Lontoolaisseura johtaa monen yllätykseksi Valioliigaa, ja siitä suuri kiitos kuuluu nuorta ryhmää valmentavalle baskimanageri Mikel Artetalle.

Mitchell näkee samankaltaisuuksia itsensä ja entisen huippupelaajan Artetan välillä.

– Yritän antaa miehistölleni hyvää esimerkkiä.


Oikaisu 15.3. klo 19.06: Alus on HMS Mersey, ei MRS kuten jutussa aiemmin luki.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja