Mainos

Britannia ottaa mallia Suomesta: Äitiyspakkauskokeilut leviävät täyttä häkää

Britannia – ja samalla koko maailma – sai tietää Suomen äitiyspakkauksista kesällä 2013, kun BBC selitti jutussaan suomalaisvauvojen nukkuvan pahvilaatikoissa. BBC:n mukaan juttu on tavoittanut yli 10 miljoonaa lukijaa. Yksittäiset alueet Englannissa ovat aloittaneet äitiyspakkauskokeiluja.

Esimerkiksi Pohjois-Englannin Haltonissa vanhemmille tarjotaan paitsi tavaroita, myös pääsy ”äitiyspakkausyliopiston” materiaaleihin, joista perheet voivat hakea apua ja tukea. Skotlannissa valtapuolue SNP on puolestaan ilmoittanut aloittavansa äitiyspakkausten jakamisen ensi vuonna. 

Mutta kuuluuko äitiyspakkaus kaikille? Skotlannissa pohditaan. SNP:n johtajan ja Skotlannin ykkösministerin Nicola Sturgeonin mukaan kokeilu aloitetaan testialueilla vuodenvaihteessa ja kesästä 2017 alkaen pakkaus annetaan kaikille Skotlannissa syntyville vauvoilla.

Baby box oli yksi SNP:n vaalilupauksista ennen toukokuun alueparlamenttivaaleja. Aloite on saanut osakseen paitsi kiitosta, myös kritiikkiä.

Brittimedia on muun muassa raportoinut suomalaisasiantuntijoiden varoittaneen, ettei pelkkä äitiyspakkaus toimi ilman sitoutumista esimerkiksi neuvolakäynteihin. i-lehden haastattelema skottiprofessori kutsui kokeilua ”kalliiksi ja hyödyttömäksi stuntiksi”. The Times on kirjoittanut, että symboliarvosta huolimatta konkreettisia todisteita kalliin järjestelmän hyödyistä ei ole. 

Järjestöissä riittää uskoa

Baby Basics -järjestöä Sheffieldissä johtava Hannah Peck ymmärtää syytökset korkeasta hinnasta. Kun hallitus leikkaa lähes kaikilta ja kaikkialta, äitiyspakkausten jakamista myös varakkaille voi olla vaikeaa perustella.

Peck itse toivoo, että Skotlanti ottaa järjestelmän kunnolla omakseen. Hänen mielestään Suomen äitiyspakkausten yksi hienous on juuri siinä, että koska kaikki saavat sen, avun vastaanottamiseen ei liity stigmaa tai häpeää. 

– Avun tarpeen määritteleminen voi olla vaikeaa. Perhe voi näennäisesti olla varakas, mutta rahat eivät välttämättä mene äidille ja lapselle, hän toteaa.

Peck pitää Suomen järjestelmää erinomaisena. Hän muistuttaa, että jo turvallinen nukkumapaikka, kuten Suomen äitiyspakkauksen laatikko tai Baby Basicsin antama kori, on vastasyntyneelle erittäin tärkeä. 

"Ei ehkä etelään saakka"

Peck ei kuitenkaan ole toiveikas, että äitiyspakkausajattelu valuisi Skotlannista etelään Lontoon päättäjiin. Baby Basics ja sen itsenäiset aluetoimistot toimivat ilman julkisia varoja. Yksityistä rahoitusta on sen verran, että järjestö pystyy maksamaan palkkaa kahdelle osa-aikaiselle työntekijälle, mutta suurelta osin toiminta on lahjoitusten ja vapaaehtoisten varassa. 

– Varsinkin jo valmiiksi köyhät perheet ovat kärsineet leikkauksista ja sosiaalietuuksiin liittyvistä sanktioista. Vaikea kuvitella, että hallitus tässä tilanteessa innostuisi auttamaan. 

Manchesterin pohjoispuolella Buryssa Home-Start-perhetukijärjestön paikallisosastoa johtava Kate Brookes on uransa aikana nähnyt lapsiperheiden monet ongelmat. Hän soisi äitiyspakkauksen kaikille.

Brookes huomauttaa, että tukemalla perheitä ennakkoon voidaan välttyä kriiseiltä, joiden hinta niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin on huomattavasti äitiyspakkauksen kuluja korkeampi.

– Jos perheellä ei ole pakkaukselle käyttöä, he voisivat vaikkapa lahjoittaa sen hyväntekeväisyyteen, Brookes ehdottaa. 

Ennaltaehkäisy on tehokkainta

Home-Start kokoaa äitiyspakkauksen kaltaisia paketteja lahjoituksista ja antaa niitä perheille tarpeen mukaan. Varastossa on aina yksi paketti hätätilanteita varten.

Järjestön päätehtävä on kouluttaa ja koordinoida vapaaehtoisia, jotka tarjoavat eri syistä apua tarvitseville perheille tukea. Brookes huomauttaa, että äitiyspakkauksen symbolinen arvo voi olla merkittäviä, vaikka tavaralle ei olisi varsinaista tarvetta. 

– Ennaltaehkäisy on aina tehokkain ja halvin vaihtoehto. Äitiyspakkaus on yksi tapa valmistautua vauvaan ja ymmärtää, että apua on tarjolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.