Britannia kieltäytyy noudattamasta pääministeri Rinteen "keinotekoista takarajaa" – brexit-ministeri tapaa EU:n pääneuvottelijan huomenna

2:14
Pääministeri Rinne: Näyttää selvältä, ettei brexit tapahdu sopimuksen kanssa – "Britannian tilanne on aikamoinen sekasotku"

Britannia lupaa antaa Euroopan unionille brexit-ratkaisuja, mutta kieltäytyy noudattamasta "keinotekoista takarajaa", sanoo pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja AFP:lle.

Vasta eilen pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi, että Britannialla on syyskuun loppuun asti aikaa antaa esityksensä hallitsemattoman brexitin välttämisestä. Hän kertoi takarajasta Pariisissa tavattuaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin.

Euroopan komissio vahvisti torstaina saaneensa joitakin dokumentteja Britannialta. Komission tiedottaja ei täsmentänyt, minkälaisista papereista on kyse.

Britannian tiedottajan mukaan paperit ovat pohdintapapereita, jotka heijastavat maan ideoita.

– Me jätämme virallisia ratkaisuja kirjallisesti, kun olemme valmiit, emme keinotekoisen takarajan mukaan, ja sitten, kun EU on valmis paneutumaan niihin rakentavasti backstopin korvaajana, maan tiedottaja sanoi AFP:lle.

Britannian ja EU:n virkamiehet käyvät neuvotteluita Brysselissä tänään ja huomenna. Huomenna keskusteluita käydään myös poliittisella tasolla, kun pääneuvottelija Michel Barnier ja Britannian brexit-ministeri Steve Barclay tapaavat.

Britannia on jättämässä EU:n lokakuun viimeisenä päivänä. Pääministeri Johnson on toistuvasti sanonut, että hän ei aio hakea uutta lykkäystä EU-erolle.

EU:lla ja Britannialla on valmiiksi neuvoteltu erosopimus, mutta se ei ole mennyt läpi Britannian parlamentissa Irlannin rajaa koskevan vararatkaisun takia. Pääministeri Johnson haluaa poistaa kiistanalaiseen kohdan sopimuksesta.

EU on kieltäytynyt enää avaamasta sopimusta, mutta on luvannut harkita, jos Britannia tuo pöytään ehdotuksia.

Juttua täydennetty 19.9. kello 15:27.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja