Britannia alkaa käännyttää siirtolaisveneitä Englannin kanaalissa – uudet otteet herättävät vastustusta Ranskassa

Britannia saattaa pian alkaa käännyttää takaisin siirtolaisia kuljettavia veneitä Englannin kanaalissa, brittimedia uutisoi tänään. 

Sisäministeri Priti Patel on hyväksynyt uuden keinon rajavartiolaitoksen käyttöön tietyissä tapauksissa.

Brittihallitus ja tiukalla maahanmuuttopolitiikalla profiloitunut Patel ovat pohtineet keinoja hillitä siirtolaismääriä kanaalin yli.

Viime kuukausina kiihtyvä määrä siirtolaisveneitä on saapunut Britanniasta Ranskaan, ja elokuun lopussa ennätykselliset 828 ihmistä saapui kanaalin yli yhdessä päivässä.

Yhteensä tänä vuonna Britanniaan on saapunut Englannin kanaalin kautta BBC:n mukaan yli 12 600 siirtolaista. Moni brittiviranomaisten mereltä poimima siirtolainen hakee maasta turvapaikkaa. Brexitin myötä Britannia ei kuulu enää EU:n turvapaikkasäädösten piiriin.

Brittihallituksen asianajajat katsovat, että käännyttäminen olisi laillista tietyissä rajallisissa tilanteissa. Mediatietojen mukaan rajavartiosto haluaisi Patelilta henkilökohtaisen valtuutuksen taktiikan käyttämiseen tapauskohtaisesti.

Rajavartioston ryhmä on BBC:n mukaan harjoitellut veneiden käännyttämistä jo kuukausien ajan, ja taktiikka voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön jo lähipäivinä.

Afganistanin kriisin odotetaan lisäävän pakolaisten määrää 2:03
Katso myös: Afganistanin kriisin odotetaan lisäävän pakolaisten määrää.

Hankaus Ranskan kanssa lisääntyy

Uudet kovemmat otteet ovat herättäneet vastustusta Ranskassa, joka on painottanut, että siirtolaisveneiden käännyttäminen olisi kansainvälinen merioikeuden vastaista.

Ranskan sisäministerin Gerald Darmaninin mukaan ihmishenkien pelastaminen merellä on tärkeämpää kuin siirtolaispolitiikka.

– Ranska ei hyväksy mitään toimintatapaa, joka rikkoo merioikeutta, eikä taloudellista kiristystä, Darmanin sanoi Twitterissä tänään.

Kiristyksellä Darmanin viittasi todennäköisesti tietoihin, joiden mukaan Britannia saattaisi pidättäytyä maksamasta osaa aiemmin tänä vuonna lupaamastaan yli 62 miljoonan euron tuesta poliisille ja rannikkovartiostolle Pohjois-Ranskassa, jos Ranska ei saa siirtolaisten määrää kuriin.

Ranskan lisäämä valvonta pohjoisrannikollaan on estänyt yli 10 000 ylitystä.

Darmanin varoitti aiemmin tällä viikolla, että käännytystaktiikan ottaminen käyttöön voisi vaikuttaa kielteisesti maiden yhteistyöhön. Darmanin ja Patel tapasivat eilen, mutta eivät päässeet sopuun uusista toimista.

Boris Johnson tukee Patelia

Britannian pääministeri Boris Johnson on tukenut sisäministeri Patelia ja sanoi eilen, että ihmissalakuljettajien rikollisen toiminnan pysäyttämiseksi on käytettävä kaikkia keinoja.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on kritisoinut hallituksen suunnitelmia ja sanonut, että siirtolaisilla täytyy olla oikeus turvapaikan hakemiseen. Myös opposition työväenpuolue on kritisoinut taktiikkaa ihmishenkien vaarantamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat