Brasiliassa on kuollut lyhyessä ajassa yli 500 miljoonaa mehiläistä – massakuolemat huolestuttavat, sillä kolmasosa ihmisten ruuasta riippuu mehiläisistä

Brasiliassa on kuollut yli 500 miljoona mehiläistä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Massakuolemia on raportoitu ainakin viidessä eri osavaltiossa. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Tutkijoiden mukaan syy löytyy todennäköisesti tuholaisten torjunta-aineista.

Asia on huolestuttava, sillä mehiläisillä on tärkeä rooli ravintoketjussa. Noin kolmasosa ihmisten syömästä ruoasta riippuu mehiläisten pölytyksestä.

Syynä torjunta-aineet

Suurin syy mehiläisten kuolemille on ollut torjunta-aineiden käyttö. Brasiliassa käytettävien aineiden joukossa on myös Euroopassa kiellettyjä tuotteita, kuten kemiallisia yhdisteitä neonikotinoideja sekä hyönteismyrkky fiproniilia.

Euroopan unioni määräsi neonikotinoidit lähes täysin käyttökieltoon huhtikuussa. Syy ratkaisuun oli mehiläisille aiheutuva haitta.

Brasilia on puolestaan lieventänyt kieltoja torjunta-aineille.

Torjunta-aineiden käyttö maassa on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana, koska Brasilian talous on riippuvainen maataloudesta.

Kuolemia myös muualla 

Myös muissa maissa on havaittu mehiläisten runsaita kuolemia, kuten Yhdysvalloissa, Venäjällä, Etelä-Afrikassa, Kanadassa ja Turkissa.

Word Life Foundation (WWF) on ehdottanut mehiläisten suojeluun tarkoitettujen viheralueiden kehittämistä ja luonnonmukaisempaa viljelyä. Jos viljellyillä alueilla ja puutarhoissa olisi enemmän rikkaruohoja, mehiläisten pölyttäminen helpottuisi.

Lue myös:

    Uusimmat