Biden ja Trump marssivat kohti uusintaottelua – molemmilla kasassa tarvittavat puoluekokousedustajat

Huonomuistinen ja iäkäs vai rikossyytteissä mylvivä? 0:59
VIDEO: Kumpi heistä on vähemmän huonompi vaihtoehto Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi?

Sekä demokraattien että republikaanien presidenttiehdokkaat nimetään virallisesti kesän puoluekokouksissa.

Yhdysvaltain istuva presidentti Joe Biden sekä entinen presidentti Donald Trump ovat odotetusti varmistaneet puolueidensa presidenttiehdokkuuksiin tarvittavan määrän puoluekokousedustajia, selviää yhdysvaltalaismedioiden ennusteista.

Trump keräsi tarvittavat puoluekokousedustajat voitettuaan republikaanien esivaalin Washingtonin osavaltiossa paikallista aikaa tiistaina, arvioivat muun muassa uutiskanavat CNN ja NBC.

Muun muassa Politico ja uutistoimisto AFP kertoivat jo aiemmin Bidenin varmistaneen tarvittavan määrän puoluekokousedustajia demokraattipuolueen presidenttiehdokkuuteen Georgian esivaalivoitollaan.

Republikaanien presidenttiehdokkuuteen Trump tarvitsi taakseen vähintään 1  215 puoluekokousedustajaa. Bidenin puolestaan oli kerättävä demokraattipuolueen ehdokkuutta varten vähintään 1  968 edustajaa.

Sekä demokraatit että republikaanit äänestivät tiistaina esivaaleissa Georgian ja Washingtonin osavaltioiden lisäksi Mississipissä. Republikaaneilla oli vaalikokous myös Havaijilla ja demokraateilla esivaalit Pohjois-Mariaaneilla. Lisäksi demokraatit äänestivät ulkomailla.

Ehdokkaista ei epäselvyyttä

Demokraattien presidenttiehdokas nimetään virallisesti elokuussa puolueen kansallisen komitean (DNC) puoluekokouksessa Illinoisin Chicagossa.

Myös republikaanipuolueen kansallinen komitea (RNC) nimeää virallisesti presidenttiehdokkaansa kesän puoluekokouksessa. Republikaanien puoluekokous järjestetään heinäkuussa Wisconsinin Milwaukeessa.

Trumpin viimeinen republikaanihaastaja, entinen YK-suurlähettiläs Nikki Haley ilmoitti viime viikolla virallisesti luopuvansa republikaanien presidenttiehdokkuuden tavoittelemisesta. Haley ei asettunut suoraan tukemaan Trumpia, mutta kehotti tätä tekemään töitä sen eteen, että Trump saisi taakseen Haleyn maltillisempina pidettyjä sekä riippumattomia tukijoita.

Bidenia taas ei ole vakavissaan haastettu oman puolueen sisältä.

Kummankaan puolueen presidenttiehdokkaista ei ole ollut enää epäselvyyttä sen jälkeen, kun sekä Trump että Biden kahmivat itselleen puoluekokousedustajia viime viikolla supertiistaina tunnetussa esivaaliryppäässä. 

Ellei ihmeitä tapahdu, marraskuun presidentinvaaleista odotetaan 81-vuotiaan Bidenin ja 77-vuotiaan Trumpin uusintaottelua.

Lue myös:

    Uusimmat