Kiinan sota-alukset ja -koneet rikkoivat taas Taiwanin aluerajaa – Taiwan tuomitsi "ilkeän naapurinsa"

Kiina rikkoi aluerajaa Taiwanissa, Putin tapaa Erdoganin  katso kiinnostavimmat uutiset minuutissa 1:16
Kiina rikkoi aluerajaa Taiwanissa, Putin tapaa Erdoganin katso kiinnostavimmat uutiset minuutissa

Useat Kiinan sota-alukset ja -koneet ovat jälleen rikkoneet Taiwanin aluerajaa ylittämällä maiden välisen keskilinjan Taiwaninsalmella, kertoo Taiwanin puolustusministeriö.

Kiina aloitti torstaina alueella jättimäiset sotaharjoitukset, jotka ympäröivät Taiwanin.

Aluerajoista ei ole sovittu virallisesti, mutta Kiina noudatti niitä vielä muutama vuosi sitten.

Kiinan sotaharjoitukset ovat suurimmat koskaan alueella järjestetyt, ja niiden on Kiinan mukaan määrä kestää sunnuntaille.

Itä-Aasiassa sijaitsevan Taiwanin asema on kiistelty. Kiina pitää saarta kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilaallisesti.

Kiinan sotaharjoitus: Video paljastaa ohjusten iskupaikat Taiwanin ympärillä 0:42
Katso: Video paljastaa Kiinan ohjusten iskupaikat Taiwanin aluevesillä

Taiwan kehotti hillitsemään Kiinaa

Kiinan mielestä harjoitukset ovat "välttämätön" vastaus Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailulle Taiwanissa kuluneella viikolla. Taiwanista Etelä-Koreaan sekä Japaniin matkannut Pelosi sanoi perjantaina, ettei Yhdysvallat anna Kiinan eristää Taiwania.

–Olemme alusta asti sanoneet, että meidän edustamisemme täällä ei ole tarkoitus muuttaa vallitsevaa tilaa täällä Aasiassa (tai) vallitsevaa tilaa Taiwanissa, Pelosi sanoi toimittajille Tokiossa.

Taiwanin pääministeri Su Tseng-chang puolestaan kehotti liittolaisiaan yrittämään Kiinan hillitsemistä.

– Emme odottaneet, että ilkeä naapurimme pullistelisi meille ja umpimähkään sabotoisi maailman vilkkaimpia vesiväyliä sotaharjoituksillaan, hän sanoi toimittajille AFP:n mukaan.

Monet maat ovat tuominneet harjoitukset

Massiiviset sotaharjoitukset on koettu uhkaavina myös muissa alueen maissa. Japani kertoi torstaina, että Kiinan sotaharjoituksissa ampumia ballistisia ohjuksia oli pudonnut myös Japanin talousalueelle.

Japanin pääministerin Fumio Kishida kutsui Kiinan harjoituksia "vakavaksi ongelmaksi", joka vaikuttaa Japanin turvallisuuteen. Hän vaati harjoitusten lopettamista heti.

Kiina ilmoitti, ettei se hyväksy lausuntoja, joissa G7-maat sekä Euroopan unioni ovat arvostelleet harjoituksia.

Kiina sanoi perjantaina kutsuneensa puhutteluun Japanin suurlähettilään sekä eurooppalaisia diplomaatteja sotaharjoituksiin liittyen, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kiinan varaulkoministeri Deng Lin mukaan maiden lausunnot ovat "virheellisiä" ja "Kiinan sisäisiin asioihin puuttuvia".

STT ei ole toistaiseksi tavoittanut Suomen ulkoministeriötä kertomaan, onko Suomen suurlähettiläs puhutteluun kutsuttujen joukossa.

Perjantaina arvostelijoiden joukkoon liittyi myös Australia, joka tuomitsi Kiinan ballististen ohjusten ampumisen Taiwania ympäröivällä merialueella. Australian ulkoministeriön mukaan sotaharjoitukset olivat "suhteettomia ja epävakauttavia".

Lue myös:

    Uusimmat