Kiinan ulkoministeri: "Kriisin ratkaisemiseksi ei ole "lääkettä" – MTV seurasi sotaa 13.4.2023

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan 2:37
Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 13. huhtikuuta 2023.


  • Ukrainan talous supistui viime vuonna 29 prosenttia
  • Pentagon-asiakirjavuodossa väitetään Nato-maiden erikoisjoukkoja taistelevan Ukrainassa, Ukraina kiistää
  • Kreml kiistää Moskovan yhteyden Pentagon-asiakirjavuotoon
  • Ukraina ja Yhdysvallat todenneet useat tietovuodon sisällöt virheellisiksi
  • Ukrainan puolustusministeriö vihjailee vastahyökkäyksellä
  • EU-komission puheenjohtaja Von der Leyen: Kiinan sotilaallinen apu Venäjälle heikentäisi merkittävästi EU:n ja Kiinan suhteita
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.57: Kiinan ja Venäjän ulkoministerit keskustelivat Ukrainan tilanteesta

Kiinan ja Venäjän ulkoministerit tapasivat torstaina Uzbekistanissa. Heidän kerrotaan keskustelleen muun muassa Ukrainan tilanteesta, kertoo Reuters.

Kiinan ulkoministeriön mukaan Kiinan ulkoministeri Qin Gang sanoi, että kriisin ratkaisemiseksi ei ole "lääkettä" ja lisäsi, että Kiina jatkaa työtään edistääkseen poliittista ratkaisua ja jatkaakseen rauhanneuvotteluja maiden välillä.

21.07: Reuters: Sotilasasiakirjojen vuodosta epäilty on tunnistettu, hänet on määrä ottaa kiinni tänään

Yhdysvaltain laajan sotilasasiakirjojen vuodon tekijäksi epäilty on tunnistettu, kertovat yhdysvaltalaismediat. Reutersin mukaan epäilty on määrä ottaa kiinni vielä torstain aikana Massachusettsissa.

New York Times puolestaan kertoo Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n valmistautuvan menemään sisälle epäillyn kotiin. Lehden mukaan epäillyn koti oli torstaina eristettynä ja sen ulkopuolella oli panssaroitu ajoneuvo sekä noin kymmenkunta poliisia.

Epäilty on medioiden mukaan 21-vuotias ilmavoimien kansalliskaartilainen, joka tekee töitä tiedusteluosastolla. Hänen uskotaan jakaneen salaisia yhdysvaltalaisasiakirjoja noin 20–30 jäsenen ryhmässä viestipalvelu Discordissa.

18.57: Venäjä laskee sodassa menettämiensä sotilaiden määrän tahallaan alakanttiin

Yhdysvaltojen vuodetut tiedustelutiedon asiakirjat paljastavat, että Venäjän puolustusministeriön syytetään laskevan Ukrainan sodan uhrien määrän tahallisesti alakanttiin Venäjän turvallisuuskoneiston sisäisten erimielisyyksien takia.

Venäjä on kertonut julkisesti hyvin vähän sodassa menetettyjen sotilaidensa määrästä.

Vuodetut asiakirjat osoittavat, että FSB:n turvallisuuspalvelu väittää, että viranomaiset ovat jättäneet laskuista kuolleet Venäjän kansalliskaartilaiset, Wagnerin palkkasotilaat ja muita.

Venäjä on jo varoittanut, että vuodetut asiakirjat voivat olla väärennettyjä, ja että vuoto olisi tahallinen temppu Yhdysvalloilta.

Tämä yksityiskohta kuitenkin vahvistaa sen, mikä oli jo laajalti tiedossa: Venäjän armeija- ja turvallisuusryhmillä on ollut toistuvia erimielisyyksiä siitä, miten asiat pitäisi Ukrainan sodan suhteen tehdä ja Venäjä ei halua kertoa sodassa kuolleiden ja haavoittuneiden määrää.

FSB:n raportin mukaan Venäjä olisi menettänyt lähes 110 000 sotilasta helmikuuhun mennessä. Lukema on huomattavasti pienempi kuin aiemmin tällä viikolla vuotaneissa Yhdysvaltojen tiedustelutietojen asiakirjoissa. Niissä Venäjän tappioiksi arveltiin noin 189 500—223 000 sotilasta, joista 35 500—43 000 on kuollut rintamalla.

Venäjän viimeisin virallinen tappioluku on viime vuoden syyskuulta. Tuolloin kerrottiin, että sodassa on varmuudella kuollut 5 937 sotilasta.

Samassa asiakirjassa sanotaan, että uhrien aliraportointi järjestelmän sisällä korostaa armeijan "jatkuvaa haluttomuutta" välittää huonoja uutisia komentoketjussa ylöspäin.

Moni sotaa kommentoiva taho on arvellut, että presidentti Vladimir Putinia suojellaan Venäjän taistelukentällä kokemilta tappioilta. Vuodetut asiakirjat vaikuttavat vahvistavan nämä epäilyt oikeiksi. Asiasta kertoi BCC.

16.25: Ukraina kiistää Venäjän väitteet Bahmutin saartamisesta

Ukraina kiistää Venäjän väitteet Ukrainan itäosassa sijaitsevan Bahmutin saartamisesta. Ukrainan asevoimien itäisen alueen tiedottaja Serhi Tsherevatyin mukaan venäläisväitteet eivät vastaa todellisuutta. Hän kommentoi tilannetta uutistoimisto AFP:lle.

Tsherevatyin mukaan ukrainalaisjoukot ovat onnistuneet toimittamaan tarvikkeita, ammuksia ja lääkkeitä sekä viemään pois haavoittuneita joukkoja.

Venäjän puolustusministeriö sanoi aiemmin tänään, että Venäjä on piirittänyt Ukrainan joukot Bahmutissa. Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja sanoi kuitenkin hetkeä myöhemmin, että on liian aikaista sanoa Venäjän saartaneen Bahmutin.

16.16: Wagner-pomon mukaan on liian aikaista väittää, että Venäjä olisi saartanut Bahmutin

On liian aikaista sanoa, että Venäjä on saartanut Ukrainan itäosassa sijaitsevan Bahmutin kaupungin, sanoo venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin.

Venäjän puolustusministeriö sanoi vain hetkeä aiemmin Venäjän piirittäneen Ukrainan joukot Bahmutissa.

Prigozhinin lehdistöpalvelun mukaan kovimmat ja verisimmät taistelut ovat käynnissä ja muun muassa siksi on liian aikaista puhua Bahmutin täydestä saartamisesta.

Bahmutin hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla, ja kummatkin osapuolet ovat kärsineet raskaita tappioita.

15.57: Venäjä väittää saartaneensa Ukrainan joukot Bahmutissa

Venäjä sanoo piirittäneensä Ukrainan joukot Bahmutissa Ukrainan itäosassa. Venäjän puolustusministeriön mukaan kaupungissa olevat sotilaat eivät pääse vetäytymään eikä kaupunkiin saada täydennysjoukkoja.

Bahmutin hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla, ja kummatkin osapuolet ovat kärsineet raskaita tappioita.

Vaikka kaupunki ei ole strategisesti kovin merkittävä, raskaat taistelut ovat tehneet siitä symbolisesti tärkeän.

Ukraina ei heti kommentoinut Venäjän väitettä.

14.55: Venäjä aloittaa alustavan tutkinnan väitetystä ukrainalaisen sotilaan mestausvideosta

Venäjän syyttäjänvirasto aloittaa alustavan tutkinnan videosta, jossa venäläinen sotilas väitetysti mestaa ukrainalaisen sotavangin taisteluveitsellä, virasto kertoo lausunnossaan.

Syyttäjän mukaan materiaali on lähetetty tutkintaviranomaisille, jotta sen luotettavuus voidaan arvioida ja ryhtyä sen jälkeen tarvittaviin toimiin.

Kremlin edustaja Dmitri Peskov sanoi jo eilen toimittajille, että videon aitous on varmistettava, koska elämme väärennyksien maailmassa.

14.48: Puola pyytää Saksalta lupaa viedä vanhoja MiG-29-hävittäjiä Ukrainaan

Puola on pyytänyt Saksan hallitukselta lupaa viedä vanhoja saksalaisia MiG-29-hävittäjiä Ukrainaan. Asiasta kertoi Saksan puolustusministeriön edustaja Berliinissä tänään torstaina.

Hänen mukaansa Saksan hallitus tekee päätöksen nopeasti, mutta hän ei kertonut tarkempia yksityiskohtia asiassa.

14.02: Norja karkottaa 15 tiedustelu-upseeriksi epäiltyä venäläistä – työskentelivät Oslon-suurlähetystössä

Norja on karkottanut 15 Venäjän Oslon-suurlähetystössä työskennellyttä henkilöä, jotka Norjan mukaan olivat tiedustelu-upseereita.

Norjan ulkoministerin Anniken Huitfeldtin mukaan kyseiset 15 henkilöä ovat syyllistyneet toimintaan, joka ei sovi yhteen heidän diplomaattiasemansa kanssa. Henkilöiden toimintaa on ulkoministeriön mukaan seurattu jo pidemmän aikaa.

Norja karkotti vuosi sitten huhtikuussa kolme venäläistä diplomaattia.

13.55: Zaporizhzhjan ydinvoimalalla räjähti Venäjän miina, sanoo Ukrainan ydinvoimayhtiö

Ukrainan valtiollinen ydinvoimayhtiö Energoatom kertoi Telegramissa, että miina räjähti lähellä yhtä Zaporizhzhjan voimalan reaktoreista. Brittilehti Guardianin mukaan väitettä ei ole vielä kyetty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

Enerhodarin kaupungissa sijaitseva Zaporizhzhjan voimala on Euroopan suurin ydinvoimala. Venäjän joukot miehittivät sen jo hyökkäyssodan alkuvaiheessa.

Energoatom syyttää Venäjää ydinvoimalan muuttamisesta sotilastukikohdaksi.

13.21: Venäjä uhkasi jälleen vetäytyä Ukrainan viljavientisopimuksesta

Venäjä varoitti torstaina jälleen länsimaita, että se ei ole valmis jatkamaan tiistaina umpeutuvaa Ukrainan maataloustuotteiden viennin Mustanmeren kautta sallivaa sopimusta, jos sen haluamiin muutoksiin ei suostuta.

Heinäkuussa Turkin ja YK:n välityksellä neuvoteltua sopimusta on tätä ennen jatkettu kahdesti.

13.16: Video näyttää, kuinka Ukrainan sotilaan henki oli vain senttien päässä

Ukrainan armeija jakoi keskiviikkona videon, jossa rakennuksen ikkunassa tähyilevä Ukrainan sotilas on lähellä saada osuman päähän venäläissotilaan luodista. Hidastus näyttää, että luoti viuhuu sotilaan ohitse vain senttien päästä.

Laukauksen tapahduttua ukrainalaissotilas otti etäisyyttä avoimeen ikkunaan.

MTV Uutiset ei pysty varmistamaan videon tapahtumapaikkaa tai aikaa.

Video julkaistiin samana päivänä, kun sosiaalisessa mediassa lähti leviämään videomateriaalia venäläissotilaiden väitetyistä ukrainalaisten mestauksista. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tuominnut venäläisten toimet kovasanaisesti.

Ukrainan sotilas väistää nipin napin luodin 0:40
Ukrainan armeija julkaisi videon 12. huhtikuuta.

11.21: Ukrainan talous supistui viime vuonna 29 prosenttia

Ukrainan talous supistui viime vuonna runsaat 29 prosenttia, kertoo maan tilastokeskus.

Viime vuoden helmikuussa Venäjä käynnisti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Edellisvuonna 2021 Ukrainan bruttokansantuote kasvoi 3,4 prosenttia.

Eniten kärsinyt ala on rakentaminen, joka kutistui viime vuonna liki 68 prosenttia.

11.13: Brittitiedustelu: Kreml yrittää voitonpäivän juhlia suitsimalla estää huomion kääntymisen Ukrainan sodan tappioihin

Useilla Ukrainaan rajoittuvilla Venäjän alueilla kuten myös miehitetyllä Krimillä ei järjestetä tänä vuonna perinteistä voitonpäivän sotilasparaatia.Useilla Ukrainaan rajoittuvilla Venäjän alueilla kuten myös miehitetyllä Krimillä ei järjestetä tänä vuonna perinteistä voitonpäivän sotilasparaatia ja juhlallisuuksia toukokuun alussa.

Britannian puolustusministeriön päivittäisen tiedustelukatsauksen mukaan syynä voi olla turvallisuushuolien lisäksi myös se, että seuduilla, joiden asukkaat ovat välittömässä kosketuksessa huonosti johdettuun sotilasoperaation, menneiden sukupolvien kaatuneiden muistaminen voi kääntyä nykyisien menetyksien paljastumiseen. Tämän Kreml haluaa estää.

Puolustusministeriön mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa johtaa "Ukrainan erityissotilasoperaatiota" niin, että sen koetaan olevan yhteydessä Neuvostoliiton kokemuksiin toisessa maailmansodassa.

10.30: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 540 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 540 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kymmenen panssariajoneuvoa ja seitsemän tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

10.01: NY Times: Venäjä melkein ampui hävittäjällä Britannian miehitettyä vakoilukonetta – ohjukseen iski tekninen vika

Venäläinen hävittäjä ampui ohjuksen kohti Britannian miehitettyä tiedustelukonetta, joka lensi Mustallamerellä syyskuussa 2022. Asiasta kertoo amerikkalaislehti New York Times (NYT) yhdysvaltalaisviranomaislähteisiin ja väitetysti vuodettuihin tiedusteluasiakirjoihin nojaten.

Tapaus oli "huomattavasti vakavampi" kuin aikaisemmin on kerrottu ja se olisi voitu laskea sotatoimeksi, NYT kirjoittaa.

Lokakuussa Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi maansa parlamentille, että venäläishävittäjä oli ampunut ohjuksen brittikoneen lähistöllä. Wallace kuvasi tuolloin tilannetta "mahdollisesti vaaralliseksi".

NYT:n viranomaistietojen mukaan tapauksessa oli osallisena kaksi venäläistä Su-27-hävittäjää ja brittien käyttämä RC-135 Rivet Joint- tiedustelukone.

RC-135 Rivet Jointissa on usein kerralla noin 30 miehistön jäsentä.

9.31: Washington Post: Yhdysvaltojen laaja asiakirjavuoto lähti liikkeelle aseharrastajien Discord-ryhmästä

Yhdysvaltojen laajan sotilasasiakirjojen vuodon takana on nuori amerikkalainen aseharrastaja, joka jakoi dokumentteja pienehkössä Discord-ryhmässä ja työskenteli kertomansa mukaan sotilastukikohdassa, kertoo ryhmän jäseniä haastatellut Washington Post.

Ryhmään pääsi mukaan vain kutsusta, ja sen jäseniä yhdistivät kiinnostus tietokonepeleihin, aseisiin ja sotilasteknologiaan sekä uskonnollisuus. Jäsenet olivat lähinnä miehiä tai poikia. Mukana oli myös ulkomaalaisia muun muassa Ukrainasta ja Venäjältä.

Lehden mukaan asiakirjat lähtivät leviämään ryhmästä laajemmin nettiin helmikuussa ja maaliskuussa aseharrastaja lopetti niiden jakamisen ryhmässä.

7.25: CNN: Venäjän Wagner-ryhmä yritti ostaa aseita Turkista, vuotaneet asiakirjat paljastavat

Yhdysvaltojen tiedustelun mukaan venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner on yrittänyt ostaa aseita ja varusteita sotilasliitto Natoon kuuluvasta Turkista, käy ilmi vuotaneista yhdysvaltalaisasiakirjoista. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

Tiedustelutietojen mukaan Wagnerin edustajat tapasivat turkkilaisia yhteyshenkilöitä helmikuussa ostaakseen tarvikkeita Ukrainaan vietäviksi. Asiakirjasta ei käy ilmi sitä, keitä turkkilaiset yhteyshenkilöt olivat ja tiesikö Turkin hallinto asiasta.

Mitään todisteita ei ole siitä, että asekauppoja olisi toteutettu.

6.10: BBC: Asiakirjavuodon perusteella Yhdysvallat pitää YK:n pääsihteeriä Venäjän myötäilijänä

Yhdysvallat tarkkailee läheisesti Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Antonio Guterresin tekemisiä ja pitää tätä liian myötämielisenä Venäjän näkökannoille Ukrainan sodassa. Asia käy ilmi Yhdysvaltain puolustusministeriön vuotaneista asiakirjoista, uutisoi BBC.

Vuotaneissa Pentagonin asiakirjoissa kuvaillaan Guterresin ja YK:n apulaispääsihteerin välistä yksityistä viestintää.

Asiakirjojen mukaan Yhdysvallat oli tyytymätön erityisesti Guterresin toimintaan Mustanmeren viljanvientisopimuksesta käydyissä neuvotteluissa. YK:n pääsihteerin katsottiin halunneen edistää Venäjän kykyä kansainväliseen vientiin pakotteista huolimatta.

22.38: Kolme keskiviikkona puhuttanutta puheenaihetta

Yhdysvaltain tiedusteluvuoto, Bahmut ja sosiaalisessa mediassa levinneet mestausvideot – katso tiivistelmä keskiviikkona Ukrainan sodan ympärillä puhuttaneista aiheista videolta:

Bahmut, tiedusteluvuoto ja mestausvideot – nämä asiat puhuttavat Ukrainassa juuri nyt 4:29

19.29: Ukraina: Venäjän väitteet Bahmutin valtaamisesta valetta

Ukrainan armeija torjuu valheellisena Venäjän väitteen siitä, että se olisi vallannut yli 80 prosenttia Bahmutin kaupungista.

Itäisen sotilasjohdon tiedottaja Serhiy Cherevatyi kommentoi asiaa uutistoimisto Reutersille päivä sen jälkeen, kun Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja oli sanonut sen joukkojen etenevän Bahmutin valtaamisessa kuukausia kestäneiden taistelujen jälkeen.

–Olin juuri yhteydessä yhden kaupungin puolustusta pitävän prikaatin komentajaan. Ja voin luottavaisin mielin sanoa, että Ukrainan puolustusjoukot hallitsevat huomattavasti suurempaa prosenttia (kuin 20) Bahmutin alueesta, Cherevatyi sanoi.

Ukrainan joukot ovat sinnitelleet kuukausia pienessä Bahmutin kaupungissa Donetskin alueella.Venäjän hyökkäyksen jälkeen kaupungissa on kuollut tuhansia sotilaita ja sitä on kutsuttu lihamyllyksi.

18.10: Yhdysvallat asetti pakotteita yhdelle ukrainan kansalaiselle

Yhdysvallat on asettanut pakotteita Unkarissa Budapestissä sijaitsevan Venäjän hallitseman kansainvälisen investointipankin (IIB) kolmelle johtavalle virkamiehelle. Heidän joukossaan on unkarilainen pankkiiri.

Pakotelistalle lisätyt kolme virkamiestä ovat Unkarin kansalainen Imre Laszloczki ja venäläiset Nikolai Kosov ja Georgi Potapov. Kosov on pankin entinen puheenjohtaja.

–International Investment Bankin johtajat ovat koordinoineet Venäjän federaation virkamiesten kanssa IIB:n liiketoimintaa myös sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, Yhdysvaltain valtiovarainministeriö totesi verkkosivuillaan.

Yhdysvallat asetti tänään pakotteita kaikkiaan kymmenille ihmisille ja yhteisöille. Maan valtiovarainministeriön ja ulkoministeriön määräämät pakotteet koskevat kaikkiaan yli 120:ta yhteisöä ja ihmistä yli 20 maassa.

Unkarin lisäksi pakotteita on langetettu muun muassa Kiinaan ja Turkkiin. Yrityksistä sanktioiden kohteena oli muun muassa yksityinen sotilasyritys Patriot.

– Yhdysvallat jatkaa toimia Venäjää ja sen Ukrainassa käymää sotaa tukevia tahoja vastaan, ulkoministeri Anthony Blinken sanoi lausunnossaan.

Lue lisää keskiviikon tapahtumista .

Lue myös:

    Uusimmat