Ukraina: Venäjän väitteet Bahmutin valtaamisesta valetta – MTV seurasi sotaa

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan 2:37
Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 12. huhtikuuta 2023. Torstain seuranta löytyy täältä.

  • Venäjä ja Ukraina vaihtoivat keskenään yli 200 vankia
  • Pentagon-asiakirjavuodossa väitetään Nato-maiden erikoisjoukkoja taistelevan Ukrainassa
  • Kreml kiistää Moskovan yhteyden Pentagon-asiakirjavuotoon
  • Ukraina ja Yhdysvallat todenneet useat tietovuodon sisällöt virheellisiksi
  • Ukrainan puolustusministeriö vihjailee vastahyökkäyksellä
  • EU-komission puheenjohtaja Von der Leyen: Kiinan sotilaallinen apu Venäjälle heikentäisi merkittävästi EU:n ja Kiinan suhteita
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.38: Kolme keskiviikkona puhuttanutta puheenaihetta

Yhdysvaltain tiedusteluvuoto, Bahmut ja sosiaalisessa mediassa levinneet mestausvideot – katso tiivistelmä keskiviikkona Ukrainan sodan ympärillä puhuttaneista aiheista videolta:

Bahmut, tiedusteluvuoto ja mestausvideot – nämä asiat puhuttavat Ukrainassa juuri nyt 4:29

19.29: Ukraina: Venäjän väitteet Bahmutin valtaamisesta valetta

Ukrainan armeija torjuu valheellisena Venäjän väitteen siitä, että se olisi vallannut yli 80 prosenttia Bahmutin kaupungista.

Itäisen sotilasjohdon tiedottaja Serhiy Cherevatyi kommentoi asiaa uutistoimisto Reutersille päivä sen jälkeen, kun Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja oli sanonut sen joukkojen etenevän Bahmutin valtaamisessa kuukausia kestäneiden taistelujen jälkeen.

–Olin juuri yhteydessä yhden kaupungin puolustusta pitävän prikaatin komentajaan. Ja voin luottavaisin mielin sanoa, että Ukrainan puolustusjoukot hallitsevat huomattavasti suurempaa prosenttia (kuin 20) Bahmutin alueesta, Cherevatyi sanoi.

Ukrainan joukot ovat sinnitelleet kuukausia pienessä Bahmutin kaupungissa Donetskin alueella.Venäjän hyökkäyksen jälkeen kaupungissa on kuollut tuhansia sotilaita ja sitä on kutsuttu lihamyllyksi.

18.10: Yhdysvallat asetti pakotteita yhdelle ukrainan kansalaiselle

Yhdysvallat on asettanut pakotteita Unkarissa Budapestissä sijaitsevan Venäjän hallitseman kansainvälisen investointipankin (IIB) kolmelle johtavalle virkamiehelle. Heidän joukossaan on unkarilainen pankkiiri.

Pakotelistalle lisätyt kolme virkamiestä ovat Unkarin kansalainen Imre Laszloczki ja venäläiset Nikolai Kosov ja Georgi Potapov. Kosov on pankin entinen puheenjohtaja.

–International Investment Bankin johtajat ovat koordinoineet Venäjän federaation virkamiesten kanssa IIB:n liiketoimintaa myös sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, Yhdysvaltain valtiovarainministeriö totesi verkkosivuillaan.

Yhdysvallat asetti tänään pakotteita kaikkiaan kymmenille ihmisille ja yhteisöille. Maan valtiovarainministeriön ja ulkoministeriön määräämät pakotteet koskevat kaikkiaan yli 120:ta yhteisöä ja ihmistä yli 20 maassa.

Unkarin lisäksi pakotteita on langetettu muun muassa Kiinaan ja Turkkiin. Yrityksistä sanktioiden kohteena oli muun muassa yksityinen sotilasyritys Patriot.

– Yhdysvallat jatkaa toimia Venäjää ja sen Ukrainassa käymää sotaa tukevia tahoja vastaan, ulkoministeri Anthony Blinken sanoi lausunnossaan.

16.57: Nimetön lähde: Yhdysvallat aikoo asettaa pakotteita unkarilaisille

Yhdysvallat valmistautuu asettamaan pakotteita joitain ukrainalaisia ihmisiä vastaan. Taustalla on Venäjälle Ukrainan sodan takia määrättyjen pakotteiden kiertäminen.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan asiasta perillä oleva lähde. Hän ei kertonut tarkempia yksityiskohtia. 

Naton ja Euroopan unionin jäsen Unkari on vaalinut hyviä suhteita Moskovaan vuodesta 2010 lähtien kansallismielisen pääministerin Viktor Orbanin johdolla.

Orban on välttänyt henkilökohtaista kritiikkiä presidentti Vladimir Putinia kohtaan, vaikka on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Yhdysvallat ja eurooppalaiset liittolaiset ovat arvostelleet hänen kantaansa.

15.47: Ukrainan puolustusministeri Pentagonin asiakirjavuodosta: Sekoitus oikeita ja vääriä tietoja

Ukrainan puolustusministeri arvioi Pentagonin asiakirjavuotojen sisältävän sekoituksen oikeita ja vääriä tietoja. Ne tiedot, jotka olivat oikeita, eivät hänen mukaansa ole enää merkityksellisiä.

Hän totesi, että valhetta on muun muassa se, että Ukrainassa olisi Naton joukkoja.

Madridissa Espanjassa puhunut puolustusministeri Oleksi Reznikov sanoi uskovansa, että vuodot ovat psykologinen informaatio-operaatio, joka hyödyttää Venäjää ja sen liittolaisia. 

13.00: Brittitiedustelu: Venäjä on rakentanut pitkät puolustuslinjat Etelä-Ukrainaan

Viime viikkoina Venäjä on jatkanut laajojen puolustuslinjojen rakentamista Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjan alueella, kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelupäivityksessään.

Brittiarvion mukaan Venäjä on pystyttynyt Zaporizhzhjan seudulle kolmikerroksisen puolustuslinjan, joka levittäytyy noin 120 kilometriselle alueelle.

Ensimmäinen puolustuslinja on kokoelma eteentyönnettyjä puolustusasemia. Niiden takana on kaksi monipuolisempaa puolustuslinjaa.

Venäjän rakentamat puolustuslinjat ovat 10–20 kilometrin päässä toisistaan, Britannia kertoo.

Toisin sanoen puolustuslinja on porrastettu syvyyteen. Näin tehdään, ettei mahdollinen ensimmäinen läpimurto kykenisi etenemään esteettä syvälle puolustajan selustaan.

– Venäjä on todennäköisesti pannut huomattavasti voimavaroja näihin puolustuslinjoihin, koska se on vakuuttunut, että Ukraina harkitsee hyökkäystä Melitopolin kaupunkia kohti.

Britannian mukaan puolustuslinjat voivat olla merkittävä este hyökkääjälle. Parhaatkaan puolustusrakennelmat eivät kuitenkaan toimi, jollei niitä miehitetä kunnolla ja tueta tykistöllä, tiedustelupäivityksessä todetaan. Britannian mukaan ei ole tiedossa, onko Venäjän armeijalla riittävästi voimia tähän.

12.56: Somessa leviää video, jossa väitetysti katkaistaan ukrainalaisen sotavangin kaula

Sosiaalisen median alustoilla leviää video, jossa väitetysti venäläissotilas katkaisee ukrainalaisen sotavangin pään puukolla.

Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ukraina on kritisoitunut videolla näkyvää tekoa. Kreml kuvailee videota "kamalaksi". Venäjän mukaan videon aitous täytyy selvittää.

Videolla univormua pitävä henkilö katkaisee toisen henkilön kaulan, jolla on kädessään keltainen tunnus, jota ukrainalaissotilaat käyttävät.

Sotavangin tappaminen on sotarikos.

12.09: Venäjä epäilee Yhdysvaltojen sotilasasiakirjojen vuotoa tahalliseksi harhautukseksi

Varaulkoministeri Sergei Rjabkovin mukaan dokumentit voivat olla väärenneltyjä tai ne on vuodettu tahallaan.

Venäjän mukaan internetiin vuodettujen salaisten Yhdysvaltojen sotilasdokumenttien tarkoituksena voi olla harhauttaa Venäjää.

– Koska Yhdysvallat on Ukrainan konfliktin osapuoli ja käy tosi asiassa hybridisotaa meitä vastaan, on mahdollista, että näitä tekniikoita käytetään vastustajan, Venäjän federaation, harhauttamiseen, sanoi varaulkoministeri Sergei Rjabkov venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Rjabkov epäili myös, että verkkoon ilmaantuneet dokumentit voivat olla väärennettyjä tai että ne on vuodettu tahallaan.

Nettiin vuodetuista dokumenteista selviää muun muassa, että Yhdysvallat on huolissaan siitä, kuinka kauan Ukraina pystyy puolustautumaan Venäjän hyökkäyksiä vastaan. Eräässä dokumentissa epäillään Ukrainan mahdollisuuksia onnistua vastahyökkäyksessään, jonka uskotaan alkavan keväällä.

Yhdysvallat on kertonut tutkivansa tietovuotoa.

(STT)

11.15: Ukraina: Venäjä on menettänyt päivässä 500 sotilasta ja seitsemän panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 500 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa seitsemän panssarivaunua, kymmenen panssariajoneuvoa ja 16 tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

10.27: Ex-tiedustelupäällikkö Toveri: "Erittäin epätodennäköistä", että Ukrainan sotasalaisuuksien paljastuminen olisi tahallinen harhautus

Entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri sanoo MTV Uutisille pitävänsä "erittäin epätodennäköisenä", että Yhdysvalloilta väitetysti vuodetut tiedusteluraportit olisivat bluffia tai Yhdysvaltain tahallaan vuotamia.

Yhdysvallat on sanonut ainakin osan dokumenteista olevan aitoja. Pentagonin mukaan kyse on erittäin vakavasta uhasta kansalliselle turvallisuudelle.

Venäjän mukaan valokuvatut dokumentit osoittavat, miten vahvasti puolustusliitto Nato ja Yhdysvallat osallistuvat sotaan. Tiedossa ei ole, kuka on väitetyn vuodon takana.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä pitää vuotoa propagandavoittona Venäjälle.

Kokoomuksen kansanedustajan ja entisen tiedustelupäällikön Pekka Toverin mukaan Yhdysvaltain bluffin mahdollisuutta "ei voi poissulkea". Toveri on kokoomuksen kansanedustaja.

– Tämä olisi poikkeuksellinen tapa tehdä se. Poikkeuksellista, mutta ei pidä sulkea pois sen mahdollisuutta.

9.52: Venäjä kertoo testanneensa uutta mannertenvälistä ohjusta

Venäjä on jo aiemmin jäädyttänyt osallistumisensa viimeiseenkin Yhdysvaltojen kanssa sovittuun ydinaseiden valvontaa koskevaan sopimukseen.

Venäjä kertoo testanneensa onnistuneesti uutta, edistynyttä mannertenvälistä ohjusta. Venäjän puolustusministeriön mukaan ohjus ammuttiin tiistaina Kapustin Jarin sotilastukikohdasta Volgogradin itäpuolelta ja osui Kazakstanissa sijaitsevaan harjoitusmaaliin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi helmikuussa, että uutta ohjusta testataan kuluvan vuoden aikana. Yhdysvallat oli aiemmin kertonut, että Venäjän edellinen ohjuskoe oli epäonnistunut.

Sarmat-ohjus, josta länsimaissa käytetään nimitystä Satan 2, pystyy kuljettamaan useita ydinkärkiä. Se kuuluu Venäjän uuden sukupolven ohjuksiin, joita Putin on kuvaillut "voittamattomiksi".

Venäjä on jäädyttänyt osallistumisensa viimeiseenkin Yhdysvaltojen kanssa sovittuun ydinaseiden valvontaa koskevaan sopimukseen, Uuteen Startiin. Putin on myös toistuvasti sanonut, että Venäjä voi käyttää ydinaseita, jos kokee olemassaoloaan uhattavan.

Viime kuussa Putin ilmoitti, että Venäjä sijoittaa taktisia ydinaseita naapurimaahansa Valko-Venäjälle.

7.19: Pentagonin tietovuoto: Ukrainalla ongelmia saada kasattua riittävästi joukkoja tehokkaaseen vastahyökkäykseen

Yhdysvaltain tiedustelu varoitti helmikuussa, ettei Ukraina välttämättä saa kasattua riittävästi joukkoja ja aseita suunnittelemaansa keväthyökkäykseen.

Asia selviää amerikkalaislehti Washington Postin (WP) mukaan väitetysti vuodetuista, Ukrainan sotaa käsittelevistä Yhdysvaltain tiedusteludokumenteista.

Kyseinen dokumentti on WP:n mukaan luokiteltu huippusalaiseksi. Siinä todetaan, että Ukraina todennäköisesti saavuttaa tulevalla hyökkäyksellään vain "vaatimattomia aluevoittoja".

Huomioitavaa on, että dokumentti on päivätty helmikuulle. Tiedossa ei ole, miten tilanne on sittemmin kehittynyt.

Brittilehti Guardian puolestaan on nähnyt dokumentin, joka on päivätty 23. helmikuuta. Sen mukaan Ukraina pyrkii kasaamaan 12 taisteluvalmista uutta prikaatia, joiden tarkoitus on johtaa vastahyökkäystä.

Prikaateihin on dokumentin mukaan tavoitteena kasata 253 panssarivaunua ja 1 500 muuta panssaroitua ajoneuvoa.

Ukrainan ajatuksena on ilmeisesti koota kolme prikaatia omin avuin ja loput yhdeksän Yhdysvaltain, liittolaisten ja kumppaneiden avulla, dokumentissa väitetään.

Ukraina on varsinkin modernin raskaan aseistuksen suhteen vahvasti riippuvainen länsimaiden avusta.

Yhdysvallat on sanonut ainakin osan dokumenteista olevan aitoja. Venäjän mukaan ne osoittavat, miten vahvasti puolustusliitto Nato ja Yhdysvallat osallistuvat sotaan. Tiedossa ei ole, kuka on väitetyn vuodon takana.

6.32: Wagner ja Venäjän puolustusministeriö tunnustivat toistensa roolin Bahmutissa

Venäjän puolustusministeriö ja venäläisen palkkasotilasryhmän johtaja ja rahoittaja Jevgeni Prigozhin tunnustivat toistensa roolit Bahmutin hyökkäyksessä. Asiasta kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Prigozhin väittää, että päähyökkäysvastuu on Wagnerilla, kun taas sivustoista pitävät huolen Venäjän vakinaisen armeijan laskuvarjojääkärit.

Wagner väitti tiistaina Venäjän hallitsevan 80 prosenttia Itä-Ukrainan Donetskin alueella sijaitsevasta Bahmutista. Ukraina kiisti väitteen.

Ajatushautomo ISW:n mukaan Venäjä pitää hallussaan vähintään 30,68 neliökilometriä Bahmutista eli 76,5 prosenttia.

Wagner ja puolustusministeriö ovat olleet napit vastakkain jo pidemmän aikaa. Prigozhin on syyttänyt Sergei Shoigun johtamaa ministeriötä muun muassa ammusten pihtaamisesta.

Analyytikot puolestaan ovat arvelleet Venäjän hallinnon mahdollisesta tahallaan tapattavan Wagner-taistelijoita, koska pelkäävät niiden olevan uhka hallinnolle.

23.15: Mitä Pentagonin asiakirjavuodoista tiedetään, Jarmo Lindberg?

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan 2:37
Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan.

Mikä tässä asiakirjavuodossa oli se arkaluontoisin ja merkittävin asia, joka pakottaa Ukrainaa muuttamaan sotataktiikoitaan?

– Esimerkiksi se on paljastettu, että mitä aseita Ukrainalle on luovutettu, mitä puutteita Ukrainan ilmapuolustuksessa on sekä pataljoonien määriä… nämä saattavat olla konkreettisia asioita, jotka vaikuttavat Ukrainan suunnitteilla olevaan kevätoperaatioon, taustoitti Puolustusvoimain entinen komentaja ja nykyinen Kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg Kymmenen uutisissa.

Miten vuodetut tiedot voivat vaikuttaa koko sodan kulkuun?

– Esimerkiksi, jos Venäjän hyökkäyskyvystä tiedetään niin tarkkaan, että milloin se on suunnitellut hyökkäävänsä eri järjestelmiin, ja mikä on se tarkka kohde… niin nythän ne tietävät, että mistä lähteä purkamaan ja perkaamaan sitä omaa järjestelmäänsä. Tämä parantaa jatkossa tietysti Venäjän mahdollisuuksia sodankäyntiin.

Mistä se johtuu, että osia tiedoista on jo peukaloitu? Tiedoissa on vääristeltyjä lukuja.

– Nehän ovat olleet jo joitakin viikkoja verkossa näkösällä, niin siellä on käyty editoimassa tietoja näyttämään Venäjän kannalta paremmaksi.

Lindberg uskoo mieluummin niin, että tietoja on peukaloitu vasta vuotamisen jälkeen. Hän kuitenkin painottaa, että varmuutta asiasta ei ole.

Mikä voisi olla motiivi?

– Maksimaalinen haitta Yhdysvalloille, kun paljastuu, että kumppanimaitakin on vakoiltu. Teko kohdistuu selvästi Yhdysvaltoja vastaan, mutta myös Ukrainaa.

Mitä vuoto paljastaa Yhdysvaltojen tiedustelukyvystä?

– Se kertoo sen, että kuuntelu- ja henkilötiedustelukyky on erinomaisella tasolla. Se on varmasti vavahduttanut venäläiset. Mutta ennen kuin vuotaja saadaan selville niin, Yhdysvalloilla on kiire saada tilkittyä reikä, sillä emmehän tiedä, että tuleeko vuotoja vielä lisää.

22.24: Britannian puolustusministeriö varoittaa Pentagonin vuodettujen asiakirjojen olevan "epätarkkoja" 

Britannian puolustusministeriö varoittaa yhdysvaltalaisiksi tiedusteluasiakirjoiksi väitettyjen asiakirjojen olevan "epätarkkoja". Britannian puolustusministeriö julkaisi varoituksen Twitterissä

– Lukijoiden tulisi varoa uskomasta väitteitä, joilla mahdollisesti levitetään disinformaatiota, tviitissä kerrotaan. 

21.02: Kanadalta uusi aseapupaketti Ukrainalle

Kanada lähettää Ukrainalle uuden aseapupaketin, kertoo maan pääministeri Justin Trudeau.

Aseapupaketti sisältää 21 000 rynnäkkökivääriä, 38 konekivääriä sekä 2,4 miljoonaa patruunaa niihin. Lisäksi Kanada asettaa pakotteita 14 venäläiselle henkilölle sekä 34 taholle.

Kanada suunnittelee myös asettavansa pakotteita yhdeksälle Valko-Venäjän rahoitussektoriin sidoksissa olevalle taholle.

Lue lisää tiistain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat