NY Times: Venäjä melkein ampui hävittäjällä Britannian miehitettyä vakoilukonetta – ohjukseen iski tekninen vika

Tällaisia tiedustelukoneita ammuttu alas vuosien saatossa 4:55
Ilmailuasiantuntija kertoo kaksi tapausta, joissa tiedustelukoneelle kävi huonosti.

Venäläinen hävittäjä ampui ohjuksen kohti Britannian miehitettyä tiedustelukonetta, joka lensi Mustallamerellä syyskuussa 2022. Asiasta kertoo amerikkalaislehti New York Times (NYT) yhdysvaltalaisviranomaislähteisiin ja väitetysti vuodettuihin tiedusteluasiakirjoihin nojaten.

Tapaus oli "huomattavasti vakavampi" kuin aikaisemmin on kerrottu ja se olisi voitu laskea sotatoimeksi, NYT kirjoittaa.

Lokakuussa Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi maansa parlamentille, että venäläishävittäjä oli ampunut ohjuksen brittikoneen lähistöllä. Wallace kuvasi tuolloin tilannetta "mahdollisesti vaaralliseksi".

NYT:n viranomaistietojen mukaan tapauksessa oli osallisena kaksi venäläistä Su-27-hävittäjää ja brittien käyttämä RC-135 Rivet Joint- tiedustelukone.

RC-135 Rivet Jointissa on usein kerralla noin 30 miehistön jäsentä.

Kahden yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan venäläislentäjä oli ymmärtänyt väärin maasta käsin tutkaa lukeneen henkilön ohjeistuksen. Venäläispilotti oli saanut kuvan, että hänellä on lupa ampua brittikonetta.

New York Timesin mukaan tilanteen käytännössä pelasti tekninen vika, sillä venäläisohjuksen laukaisu ei toiminut kunnolla.

Aiemmin tänä vuonna Yhdysvallat syytti Venäjän tahallaan aiheuttaneen hävittäjällään miehittämättömän yhdysvaltalaiskoneen putoamisen. Yhdysvaltain julkaiseman videon tapauksesta voi katsoa jutun lopusta.

Yhdysvaltain ja muiden puolustusliitto Naton jäsenmaiden tiedustelukoneiden sekä venäläiskoneiden välinen nokittelu Mustallamerellä on NYT:n mukaan jatkunut vuosia. Länsimaiden tiedustelukoneiden aktiviteetti Ukrainan läheisyydessä lisääntyi sen jälkeen, kun Venäjä valloitti laittomasti Krimin niemimaan vuonna 2014.

Näin venäläishävittäjä ja amerikkalaislennokki törmäsivät Mustallamerellä 0:42
Näin venäläishävittäjä ja amerikkalaislennokki törmäsivät Mustallamerellä. Yhdysvallat julkaisi videon maaliskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat