Mainos

Basistilegenda Pekka Pohjola kuollut

Kansaivälisesti tunnettu säveltäjä ja basisti Pekka Pohjola on kuollut. Hän oli kuollessaan 56-vuotias.

Legendaksi kohonnut Pohjola nousi tietoisuuteen 1970-luvun alussa Wigwam-yhtyeen jäsenenä. Hän teki myös lukuisia soololevyjä. Ensimmäinen sooloalbumi Pihkasilmä Kaarnakorva ilmestyi vuonna 1972.

Soolouran lisäksi Pohjola soitti 1970-luvulla Jukka Tolosen yhtyeessä, Made in Swedenissä ja Mike Oldfieldin Euroopan kiertueella. Myös Frank Zappa oli halukas pestaamaan Pohjolan orkesteriinsa. Ollessaan Tukholmassa levyttämässä Made in Sweden -yhtyeen albumia yhtyettä pyydettiin kokonaisuudessaan mukaan ABBAn maailmankiertueelle. Pohjola sekä rumpali Vesa Aaltonen olivat kuitenkin ehdottomasti ajatusta vastaan, sillä heidän proge-ajatteluunsa ABBAn kaltainen kaupallisuus ei sopinut. Frank Zappa oli nähnyt Pohjolan keikalla ja tuli keikan jälkeen takahuoneeseen onnittelemaan. Myöhemmin hän oli vielä soittanut ja kysynyt kiinnostusta osallistua levyntekoon. Pohjola joutui kuitenkin lopulta kieltäytymään työkiireiden vuoksi.

Pohjolan tuotannossa on vaikutteita jazzista, klassisesta musiikista, rockista, kansanmusiikista ja virsistä. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa klassista pianon- ja viulunsoittoa. Vielä vuonna 1972 Pohjola osallistui Kuopion viulukilpailuun.

Pekka Pohjola sai Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnon vuonna 2004.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.