Basilikainen jauhelihakastike ja juustosarvet 29.5.2000

toim. Ari Malmberg

500 g tomaatteja
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
500 g nauta-sika jauhelihaa
1 nippu tuoretta basilikaa
1 rkl sokeria
suolaa mustapippuria
tilkka oliiviöljyä

Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Ruskista jauheliha kuumalla paistinpannulla kahdessa erässä.

Kuullota sipuli ja valkosipuli paistinpannulla. Lisää tomaattikuutiot. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehua, kunnes nesteestä on osa haihtunut pois. Lisää ruskistettu jauheliha.

Leikkaa basilikan lehdet hienoksi silpuksi ja lisää ne kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua. Lopuksi kaada päälle loraus oliiviöljyä. Tarjoa keitetyn spaghetin tai tagliatellen ja juustosarvien kanssa

Juustosarvet

2 dl vettä
25 g (puoli palaa) hiivaa
2 dl grahamjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
suolaa
1 rkl öljyä
2 dl juustoraastetta
(kananmunaa tai maitoa voiteluun)

Valmista taikinanjuuri sekoittamalla kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää sokeri, suola ja puolet jauhoista. Sekoita.
Anna taikinanjuuren seistä lämpöisessä paikassa, kunnes se kuplii. Lisää loput jauhot, öljy ja puolet (1 dl) juustoraasteesta.
Vaivaa hyvin ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahtia ja kauli kaksi noin puolen sentin paksuista pyöreää leipää. Jaa leivät taikinapyörällä neljään osaan. Laita loppu juustoraaste taikinapalojen päälle ja rulla taikinoista sarvia. Anna kohota liinan alla peitettynä. Voitele munalla tai maidolla ja paista uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat