Barcelona-tuoli 30.9.2001

Ludvig Mies van der Rohe syntyi Saksassa Aachenin kaupungissa vuonna 1886 ja kuoli Chicagossa 17 elokuuta 1969. Hän sai alkuvuosina melko vähän töitä, mutta hänen tyylinsä säilyi samanhenkisenä koko hänen uransa ajan. Yksi merkittävimpiä alkuaikojen suunnittelutöitä oli Saksan paviljonki Barcelonan maailmannäyttelyyn vuonna 1929. Juuri tähän paviljonkiin hän suunnitteli niin sanotun Barcelona-tuolin. Alkuperäiset tuolit oli valmistettu valkoisesta sian nahasta ja ne oli tarkoitettu Espanjan kuningasparin istuimiksi heidän vierailullaan saksan paviljongissa.

Tuoli muodostuu kromatuista metallijaloista jotka ovat saksien muodossa ja kahdesta topatusta nahkatyynystä. Tyynyjen pinta on kuvioitu ohuilla kiinniommelluilla nahkatereillä ja napeilla. Tuolit näyttävät konetyönä tehdyiltä, mutta itse asiassa ne ovat lähes kokonaan käsityötä.

Mies van der Rohe muutti Amerikkaan vuonna 1937 missä hän opetti kokonaisen uuden sukupolven arkkitehtejä. Hän suunnitteli myös useita pilvenpiirtäjiä joissa hänen tunnusmerkkejään ovat laajat lasipinnat ja metallikehykset. Ruudukkaat - aivan kuin Barcelona tuolit.

Kuvaustuoli Artek, Helsinki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja