Bändikaveritkaan eivät tunnistaneet Neljä Ruusua -yhtyeen laulajaa – Ilkka Alanko huijasi suomalaisia muuntelemalla taidokkaasti ääntään Masked Singer -sarjassa

4:23
Ilkka Alangon paljastuminen Heinäseipääksi oli valtava yllätys monelle

Ilkka Alanko löi monet ällikällä paljastumalla Masked Singer Suomen Heinäseipääksi.

Tänä keväänä suomalaisia ihmetytti ja viihdytti supersuosittu Masked Singer Suomi, jonka puitteissa hämmästeltiin viikko toisensa jälkeen hahmojen takaa paljastuvia, jopa yllättävän laulutaidon omaavia tunnettuja suomalaisia. Ohjelman finaalijaksossa nähtiin niin ikään suuria paljastuksia, kun kauden voittajaksi kruunattiin Leijona-hahmon takaa paljastunut Sami Hedberg. Finaaliin ylsi niin ikään suosittu hahmo Heinäseiväs, jonka takaa paljastui monien yllätykseksi Neljä Ruusua -yhtyeen solisti Ilkka Alanko.

Heinäseipään asu oli varsin näyttävä viritelmä ja Alanko kertoo puvun olleen äärimmäisen painava ja muutenkin jokseenkin hankala. Asu tuotti esiintymisissä omat, merkittävät haasteensa. 

– Mulla oli semmoinen kypäräviritelmä ja lampunvarjostin pään päällä sekä hirveä läjä heinää ja muuta. Ne painoivat aivan helvetisti ja sitä oli tosi ikävää pitää päässä. Mutta ainahan kuvauksissa joutuu venaamaan, niin sitä asua joutui pitämään aika paljon päällä. Aina tuli ihan hirveä hiki ja se oli aika hankalaa, kun sieltä heinien seasta ei nähnyt mitään.

– Mutta kyllähän sitä tiesi, minne lähtee. Täysin hullu proggis ja itsehän olin sen asuni suunnitellut tai keksinyt sen hahmon. 

Alanko kertoo hämmästelleensä sitä kuinka hyvin kaikki pidettiin tuotannon aikana salassa. Miehen mukaan kilpailijat haettiin kuvauspaikalle kaukaiselta parkkipaikalta, jonne he saivat jättää autonsa saapuessaan kuvauksiin. Kellekään ei saanut puhua mitään ja Alanko uskoo kaikkien mukana olleiden noudattaneen ohjeita kurinalaisesti. 

Lähimmille ystävillekään ei siis hiiskuttu asiasta pihaustakaan. Kuvausten aikana Neljä Ruusua keikkaili normaaliin tapaan ja usein Alanko suuntasi keikkareissulle pitkän kuvauspäivän jälkeen. Bändikaverit tiedustelivatkin usein toisiltaan, että mitä kukin oli välipäivinä puuhaillut tahoillaan. Alangon oli aina vastattava kiltisti, ettei mitään erityistä, vaikka todellisuus oli toinen. 

– Olisi tehnyt mieli jutella kaikenlaista, mutta ei pystynyt. Nyt sitten voi jutella. Itseasiassa juttelin juuri Laden (Laakkosen) kanssa puhelimessa pitkästä aikaa ja hän sanoi, että "Olin ihan varma ekan biisin, sen Freestylerin (Bomfunk MC's) jälkeen, että olet Jussi69." Oma bändikaveri, meidän bändin basisti, jonka olen tuntenut vuodesta 1982 ja joka on kuullut lauluani niin paljon koko ajan, ei tunnistanut mua. 

Alanko sai paljastuttuaan ylistystä siitä, kuinka hyvin hän onnistui ohjelman aikana peittelemään tunnistettavaa ja persoonallista lauluääntään. Muusikko pyrkikin ohjelman aikana siihen, että hän saisi piilotettua henkilöllisyytensä mahdollisimman hyvin ja saisi jopa johdettua ihmisiä harhaan. Kun Alankoa pyydettiin ohjelmaan mukaan, hän pelkäsi paljastuvansa jo aivan sen alkumetreillä.

– Mutta sitten ajattelin, että mun on tehtävä asialle jotain, että valitsen sellaisia biisejä, missä pystyn laulamaan vähän eri tavalla. Esimerkiksi räppääminen englanniksi, niin kuin tuossa Freestylerissa, ei ole ollenkaan mun pala kakkua. Ettei se sitten ehkä ihan heti voi assosioitua meikäläiseen. 

Jotkut tarkkakorvaiset katsojat olivat tajunneet Heinäseipään olevan Alanko jo aivan alussa, mutta laulajan mukaan hän sai näiltä ihmisiltä vain aivan muutaman yksittäisen viestin. Alanko käytti paljon aikaa kappaleiden treenaamiseen kotonaan ja mietti tarkkaan kaikki Heinäseipään ohjelmassa kuullut kappaleet. 

Laulaja haluaa nostaa esiin Masked Singer -repertuaaristaan esittämänsä version DJ Ibusalin kantaa ottavasta kappaleesta Pilalla. Finaalissa hän oli kahden vaiheilla sen kanssa, esittäisikö hän kuitenkin Arttu Wiskarin Suomen muotoisen pilven alla -kappaleen sijasta Heinäseipään tulkinnan Reino Helismaan klassikkosävellyksestä Päivänsäde ja menninkäinen. 

– Olisiko Päivänsäde ja menninkäinen ollut herkkä ja sydämiä sulattava versio Heinäseipäältä, ehkä se olisi ollut. Tiedän, että olisin pystynyt vetämään sen aika hienosti. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja