Baltian maat ajautuvat syvemmälle korona-ahdinkoon – osa Latvian tehohoitopotilaista ulkomaille, maahan lisää hengityskoneita?

2:28
Koronaviruksen ilmaantuvuus on Virossa Euroopan suurimpia – kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo suorassa lähetyksessä huolestuttavasta tilanteesta

Koronatilanne Baltian maissa jatkaa synkkenemistään.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä nousi Latviassa maanantaina uusiin huippulukemiin, ja myös Virossa ja Liettuassa tartuntamäärät ovat nopeassa kasvussa.

Latviassa sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä pomppasi maanantaina yli 1 400:aan, mikä on suurin määrä pandemian aikana.

Maan terveysministeri Daniels Pavluts sanoi TV3-kanavan haastattelussa, että jos sairaalakuormitus jatkaa kasvamistaan, Latvia tarvitsee kansainvälistä apua. Ministeriö on asettanut rajaksi 3 000 sairaalassa olevaa potilasta.

–  Olemme kertoneet ulkomaisille kumppaneillemme, että saatamme tarvita lääkintähenkilökuntaa, ja äärimmäisissä tilanteissa meidän täytyy ehkä jopa siirtää tehohoitopotilaita ulkomaille, Pavluts sanoi.

Latviaan apua tarvittaessa

Ruotsi on jo ilmoittanut avustavansa Latviaa lähettämällä maahan 120 hengityskonetta, 30 pumppua ja yli 300 monitoria.

Latvian pääministeri Krisjanis Karins kertoi saaneensa viime viikonlopun EU-huippukokouksessa useilta EU-maiden pääministereiltä vahvistuksen siitä, että ne ovat valmiita auttamaan Latviaa.

Latviassa on viime päivinä todettu yli 2 000 uutta tartuntaa päivässä ensimmäistä kertaa pandemian aikana. Päivittäisten kuolemien määrä on noussut yli 20:n.

Yhteensä Latviassa on kirjattu pandemian aikana reilut 3 000 koronakuolemaa ja yli 200 000 tartuntaa.

Liettuassa kuolemia on raportoitu yli 5 600 ja tartuntoja 390 000, Virossa puolestaan kuolemia on reilut 1 400 ja tartuntoja 183 000.

7:26
Millainen tilanne Virossa on? Kirjeenvaihtaja kertoo alhaisesta rokotekattavuudesta (julkaistu 17.10.)

Virossa yli 500 koronapotilasta sairaalassa

Virossa ja Liettuassakin tartuntamäärät ja sairaalakuormitus ovat kasvaneet voimakkaasti viime päivinä.

Virossa päivittäiset tartuntamäärät alkavat olla lähellä viime maaliskuun huippulukemia. Maanantaina Virossa raportoitiin 1 282 uutta tartuntaa ja kahdeksan virukseen liittyvää kuolemaa. Tartuntatapauksista noin kaksi kolmasosaa oli rokottamattomia.

Liettuassa on kirjattu viime päivinä yli 3  000 tartuntaa ja kolmisenkymmentä kuolemaa päivässä.

Virossa oli maanantaina 516 potilasta sairaalassa covid-19-taudin takia. Vakavia oireita oli 362:lla, joista 70 prosenttia oli rokottamattomia.

0:37
Osa tehohoitoon joutuvista ei tajua asian vakavuutta vielä sairaalavuoteellakaan: "Oman terveydentilan vakavuutta on vaikea ennakoida"

Koronapassiin ei riitä enää negatiivinen testi

Virossa astui maanantaina voimaan uusia koronarajoituksia, joilla pyritään helpottamaan sairaaloiden kuormitusta ja hillitsemään viruksen leviämistä maassa.

Jatkossa muun muassa elokuviin, teatteriin ja konsertteihin pääsee vain näyttämällä koronapassia, joka on pakollinen 18 vuotta täyttäneillä.

Koronapassiin tulee siihenkin muutoksia, sillä sitä ei vastedes enää saa negatiivisella testitodistuksella, vaan ainoastaan todistetuilla koronarokotuksilla tai sairastetulla koronataudilla.

Uudet rajoitukset ovat voimassa ainakin tammikuun 10. päivään asti.

1:02
Myös Suomessa on otettu koronapassi käyttöön – katso 60 sekunnissa, miten saat sen itsellesi


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja